Industry

«Nomadland»: Η Κίνα μπλοκάρει την έξοδο και την προώθηση της ταινίας

στα 10

Παλιότερες δηλώσεις της Κλόι Ζάο για τη λογοκρισία στη χώρα της γίνονται viral και βάζουν σε κίνδυνο, όχι μόνο την έξοδο του «Nomadland», αλλά και την τύχη του «Eternals».

«Nomadland»: Η Κίνα μπλοκάρει την έξοδο και την προώθηση της ταινίας

H Kλόι Ζάο, η σκηνοθέτης του «Nomadland» που κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο φέτος (34 ως σκηνοθέτης, 13 για σενάριο και μοντάζ, κάτι που σπάει το ρεκόρ του Αλεξάντερ Πέιν για το «Πλαγίως»] βρίσκει ένα απροσδόκητο bakclash στην θριαμβευτική πορεία της προς τα Οσκαρ.

Η Κίνα, η γενέτειρα χώρα της (η Ζάο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πεκίνο, έφυγε για σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Λονδίνο κι από εκεί στην Αμερική όπου και ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα) μποϊκοτάρει όλες τις ειδήσεις για το «Nomadland», λογοκρίνει τις αναφορές του στα social medial, κατεβάζει τις αφίσες του από τα ποσταρίσματα των θαυμαστών και μπλοκάρει ακόμα και την έξοδό του στους κινηματογράφους.

Γιατί;

Ακόμα κι αν googlάρει κανείς από τα δίκτυα αναζήτησης Weibo και Douban τη λέξη «Nomadland» ή (τον κινέζικο τίτλο της ταινίας) «Καμία Χώρα για να Ανήκεις» βγαίνει σε αυτοματοποιημένο error: "η σελίδα που ψάχνετε δεν υπάρχει"...»

Chloe Zao 607

Γιατί η Ζάο δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική της άποψη για την λογοκρισία στην Κίνα. Αμέσως μετά τον θρίαμβό της στις Χρυσές Σφαίρες (δεύτερη γυναίκα που κερδίζει στη Σκηνοθεσία, μετά την Μπάρμπρα Στρέιζαντ και πρώτη Ασιάτισσα που καταφέρνει κάτι τέτοιο) δύο παλιότερες δηλώσεις της από συνεντεύξεις στα αμερικανικά media, δηλώσεις που αφορούσαν στην κινεζική λογοκρισία, γίνονται viral στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα και... οδηγούν σε λογοκρισία.

Η πρώτη δήλωση της Ζάο ήταν σε συνέντευξη του 2013 στο περιοδικό Filmmaker, όπου είχε μιλήσει για το τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς στην Κίνα:

_Οταν ήμουν έφηβη στην Κίνα, ήμουν σε μια χώρα που κυριαρχούσαν τα ψέματα, σε όλα τα επίπεδα. Επρεπε να φύγω για σπουδές στην Αγγλία για να μάθω από την αρχή την Ιστορία μου. Σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες σε μία ελεύθερη σχολή Καλών Τεχνών ήταν ο δρόμος για να ξεχωρίσω την αλήθεια από την προπαγάνδα. Να μάθω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γνώση ως όπλο, αλλά να προκαλούμε κι αυτή, να την αμφισβητούμε και αυτή...»

Chloe Zao 607 2

Η δεύτερη δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της φετινής οσκαρικής καμπάνιας, τον Δεκέμβριο του 2020 σε αυστραλέζικο site. Kι εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα. Τα κινέζικα media στις 3 Μαρτίου διέδωσαν ότι η δήλωση της Ζάο ήταν:

Η Αμερική είναι πλέον η πατρίδα μου

Κι αυτό φυσικά φούντωσε την οργή. Ομως, μετέφεραν τη δήλωση εντελώς διαστρεβλωμένα. Η Ζάο είχε πει το αντίθετο:

Η Αμερική δεν είναι η πατρίδα μου

Ομως screenshots από την πρώτη και τη δεύτερη (ψεύτικη) δήλωση ανέβηκαν στα κινεζικά social media κι έκαναν μεγάλη ζημιά. Ακόμα κι αν googlάρει κανείς από τα δίκτυα αναζήτησης Weibo και Douban τη λέξη «Nomadland» ή (τον κινέζικο τίτλο της ταινίας) «Καμία Χώρα για να Ανήκεις» βγαίνει σε αυτοματοποιημένο error: «η σελίδα που ψάχνετε δεν υπάρχει».

Και το «Nomadland» έτσι κι αλλιώς θα κυκλοφορούσε σε περιορισμένο κύκλωμα. Τι θα γίνει όμως αν και οι «Eternals» βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο μποϊκοτάζ;

Chloe Zao 607 3

Τα Maoyan και Tao Piaopiao, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων στην Κίνα, απέσυραν το «Nomadland» από τις λίστες τους, αλλά και κάθε πληροφορία που θέλει την ταινία να κυκλοφορεί σε κλειστό κύκλωμα αιθουσών στις 23 Απριλίου. Οι διανομείς πάντως ακόμα θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν με την κυκλοφορία της ταινίας «παίζοντας διακριτικό παιχνίδι και κρατώντας χαμηλό προφίλ με τη διαφήμισή της...»

Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται αλλού: η Κλόι Ζάο έκανε το μεγάλο βήμα στο mainstream σινεμά αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία του «Eternals» για την Disney. Ενα πιθανό μποϊκοτάρισμα στο blockbuster αυτό, στην τεράστια κινηματογραφική αγορά της Κίνας, δε θα αντιμετωπιστεί με την ίδια κατανόηση. Στη χασούρα εκατομμυρίων δολαρίων δε θα παιχθεί «διακριτικό παιχνίδι» ούτε «χαμηλό προφίλ».

Η πρεμιέρα του «Eternals» έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2021. Αναμένουμε...

Διαβάστε επίσης: