Industry

«The Trial of the Chicago 7»: με μία κίνηση έκπληξη το Netflix το ανοίγει πρώτα στις αίθουσες

στα 10

Σε μία τόσο αμφιλεγόμενη περίοδο, το Netflix τολμά να κυκλοφορήσει την νέα ταινία του Ααρον Σόρκιν πρώτα στις αίθουσες - ακολουθώντας το μοντέλο του «Ιρλανδού».

«The Trial of the Chicago 7»: με μία κίνηση έκπληξη το Netflix το ανοίγει πρώτα στις αίθουσες

Με την Αμερική να παλεύει να περιορίσει το κύμα του Covid 19 εδώ και 6 συνεχόμενους μήνες, με τα σινεμά να ανοίγουν και να κλείνουν, τον κόσμο να διχάζεται και την κινηματογραφική βιομηχανία να προσπαθεί να επιβιώσει σε όλα τα επίπεδα (παραγωγής, διανομής, πώλησης), το Netflix κάνει την έκπληξη.

Αποφασίζει, τελευταία στιγμή, να κυκλοφορήσει πρώτα στις αίθουσες την νέα ταινία του Ααρον Σόρκιν «The Trial of the Chicago 7» (ελληνικός τίτλος: «Η Δίκη των 7 του Σικάγου») - κάτι που ήταν το μοντέλο της πλατφόρμας στους προ-πανδημίας καιρούς. Ετσι έκανε με το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, κι ακόμα πιο οργανωμένα το εφέρμοσε με τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Δείτε κι αυτό: «The Trial of the Chicago 7»: δείτε το trailer της νέας ταινίας του Ααρον Σόρκιν

The Trial of the Chicago 7 607 6

Αυτή όμως η κίνηση, τώρα, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από πριν. Με το «Tenet» να αποτυγχάνει (σε σχέση με τις προβλέψεις) και τους θεατές, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, να αποφεύγουν τους κλειστούς κινηματογράφους, μία πλατφόρμα δείχνει εμπιστοσύνη στην αίθουσα, καλεί τον κόσμο να πάει στην αίθουσα, ενώ το ευκολότερο θα ήταν να μετρήσει τον τζίρο της στα νούμερα από το σπίτι. Μία πιο κυνική εξήγηση: τα βραβεία. Η ταινία πρέπει παίξει σε αίθουσα για να μπει στην οσκαρική κούρσα.

Οποιος κι αν είναι ο λόγος: το «The Trial of the Chicago 7» έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο Netflix στι 16 Οκτωβρίου. Ομως θα βρίσκεται σε (περιορισμένο) κύκλωμα αιθουσών από τις 25 Σεπτεμβρίου. Εχουν κλείσει συμφωνία με τα Landmark Theatres, τα Alamo Drafthouse Τheaters, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να προστεθούν κι άλλες αλυσίδες κινηματογράφων. Στην Ελλάδα η ταινία θα βγει σε επιλεγμένες αίθουσες τον Οκτώβριο από την Odeon.

The Trial of the Chicago 7 607 2

Να θυμίσουμε ότι «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συνέβαιναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις (όπως σήμερα οι αντίστοιχες του #BlackLivesMatter) και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν.

Ο Σόρκιν τα είπε όλα το 2018 για το #BlackLivesMatter: «To Kill a Mockingbird» - Tο Flix είδε στη Νέα Υόρκη την πιο επείγουσα πολιτική παράσταση των καιρών μας

Chicago 7 607 1

Ακολούθησαν συλλήψεις. Η Πολιτεία κατέληξε σε 7 (αρχικά 8) βασικούς κατηγορούμενους που τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», οι οποίοι με σχέδιο και στόχο, κατεύθυναν τον όχλο σε βίαιη εξέγερση. Η Δίκη των 7 του Σικάγο έμεινε ιστορική, καθώς οι κατηγορίες συνωμοσίας και τρομοκρατίας δεν μπόρεσαν να σταθούν, αλλά και πάλι ο δικαστής Τζούλιους Χόφμαν φρόντισε να τους καταδικάσει σε παράλογες ποινές για «ασέβεια προς το δικαστήριο». Κι αυτό ανατράπηκε στη διαδικασία της έφεσης, με πλήρη αθώωση των κατηγορούμενων για όλες τις κατηγορίες.

Με ένα λαμπερό καστ που ερμηνεύει τους 7 κεντρικούς ρόλους (ανάμεσα στους οποίους συναντάμε τους Σάσα Μπάρον Κοέν, Εντι Ρεντμέιν, Τζέρεμι Στρονγκ, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ κι άλλους) η ταινία κατευθύνεται για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στα στιβαρά δράματα που θα μας απασχολήσουν του χρόνου και θα πάρουν φόρα για τα μεγάλα βραβεία.

Διαβάστε περισσότερα:

trial