Λίγο πιο δυναμικά ξεκινά αυτή η εβδομάδα στις (θερινές ακόμα) αίθουσες, σ' ένα ήδη ταλαιπωρημένο από τα μέτρα κινηματογραφικό φθινόπωρο.
Πέντε ταινίες κάνουν πρεμιέρα.
Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.
«Ο Παράδεισος Eπεσε στη Γη» (It Must Be Heaven) του Ελία Σουλεϊμάν
Στη νέα ταινία του, ο ίδιος ο Ελία Σουλεϊμάν εγκαταλείπει την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας. Σύντομα ανακαλύπτει όμως, ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Μια εκκλησία στη Ναζαρέτ με μια πόρτα που δε λέει να ανοίξει, ένα έρημο από κόσμο Παρίσι, ένα σουπερμάρκετ στη Νέα Υόρκη, όπου τα προϊόντα είναι όσα και τα όπλα που έχουν πάνω τους οι πελάτες: η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων και ο Ελία Σουλεϊμάν θα καταλάβει ότι, όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει την πατρίδα.
Μετά από απουσία δέκα ετών, ο πολυαγαπημένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν παρουσιάζει ένα ακόμη ξεχωριστό κινηματογραφικό ποίημα με άρωμα από το κωμικό σινεμά του Μπάστερ Κίτον και του Ζακ Τατί αλλά και ένα εύστοχο πολιτικό σχόλιο για τον τρόπο που ζούμε σήμερα.
Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιστροπής στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο FIPRESCI και η επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για τα βραβεία Οσκαρ.
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ
«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» (The Swallows of Kabul) των Ζαμπού Μπρετμάν & Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ
Καλοκαίρι του 1998 στην Καμπούλ υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η Ζουνάιρα και ο Μόσεν είναι νέοι και ερωτευμένοι. Παρά την καθημερινή βία και τη δυστυχία, ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Μια μέρα, μια ανόητη χειρονομία κάνει τη ζωή τους να πάρει μια αμετάκλητη στροφή και όλα θα αλλάξουν.
Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Το Τρίο της Μπελβίλ» του Σιλβέν Σομέ παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης με φόντο την Καμπούλ, αποτυπωμένη με μια εντυπωσιακή τεχνική χειροποίητου κινουμένου σχεδίου βασισμένου σε κινήσεις αληθινών ηθοποιών.
Επίσημη συμμετοχή στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα, φεστιβάλ Καννών, 2019 και υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, 2019.
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ
«Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου» (The Peanut Butter Falcon) των Τάιλερ Νίλσον, Μάικλ Σουόρτζ
O Τάιλερ έχει παραιτηθεί από τη ζωή μετά τον χαμό του αδελφού του και έχει καταλήξει να κλέβει την ψαριά άλλων για να επιβιώσει. O Ζακ, ένας νεαρός με σύνδρομο Down, ονειρεύεται μια καριέρα παλαιστή. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν δύο ψαράδες καταδιώκουν τον Τάιλερ, ενώ ο Ζακ δραπετεύει από το ίδρυμα στο οποίο φιλοξενείται για να βρει τη σχολή πάλης του ινδάλματος του. Συναντιούνται τυχαία και χωρίς χρήματα και χάρτη μοιράζονται έναν κόσμο που δεν είχαν φανταστεί. Μαζί με την Ελεονορ, μία εθελόντρια από το ίδρυμα που εμφανίζεται για να μαζέψει τον Ζακ, βάζουν πανιά για ένα ταξίδι ζωής με φόντο πρωτόγνωρα και εκπληκτικά τοπία.
Ενα τρυφερό κινηματογραφικό παραμύθι για τη φιλία και τη δύναμη της θέλησης με φόντο τον μυθικό αμερικάνικο Νότο, μία ονειρική περιπέτεια που θυμίζει τις διαδρομές του Τομ Σόγιερ.
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ
«Γιοσέπ» (Josep) του Ορέλ (Aurel)
Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.
Ο Ορελιέν Φρομάν, ο άνθρωπος πίσω από το ψευδώνυμο του Aurel, γνωστός κομίστας και σκιτσογράφος της Le Monde, στήνει ένα έξοχο σκηνικό για τον ήρωά του μετά από δεκάχρονη έρευνα και συνομιλεί με τη Φρίντα Κάλο, ανασταίνοντας μια εποχή δύσκολη, φρικιαστική, μα ενδιαφέρουσα και σημαδιακή. Μια συγκλονιστική animation καταγραφή μιας διαδρομής ελπίδας μακριά από την Ισπανία του Φράνκο, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα άλλο αδιέξοδο.
Η ταινία επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών του 2020, που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη του Covid-19, δεν πραγματοποιήθηκε.
Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ
«Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή» (Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer) του Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι
H ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο τον Αντρέι Ταρκόφσκι τον ρόλο του αφηγητή. Μέσα από εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του. Η παιδική του ηλικία, οι γονείς, οι κινηματογραφικές του δημιουργίες, οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία, η εξορία, η επαφή με το Θείο, η Ζωή κι ο Θάνατος, η Τέχνη. Η αφήγηση συνοδεύεται από ηχογραφήσεις ποιημάτων του Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του Αντρέι Ταρκόφσκι, που ακούγονται για πρώτη φορά με την φωνή του μεγάλου ποιητή. Μαζί, σπάνιο υλικό από τη ζωή του Ταρκόφσκι, τα γυρίσματα των ταινιών του, τα μέρη που έζησε σε Ρωσία, Ιταλία και Σουηδία.
Eνα ντοκιμαντέρ για έναν θρυλικό σκηνοθέτη, έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο άνθρωπο, έναν μέντορα στη ζωή - με την υπογραφή του γιου του.