Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Κίνα μποϊκοτάρει τα Οσκαρ για δύο λόγους

στα 10

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας έχουν πάρει γραμμή να υποβιβάσουν τη φετινή αξία της τελετής, καθώς η Κυβέρνηση έχει δύο θέματα με τις φετινές υποψηφιότητες.

Η Κίνα μποϊκοτάρει τα Οσκαρ για δύο λόγους

Πριν από λίγες μέρες έσκασε το σκάνδαλο (ανεπίσημης, αλλά υπαρκτής) αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ό,τι αφορά το «Nomadland» και τη διανομή του στην Κίνα. Κι αυτό γιατί η σκηνοθέτης του, Κλόι Ζάο, έκρινε σε δύο συνεντεύξεις της την γενέτειρα χώρα της. Κι η Κίνα δεν αντιδρά καλά στην ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε αναλυτικά: «Nomadland»: Η Κίνα μπλοκάρει την έξοδο και την προώθηση της ταινίας

Σήμερα διαβάζουμε ότι τα πράγματα αγριεύουν. Η Κίνα προχωρά σε μποϊκοτάζ του θεσμού των Οσκαρ, δίνοντας γραμμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να «υποβιβάσουν» την φετινή τελετή και να θάψουν την ειδησιογραφία της.

Διαβάστε κι αυτό: Oscars 2021: Για πρώτη φορά δύο γυναίκες υποψήφιες για Καλύτερη Σκηνοθεσία

Chloe Zao 607

Η Κλόι Ζάο είναι το φαβορί Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της αντίδρασης της Κίνας είναι τα οσκαρικά προγνωστικά για την Κλόι Ζάο: το «Nomadland» κατεβαίνει με 6 υποψηφιότητες και θεωρείται φαβορί, τόσο για το Καλύτερης Ταινίας, αλλά και για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Ομως, ένα ακόμα γεγονός έφερε την Κινεζική Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες για τα Οσκαρ 2021

china protesters

Η υποψηφιότητα του «Do Not Split» στην κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Το 35λεπτο ντοκιμαντέρ του Αντερς Χάμερ εξιστορεί την ένταση και τις συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του καθεστώτος, το Ιούνιο του 2020. Ολα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της επετειακής αγρυπνίας για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Μετέπειτα πέρασε Νομοθεσία Εθνικής Ασφάλειας που απαγόρευε τις διαδηλώσεις. Η σύγκρουση με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και την αστυνομία ήταν πρωτοφανής. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις εξελίξεις κι επίσης σχολιάζει την διάβρωση της ελευθερίας του λόγου και στα media.

Και τι ιδανικότερο από το να αποδείξει η Κίνα ότι ο Χάμερ έχει πέσει διάνα: να φιμώσει τα Κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απαγορεύοντας αναφορές στα Οσκαρ και δίνοντας γραμμή να θαφτεί η φετινή τελετή απονομής.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς