Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Οσκαρ 2022: Η απαράδεκτη macho αντίδραση του Γουίλ Σμιθ ακυρώνει την μεγάλη στιγμή του

στα 10

Αντί να χειροκροτάμε για την μεγάλη νίκη του μόλις 5ου μαύρου ηθοποιού στα Οσκαρ, σήμερα το όνομα του είναι συνώνυμο αρνητικών χαρακτηρισμών, τοξικότητας και ματσίλας. Πώς τα κατάφερες έτσι Γουίλ Σμιθ;

Flix Team
Βραβεία Οσκαρ 2022:  Η απαράδεκτη macho αντίδραση του Γουίλ Σμιθ ακυρώνει την μεγάλη στιγμή του

Θα έπρεπε να ήταν η πιο λαμπερή βραδιά της ζωής του. Ο μόλις 5ος μαύρος άνδρας ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ. Αλλά ο Γουιλ Σμιθ έσκαψε τον λάκο του με μία απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, macho συμπεριφορά.

Ο πάλε ποτέ Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ είχε υπάρξει οσκαρικός υποψήφιος δύο ακόμα φορές (για το «Αλί» και το Pursuit of Ηappyness»), όμως ποτέ δεν είχε κερδίσει. Φέτος το ήξερε: ήταν το φαβορί. Από τη στιγμή που κάθισε στην καρέκλα του πρέπει να ήξερε ότι κάτι πρέπει να πάει πολύ στραβά για να μην κερδίσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού για την «Μέθοδο των Γουίλιαμς». Και δε θα ήταν μόνο ένα προσωπικό ρεκόρ - θα πρόσθετε το όνομά του στην μικρή (ακόμα, δυστυχώς) λίστα των μαύρων οσκαρικών νικητών: γίνει ο 5ος μαύρος άνδρας ηθοποιός που κερδίζει στην κατηγορία (μετά τους Σίντνεϊ Πουατιέ, Ντανζέλ Ουάσινγκτον, Τζέιμι Φοξ και Φόρεστ Γουίτακερ) που τα καταφέρνει. Συνολικά, ανεξαρτήτως φύλου, ο 21ος μαύρος ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ.

will smith GIF

will smith GIF 2

Κανονικά ο Σμιθ θα έπρεπε να απολαμβάνει τη βραδιά, με κέφι, περιμένοντας να έρθει η χρυσή του στιγμή. Περιμένοντας να γράψει Ιστορία.

Και έγραψε. Αλλά, δυστυχώς, διεκδικώντας μία από τις πιο άσχημες στιγμές στα 94 χρόνια του θεσμού: μετά από ένα ατυχές αστείο του Κρις Ροκ για τη γυναίκα του Σμιθ, Τζέιντα Πίκετ, ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή του Dolby Theater και χαστούκισε τον κωμικό, απειλώντας τον «να μην ξαναπιάσει τη γυναίκα του στο γ*μημένο στόμα του».

Ηταν τόσο εξωφρενικό όλο αυτό το σκηνικό που κανείς δεν ήξερε πώς να αντιδράσει - μερικοί πίστεψαν ότι, δεν μπορεί, είναι στημένο. Κι όμως όχι.

Ο Σμιθ αναγκάστηκε να απολογηθεί στον ευχαριστήριο λόγο του (γιατί όντως κέρδισε το Οσκαρ του απόψε, αλλά πόσο πολύ η προηγούμενη συμπεριφορά του σαμποτάρισε την βαρύτητα της νίκης του) και η Ακαδημία έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ότι «καταδικάζει τη βία».

will smith

Ειρωνικά, ο Γουίλ Σμιθ, είχε ετοιμάσει έναν ευχαριστήριο λόγο που ήθελε να τονίσει «σε ποιο σημείο ωριμότητας τον βρίσκει το Οσκαρ στη ζωή και την καριέρα του», «ότι αυτό που θέλει πλέον είναι να προστατεύει τους συνεργάτες του», «να γίνεται ένα δοχείο αγάπης στον κσόμο».

Κι ενώ ο ίδιος έκλαιγε με λυγμούς, και φυσικά μπορεί να τα πίστευε όλα αυτά, σε όλους εμάς τους θεατές η βίαιη, αναξέλεγκτη, «macho» αντίδρασή του παιζόταν σε replay στο μυαλό μας, και δεν μάς επέτρεπε να συνδεθούμε με τη συγκίνησή του. Εμοιαζε όλο ψεύτικο.

Κι ακόμα πιο ειρωνικά: ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς έχασε το Οσκαρ Α Ανδρικού απόψε (ενώ θα έπρεπε να είναι το φαβορί), ερμηνεύοντας αριστοτεχνικά το τοξικό αρσενικό, και κέρδισε ο Γουίλ Σμιθ σ' έναν ρόλο που κολάκευε το αμερικανικό όνειρο. Η Ακαδημία προτίμησε το «παράδειγμα», παρά το «κακό παράδειγμα». Μόνο που η ζωή κοπιάρει κακόγουστα την τέχνη καμιά φορά.

bennedict smith

To Χόλιγουντ αντέδρασε μετά το διαβόητο αυτό σκηνικό, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του οσκαρικού πλέον πρωταγωνιστή, ενώ ταυτόχρονα ο Γουίλ Σμιθ είναι Νο1 hot topic στα σόσιαλ media.

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ:

Διαβάστε μερικά από τα σχόλια:

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ: