Industry

«The Trial of the Chicago 7»: το νέο πρότζεκτ του Ααρον Σόρκιν πάει στο Netflix

στα 10

Η νέα μεγάλου μήκους ενός από τους σημαντικότερους δημιουργους της γενιάς μας δεν θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες, αλλά στο Netflix.

«The Trial of the Chicago 7»: το νέο πρότζεκτ του Ααρον Σόρκιν πάει στο Netflix

Φυσικά το τοπίο από πέρσι είναι εντελώς διαφορετικό. Οι συνθήκες το κάνουν... εξωγήινο. Οταν δηλαδή συζητούσαμε πριν 14 μήνες το πώς το στούντιο της Paramount κρέμασε τον Μάρτιν Σκορσέζε και δεν στήριξε τον «Ιρλανδό» του (με αποτέλεσμα να καταλήξει στο Netflix), δε θα σκεφτόμασταν ποτέ ότι, ένα χρόνο μετά, μία πανδημία που απειλεί με δεύτερο κύμα από φθινόπωρο, στέλνει τις ταινίες στις πλατφόρμες για να τις θωρακήσει, όχι για να τις υποβιβάσει. Τρελό. Παρανοϊκό. Απογοητευτικό. Πικρά αληθινό.

Πάλι η Paramount είναι από πίσω στην περίπτωση του Ααρον Σόρκιν (όπως και πίσω από το «The Lovebirds», όπου ακύρωσε την έξοδό του μέσα στην καραντίνα και το πούλησε στην πλατφόρμα). Σύμφωνα με ανακοίνωση του στούντιο, το «The Trial of the Chicago 7», η νέα του ταινια, δε θα ανοίξει στις αίθουσες αλλά θα κάνει την πρεμιέρα της το φθινόπωρο στο Netflix «για να εξασφαλίσει ότι δε θα χάσει την οσκαρική κούρσα σε περίπτωση νέου lockdown...»

Aaron Sorkin 607

Πραγματικά κανείς χάνει το μυαλό του, αν σκεφτεί ότι, και πάλι, μόλις πέρσι συζητούσαμε αν είναι δίκαιο οι ταινίες που βγαίνουν στις πλατφόρμες να διαγωνίζονται για τα μεγάλα βραβεία, ή όχι.

Σήμερα, το μόνο που μπορεί κανείς να εύχεται είναι τουλάχιστον του χρόνου, όλος αυτός ο παραλογισμός που ζούμε να έχει λήξει. Να είμαστε και πάλι ασφαλείς κι ελεύθεροι να ζήσουμε - εντός κι εκτός κινηματογραφικών αιοθουσών. Μέχρι στιγμής, παρακολουθούμε μουδιασμένοι τα νέα δεδομένα.

Σημερινές επικεφαλίδες λοιπόν, θέλουν και τη «Δίκη των 7 του Σικάγο» του Ααρον Σόρκιν να κάνει πρεμιέρα στο Netflix. Η ταινία, φυσικά ένα ακόμα καυστικό πολιτικό θρίλερ από τον μάστερ του είδους, ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συνέβαιναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις (όπως σήμερα οι αντίστοιχες του #BlackLivesMatter) και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν.

Ο Σόρκιν τα είπε όλα το 2018 για το #BlackLivesMatter: «To Kill a Mockingbird» - Tο Flix είδε στη Νέα Υόρκη την πιο επείγουσα πολιτική παράσταση των καιρών μας

Chicago 7 607 1

Ακολούθησαν συλλήψεις. Η Πολιτεία κατέληξε σε 7 (αρχικά 8) βασικούς κατηγορούμενους που τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», οι οποίοι με σχέδιο και στόχο, κατεύθυναν τον όχλο σε βίαιη εξέγερση. Η Δίκη των 7 του Σικάγο έμεινε ιστορική, καθώς οι κατηγορίες συνωμοσίας και τρομοκρατίας δεν μπόρεσαν να σταθούν, αλλά και πάλι ο δικαστής Τζούλιους Χόφμαν φρόντισε να τους καταδικάσει σε παράλογες ποινές για «ασέβεια προς το δικαστήριο». Κι αυτό ανατράπηκε στη διαδικασία της έφεσης, με πλήρη αθώωση των κατηγορούμενων για όλες τις κατηγορίες.

Chicago 7 607 2

Ο Σόρκιν («West Wing», «The Social Network», «The Newsroom») δε θα μπορούσε να καταθέσει κάτι πιο επίκαιρο για την σύγχρονη Αμερική και τον κόσμο, όπου οι κυβερνήσεις θέλουν να κηρύξουν τις διαδηλώσεις παράνομες και καταχρηστικές. Με ένα λαμπερό καστ που ερμηνεύει τους 7 κεντρικούς ρόλους (ανάμεσα στους οποίους συναντάμε τους Σάσα Μπάρον Κοέν, Εντι Ρεντμέιν, Τζέρεμι Στρονγκ, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ κι άλλους) η ταινία κατευθύνεται για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στα στιβαρά δράματα που θα μας απασχολήσουν του χρόνου και θα πάρουν φόρα για τα μεγάλα βραβεία.

Σύμφωνα με το Variety, ο Σόρκιν θα επιχειρήσει με έναν σμπάρο δυο τριγώνια: πρεμιέρα τον Νοέμβριο, λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά και στην καρδιά της οσκαρικής κούρσας.

Διαβάστε περισσότερα:

Chicago 7 trial 607