Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2021 | Η Κίνα τραβάει τη στάση της στα άκρα και ρίχνει μαύρο στα Οσκαρ

στα 10

Για πρώτη φορά από το 1969, η Κίνα δε θα αναμεταδώσει την οσκαρική τελετή.

Oscars 2021 | Η Κίνα τραβάει τη στάση της στα άκρα και ρίχνει μαύρο στα Οσκαρ

Τον Μάρτιο είχαμε τις πρώτες ενδείξεις ότι η λογοκρισία στην Κίνα είναι ζωντανή. Αρχικά, έσκασε το σκάνδαλο (ανεπίσημης, αλλά υπαρκτής) αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ό,τι αφορά το «Nomadland» και τη διανομή του στην Κίνα. Κι αυτό γιατί η σκηνοθέτης του, Κλόι Ζάο, έκρινε σε δύο συνεντεύξεις της την γενέτειρα χώρα της. Κι η Κίνα δεν αντιδρά καλά στην ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε αναλυτικά: «Nomadland»: Η Κίνα μπλοκάρει την έξοδο και την προώθηση της ταινίας

Chloe Zao 607

Kι αμέσως μετά την ανακοίνωση των Οσκαρικών Υποψηφιοτήτων 2021, προέκυψε ακόμα ένα θέμα: η υποψηφιότητα του «Do Not Split» στην κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Το 35λεπτο ντοκιμαντέρ του Αντερς Χάμερ εξιστορεί την ένταση και τις συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του καθεστώτος, τον Ιούνιο του 2020. Ολα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της επετειακής αγρυπνίας για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Μετέπειτα πέρασε Νομοθεσία Εθνικής Ασφάλειας που απαγόρευε τις διαδηλώσεις. Η σύγκρουση με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και την αστυνομία ήταν πρωτοφανής. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις εξελίξεις κι επίσης σχολιάζει την διάβρωση της ελευθερίας του λόγου και στα media.

Διαβάστε αναλυτικά: Η Κίνα μποϊκοτάρει τα Οσκαρ για δύο λόγους

china protesters

Σήμερα διαβάζουμε ότι, για πρώτη φορά από το 1969, η Κίνα δε θα δείξει την Οσκαρική Τελετή Απονομής. Ο επίσημος πάροχος, το κινεζικό κανάλι TVB, «προτίμησε να μην αγοράσει φέτος τα δικαιώματα προβολής της 93ης Τελετής των Βραβείων Οσκαρ».

Ειδικά φέτος που το «Better Days» του Ντέρεκ Τσανγκ είναι υποψήφιο για Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας - κάτι που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη χώρα, καθώς δεν έχει υπάρξει άλλη κινεζική ταινία στην πεντάδα από το 1993 και το «Αντίο Παλλακίδα μου» του Τσεν Κάιγκε; Παράξενο...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καναλιού «ήταν καθαρά μία εμπορική κίνηση και επιλογή να μην αγοράσουμε τα δικαιώματα για την τελετή των Οσκαρ φέτος».

Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την υπόλοιπη Κίνα, πάντα στεκόταν ως φάρος της ελευθερίας του λόγου στα media του. Ομως όλα έχουν αλλάξει μετά το ψήφισμα της Νομοθεσίας Εθνικής Ασφάλειας - κάτι που, ειρωνικά, πραγματεύεται το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Αντερς Χάμερ.

Μοιάζει σαν η στάση της Κίνας να επιβεβαιώνει την αλήθεια όσων θέλει να φιμώσει...


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς