Buzz

O «Ελέφαντας» του Βέρνερ Χέρτζογκ!

στα 10

Οποιος έχει διαβάσει το βραβευμένο με το Booker Prize του 2003 λογοτεχνικό ντεμπούτο του Ντι Μπι Σι Πιερ «Vernon God Little», μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ήταν αυτό που έκανε τον Βέρνερ Χέρτζογκ να αποφασίσει πως ο επόμενος κινηματογραφικός ήρωάς του θα είναι ένα 15χρονο παιδί στο έλεος της αμερικανικής... υστερίας.

O «Ελέφαντας» του Βέρνερ Χέρτζογκ!

Αν και σε πρώτη «ανάγνωση» δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει το λογοτεχνικό ντεμπούτο με τη φιλμογραφία του Βέρνερ Χέρτζογκ, αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο βαθιά στις ποτισμένες με μαύρο χιούμορ σελίδες του πρώτου και στην ανέκαθεν αιρετική σάτιρα της δεύτερης, μπορεί να καταλάβει τι ήταν αυτό που γοήτευσε τον Γερμανό σκηνοθέτη σε ένα από τα πιο μυθικά ντεμπούτα της παγκόσμιας λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας.

Εικαστικός, καρτουνίστας, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, ο Πίτερ Γουόρεν Φίνλεϊ (όπως είναι το πραγματικό όνομα του γεννημένου στην Αυστραλία αλλά μόνιμου κάτοικου Ιρλανδίας, «Dirty But Clean» Pierre), έγραψε το «Vernon God Little» στο Λονδίνο μετά από μια περιόδο θεραπείας, προσωπικής ανασυγκρότησης και πλήρους ανεργίας σαν αντίδραση σε μια κουλτούρα που, όπως δηλώνει ο ίδιος, προσφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο ισχυρές δόσεις ψευδαισθήσεων...

Το βιβλίο που εκδόθηε το 2003 και κέρδισε το Booker Prize αφηγείται την ιστορία του ομώνυμου 15χρονου ήρωα, ο οποίος μεγαλώνει σε μια μικρή πόλη του Τέξας. Οταν ένας φίλος του αυτοκτονεί, αφού πρώτα έχει σκοτώσει δεκαέξι συμμαθητές του που τον κακοποιούσαν σωματικά και ψυχολογικά, οι υποψίες στρέφονται στον Βέρνον, ο οποίος προκειμένου να γλιτώσει από τη θανατική ποινή το σκάει στο Μεξικό.

Αν νομίζετε ότι η «θανατική ποινή» ή η βία στα σχολεία της Αμερικής (βλ. «Ελέφαντας» του Γκας Βαν Σαντ) είναι το μόνο πράγμα που βρίσκει σύνδεση με το πρόσφατο έργο του Βέρνερ Χέρτζογκ (διαβάστε περισσότερα εδώ) , δεν έχετε παρά να διαβάσετε το «Vernon God Little». Στην παραληρηματική γλώσσα του, το κατάμαυρο χιούμορ του και την ολοκληρωτική κατεδάφιση κάθε αξίας, ηθικής και σταθεράς που μπορεί να είχε κανείς στο μυαλό του για ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, θα βρείτε ένα κόσμο τόσο ασφυκτικά δομημένο πάνω στην αναρχία που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανυπομονείτε να δείτε πως ακριβώς θα τον εικονογραφήσει ο Χέρτζογκ.

Ο οποίος, παρεπιπτόντως και σε μια έξαρση παραγωγικότητας συνεχίζει ακάθεκτος την αμερικανική του περίοδο, όχι μόνο με σειρά ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, αλλά και με την εμφάνιση του ως ηθοποιός στο ρόλο του κακού στο «Jack Reacher» στο πλευρό του Τομ Κρουζ.

Περισσότερος Χέρτζογκ: