Industry

Πώς οι θεατές «σκότωσαν» (όχι γλυκά) τον Μπραντ Πιτ!

στα 10

H έξοδος του «Σκότωσέ τους Γλυκά», της ταινίας του Αντριου Ντόμινικ με τον Μπραντ Πιτ στην Αμερική, έσπασε το ρεκόρ του χειρότερου ανοίγματος ταινίας με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ εδώ και 18 χρόνια. Απόδειξη πως εν έτει 2012 δεν αρκεί ένα αγόρι και ένα πιστόλι για να βγάλεις λεφτά!

Πώς οι θεατές «σκότωσαν» (όχι γλυκά) τον Μπραντ Πιτ!

Το «Σκότωσέ τους Γλυκά» δεν είναι μια εμπορική ταινία. Επίσης δεν είναι και μια σπουδαία ταινία. Δεν είναι όμως, ούτε κατά διάνοια, μια κακή ταινία. Από την άλλη, αποτελεί ακόμη ένα κρίκο στην ιδιόμορφη φιλμογραφία του Μπραντ Πιτ που τα τελευταία χρόνια γεμίζει από μικρές ταινίες ως αντίβαρο στα μεγάλα blockbusters που φυσικά θα συνεχίζει να κάνει εσαεί...

Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε το αμερικανικό κοινό να μην περάσει ούτε απ'έξω από τις αίθουσες στις οποίες βγήκε το φιλμ αυτήν την Παρασκευή, τερματίζοντας έκτο στο top-ten με μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, σπάζοντας το ρεκόρ του χειρότερου ανοίγματος ταινίας με τον Μπραντ Πιτ από την εποχή του «Τhe Favour» (τι;) του 1994;

Οι ειδικοί εντοπίζουν την αποτυχία της ταινίας στην εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη που είχαν οι θεατές της ταινίας με τους κριτικούς. Οι μεν δεν βρήκαν τίποτα ενδιαφέρον σε αυτό το μικρό crime movie με το μεγάλο πολιτικό μήνυμα, οι δε το αποθέωσαν ως ένα μετα-νουάρ για την εποχή της κρίσης. Και συμπληρώνουν (οι ειδικοί πάντα!) πως το μεγαλύτερο φταίξιμο πρέπει να αποδωθεί στον τίτλο της ταινίας που (ακούστε το και αυτό!) ενώ παραπέμπει στο θρυλικό ερωτικό τραγούδι της Ρομπέρτα Φλακ δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό (σ.σ. ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Cogan's Trade», ο ίδιος δηλαδή με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζορτζ Β. Χίγκινς στο οποίο βασίζεται).

Μια πιο απλή εξήγηση θα αναζητούσε τις αιτίες στο γεγονός πως μια πιθανή έξοδος της ταινίας πριν τις αμερικανικές εκλογές θα είχε μεγαλύτερο νόημα, αφού η σκοτεινή της ατμόσφαιρα δεν συνάδει με την κοινωνικοπολιτική μετεκλογική διαδικασία σταθεροποίησης που επικρατεί στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η ποπ προωθητική της καμπάνια με μερικές από τις ωραιότερες αφίσες για ταινία που είδαμε τελευταία προίδεαζε για κάτι πιο pulp και όχι για κάτι τόσο βίαιο ή κυνικό όσο είναι το «Σκότωσέ τους Γλυκά».

Και τελικά πόσοι Αμερικάνοι είναι διατεθειμένοι να δούνε μια ταινία, χωρίς κάθαρση, που σε μια από τις πιο απαισιόδοξες στιγμές του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά τελειώνει με την ατάκα «America is not a country. It's a business. Give me my money!», επιμένοντας πως η Αμερική έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι της εξιλέωσης παραδομένη στη διαφθορά;

Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως ίσως το άστρο του Μπραντ Πιτ έχει αρχίσει να σβήνει με τους ίδιους αργούς ρυθμούς που ο Ντόμινικ τον κινηματογράφει στη ταινία.

Και αν για όλα τα παραπάνω είμαστε σχεδόν σίγουροι, το τελευταίο μένει να φανεί...


Διαβάστε ακόμη: