Φεστιβάλ / Βραβεία

12 πράγματα που δεν θα χάσουμε με τίποτα στο 12o Outview Film Festival

στα 10

Ταινίες, καλεσμένοι, αφιερώματα και συζητήσεις: ένας οδηγός επιβίωσης στο φετινό φεστιβάλ που ξεκινάει στις 11 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σύνθημα «Το Προσωπικό είναι Πολιτικό».

Flix Team
12 πράγματα που δεν θα χάσουμε με τίποτα στο 12o Outview Film Festival
M/M

Από τις 11 έως τις 17 Απριλίου, το Outview Film Festival επιστρέφει για 12η χρονιά στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Δίπλα σε μια πλούσια επιλογή ταινιών που ξεδιπλώνει όλο το φάσμα του σύγχρονου queer κινηματογράφου, το Φεστιβάλ επιφυλάσσει επίσης μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις, αφιερώματα, εκθέσεις, και -φυσικά- μια μεγάλη λίστα καλεσμένων.

Σαν έναν μικρό οδηγό εξερεύνησης του φετινού προγράμματος, ξεχωρίσαμε παρακάτω 12 πράγματα που δεν θα χάσουμε με τίποτα στο 12o Outview Film Festival.

Ξεφυλλίστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και επισκεφθείτε το επίσημο site του Οutview Film Festival για περισσότερες πληροφορίες:

Irving Park 607 Irving Park

Ταινία Εναρξης | Ιρβινγκ Παρκ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Το φετινό Outview Film Festival θα σηκώσει αυλαία με το «Irving Park», το νέο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, το οποίο ξετυλίγει την ιστορία τεσσάρων gay αντρών μεταξύ 60 και 70 ετών, που ζουν ως αφέντες και σκλάβοι στο σημερινό Σικάγο. Μια οικογένεια που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση στην απώλεια της προσωπικής ελευθερίας προς χάριν της επιθυμίας του άλλου. Την Τελετή Εναρξης θα παρουσιάσουν η Χαρά Κολαΐτη (Αννα Γούλα Βαρδινογιάννη) και ο Γιώργος Καλογερόπουλος (I-tenia). Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Irving Park».

Felix Maritaud

Φελίξ Μαριτό

Το πρόσωπο της Εβδομάδας Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών, ο Φελίξ Μαριτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλου μήκους ταινία στο «120 Χτύποι το Λεπτό» («120 BPM») και στη συνέχεια έπαιξε στο πλάι της Βανέσα Παραντί στο «Knife+Heart». Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά ως καλεσμένος του Outview Film Festival, όπου θα παρουσιάσει τις δύο νέες του ταινίες, «Sauvage» και «Jonas».

Jonas 607 Jonas

Μια επιλογή από τις σημαντικότερες queer ταινίες της πρόσφατης παραγωγής

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους (13 μυθοπλασίας και 15 ντοκιμαντέρ), οι οποίες έχουν κάνει πρεμιέρα στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη. **Δείτε εδώ αναλυτικά τις 10+2 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 12ο Outview Film Festival.

Birds of the Borderlands 607 Birds of the Borderlands

Αφιέρωμα: Hate Crime Refugees | Συζήτηση: Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μια σειρά ντοκιμαντέρ τα οποία αφηγούνται τις ζωές queer ανθρώπων σε καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, όπου η ομοφοβία δεν τους αφήνει περιθώρια παραμονής στον τόπο τους κι όπου η απειλή του θανάτου (λόγω της διαφορετικής σεξουαλικής τους ταυτότητας) είναι διαρκής. Αυτοί οι πρόσφυγες των εγκλημάτων μίσους δίνουν τεράστιες μάχες διαφυγής και κάποιοι τα καταφέρνουν.

Το φετινό Outview Film Festival φιλοξενεί όχι μόνο το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr Gay Syria» αλλά και τον πρωταγωνιστή του, Μαχμούντ Χασίνο. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Re-Births», που δίνει φωνή σε τέσσερεις queer ανθρώπους από τέσσερεις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο Παρίσι. Ενα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από και για queer μετανάστες. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το «Birds of the Borderlands», μια ταινία για την προσωπική ελευθερία και την ελπίδα για επιβίωση με φόντο την Ιορδανία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) και θα συμπεριληφθούν μαρτυρίες από ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας βρει υποστήριξη στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών προσπαθούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Συμμετέχουν οι: Μαχμούντ Χασίνο (δημοσιογράφος και blogger των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων), Παναγιώτης Δημητράς (εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι - ΕΠΣΕ), Μαρίνα Γαλανού (Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών - ΣΥΔ).

Jonathan Agassi 607

Τζόναθαν Αγκάσι

O Ισραηλινός Τζόναθαν Αγκάσι, ένας από τους πιο διάσημους γκέι πορνοστάρ της τελευταίας δεκαετίας, έρχεται ως καλεσμένος του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Jonathan Agassi Saved My Life», το οποίο αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της ζωής του, από τις γειτονιές του Τελ Αβίβ και τη μεσοαστική οικογένειά του μέχρι την κορυφή της βιομηχανίας των ταινιών ενηλίκων.

Air 607 Air

Αφιέρωμα: «Κριτικοί Κινηματογράφου, το Φύλο έχει σημασία!» | Συζήτηση: Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Με αφορμή την έρευνα «Thumbs Down 2018», η οποία θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μελέτη στο θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών στο πεδίο της κινηματογραφικής κριτικής και τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, το φετινό Outview Film Festival φιλοξενεί τέσσερις γνωστούς κριτικούς κινηματογράφου, μέλη της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Μπέατρις Μπεν (Κριτικός κινηματογράφου, αρχισυντάκτρια του Kino-Zeit, του μεγαλύτερου περιοδικού γερμανικής γλώσσας για την arthouse και το ανεξάρτητο σινεμά), Γουέντι Ιντε (Κριτικός κινηματογράφου, έχει εργαστεί έντεκα χρόνια στην εφημερίδα The Times και από το 2015 γράφει για την εφημερίδα The Guardian), Τόμας Αμπελτχάουζερ (Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου με έδρα το Βερολίνο. Γράφει για τις τρέχουσες κυκλοφορίες ταινιών σε πολλά γνωστά κινηματογραφικά έντυπα καθώς και σε ημερήσιες εφημερίδες), Μάγια Μπογκόγιεβιτς (Είναι ιδρύτρια και αρχισυντάκτης του πρώτου κινηματογραφικού περιοδικού του Μαυροβουνίου, Camera Lucida, λέκτορας κινηματογραφικής θεωρίας, κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Donja Gorica - Μαυροβούνιο και ιδρύτρια και πρόεδρος του εθνικού τμήματος του FIPRESCI στο Μαυροβούνιο), Πόλυ Λυκούργου (Αρθρα της -πάντα σχετικά με τον κινηματογράφο- έχουν δημοσιευθεί στο Εθνος, στο Περιοδικό Σινεμά, στο flix.gr και στη Real News. Υπήρξε οκτώ χρόνια συντάκτρια του ΒΗΜagazino και για επτά χρόνια έχει εργαστεί προγραμματίζοντας για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Είναι συνιδρύτρια του Flix.gr.), Λήδα Γαλανού (Εχει δουλέψει ως συντάκτης για το Περιοδικό Σινεμά και σήμερα αρθρογραφεί για το flix.gr, καθώς και για την Εφημερίδα των Συντακτών. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί και με τη διανομή, στους τομείς του publicity και του marketing, δουλεύοντας για τις εταιρείες Odeon, Playtime, AudioVisual και Filmopolis. Μεταξύ των project της, συμπεριλαμβάνεται και η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα), Ελενα Χριστοπούλου (Σπούδασε Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Το 2003 εργάστηκε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και πέρασε στην κριτική/δημοσιογραφία κινηματογράφου στο περιοδικό Time Out Athens. Από το 2005 γράφει κριτικές και αρθρογραφεί για το Πρώτο Θέμα και στη συνέχεια το protothema.gr. Παράλληλα, εργάζεται για τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

Τη συζήτηση πάνω στο θέμα της παρουσίας των γυναικών στον αδιαμφισβήτητα ανδροκρατούμενο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, αλλά και το πώς λειτουργεί και επιδρά το γυναικείο βλέμμα επάνω στην άρθρωση της κινηματογραφικής γλώσσας, ακολουθεί η προγραμματισμένη προβολή πέντε ταινιών σκηνοθετημένες από γυναίκες, με δωρεάν είσοδο. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Wild Nights with Emily» (Μάντλιν Ολνεκ, ΗΠΑ, 84', 2018), «Dykes, Camera, Action!» (Κάρολιν Μπέρλερ, ΗΠΑ, 58', 2018), «Air» (Ανατολ Σούστερ, Γερμανία, 91', 2017), «Carmen y Lola» (Αράνξα Ετσεβαρία, Ισπανία, 105', 2018), «The Artist & the Pervert» (Μπέατρις Μπεν & Ρενέ Γκέμπχαρντ, Γερμανία / ΗΠΑ / Αυστρία, 96', 2018)

Welcome to Athens Welcome to Athens του Μενέλα Σιαφάκα

Queer Greek Cinema

Με δύο προγράμματα «It's all Greek to Me», το Outview Film Festival συνεχίζει να προβάλλει την ελληνική queer παραγωγή. Εκτός από το «Irving Park» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη που θα ανοίξει και επίσημα το Φεστιβάλ, θα προβληθεί ακόμη το «Motherland» του Γιώργου Ευθυμίου και 10 μικρού μήκους ταινίες που εξερευνούν η κάθε μια με το δικό της τρόπο την queer κουλτούρα επί ελληνικού εδάφους. Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ εδώ.

Μ/Μ

M/M

H πρώτη ταινία του Καναδού Ντρου Λιντ με τον τίλο «M/M» είναι μια ιστορία αγάπης όχι σαν όλες τις άλλες. Ο δημιουργός της, μόνιμος πλέον κάτοικος Βερολίνου, θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει την ιστορία του Μάθιου, ενός νεαρού Καναδού που ζει μόνιμα στο Βερολίνο, γνωρίζει τυχαία στο γυμναστήριο τον Ματίας τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, μέχρι τη στιγμή που ο τελευταίος θα πέσει σε κώμα από ένα ατύχημα με τη μηχανή.

Making Montgomery Clift 607

Making Montgomery Clift

Μια πρωτοφανής ενδοσκόπηση στην προσωπική ζωή και την καριέρα του εμβληματικού Αμερικανού ηθοποιού των ’50s και ’60s, γνωστού για την κρυφή ομοφυλόφιλη ζωή του αλλά και τις ερμηνείες τους σε σπουδαίες ταινίες όπως το «Οσο Υπάρχουν Ανθρωποι» (1953) του Φρεντ Τσίνεμαν, το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (1959) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και το «Λάσπη στ’ Αστέρια» (1960) του Ελία Καζάν. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει ο ανιψιός του Κλιφτ, ο οποίος δε δίστασε να ξεθάψει παλιές οικογενειακές ιστορίες προκειμένου να στήσει ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο του διάσημου ηθοποιού.

Searching Eva 607 Searching Eva

Αφιέρωμα: Sex Is My Business | Συζήτηση: Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Είναι η σεξ-εργασία μια πράξη σωματικής αυτοδιάθεσης και προσωπικής επανάστασης; Μπορεί να είναι φεμινιστική πράξη, ή όντας εν γένει πατριαρχικός θεσμός δεν δύναται να ξεφύγει από την αντρική ματιά και την απόλαυση του άντρα; Είναι το μοντέλο της νομιμοποίησης της εργασίας στο σεξ, με όλους τους αυστηρούς του κανονισμούς και συχνά τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων, βιώσιμο; Είναι το σουηδικό μοντέλο, με τη μετατόπιση της ευθύνης από τον εργάτη στον αγοραστή με τελικό σκοπό την εξάλειψη της πορνείας, πιο ανθρωποκεντρικό; Ή είναι λανθάνων πουριτανισμός μασκαρεμένος σε συμπόνια και προοδευτικότητα; Μήπως όλα αυτά τα μοντέλα είναι πλέον παρωχημένα; Μήπως τελικά ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός της εργασίας στο σεξ είναι πλέον αναγκαίος; Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος Sex Is My Business, με κεντρική θεματική τη σεξ-εργασία στον 21ο αιώνα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Τζόναθαν Αγκάσι (διεθνούς φήμης πορνοστάρ, εργάτης του σεξ και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «Jonathan Agassi Saved My Life»), Πία Χέλενταλ (σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ «Searching Eva», το οποίο αποτελεί και την πρώτη της μεγάλου μήκους απόπειρα), Εύα Κολέ (πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ «Searching Eva», μοντέλο, blogger, αλλά και εργάτρια στη βιομηχανία του σεξ), Αννα Απέργη (ακτιβίστρια και αντιπρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών – ΣΥΔ), Μπέτυ Βακαλίδου (συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβίστρια), Μαρία Καββαλάκη (Νομική Σύμβουλος στο Κέντρο Ζωής). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Zackie Oh 607

Long live the Queens

Στο πλαίσιο του Outview Film Festival 2019, ο κοντινότερος φίλος του Ζακ Κωστόπουλου και σχεδιαστής μόδας, Πάνος Θάνος, ο οποίος είχε φτιάξει και κάποια από τα drag κουστούμια του, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Long Live the Queens, στην οποία θα παρουσιαστούν κομμάτια από την προσωπική γκαρνταρόμπα Ελλήνων και Ελληνίδων Dr.a.g. καλλιτεχνών. Κάθε ένα από τα κομμάτια-εκθέματα συμβολίζει μια σημαντική στιγμή για τον εκάστοτε καλλιτέχνη στην επαγγελματική του πορεία. Θα εκτεθούν τα κουστούμια που έχουν φορεθεί από τους: Ζακ Κωστόπουλο (Zackie Oh), Γιώργο Καλογερόπουλο (I-tenia), Χαρά Κολαΐτη (Αννα Γούλα Βαρδινογιάννη), Γιώργο Κουνάνη (Activista), Γιώργο Λιγνό (Gorgina), Ilias (Afrodite HGW), Θεόφιλο Σπηλιώπουλο (Φιλοθέη), Βασίλη Παπαδόπουλο (Darla Qubit) και Ι. Ι. Κ. (Imiterasu).

Socrates 607

Ταινία Λήξης | Socrates του Αλεξ Μοράτο

Μετά τον απρόσμενο θάνατο της μητέρας του, ο δεκαπεντάχρονος Σόκρατες που ζει στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο αναγκάζεται να πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Αντιμέτωπος με τη θλίψη της απώλειας, αλλά και την απόρριψη από τον πατέρα του λόγω της ερωτικής του ταυτότητας, ο Σόκρατες προσπαθεί να επιβιώσει και να μην χάσει την ελπίδα του για το μέλλον. Η ταινία κέρδισε το πρώτο βραβείο Mermaid του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Socrates».

Ξεφυλλίστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και επισκεφθείτε το επίσημο site του Οutview Film Festival για περισσότερες πληροφορίες:

Outview 607

Διαβάστε ακόμη