Buzz

Οταν η Ανιές Βαρντά «απαγορεύτηκε» από τη Χούντα

στα 10

Η μοναδική ταινία που γύρισε στην Ελλάδα η Ανιές Βαρντά, τιμώντας έτσι και τις ρίζες της, δεν ολοκληρώθηκε επίσημα ποτέ, αλλά εμφανίστηκε αργότερα ως ένα σπάνιο δείγμα της αυτοβιογραφικής της φιλμοθεωρίας.

Οταν η Ανιές Βαρντά «απαγορεύτηκε» από τη Χούντα

Το «Nausicaa» (με τα χαρακτηριστικά δύο a στο τέλος) αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας από τη Γαλλία με ελληνική καταγωγή που ερωτεύεται έναν Ελληνα διανοούμενο - από τους αυτοεξόριστους στη χώρα - και μαζί ανακαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από το ταραγμένο πολιτικό τοπίο εν μέσω της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και του κοινωνικού αναβρασμού.

Στην πραγματικότητα η ταινία, εκτός από ένα εξαίρετο δείγμα μείξης μυθοπλασίας με τεκμηρίωση και της νοσταλγικής διάθεσης που με δυναμική ελαφρότητα χαρακτήριζε ανέκαθεν το έργο της Ανιές Βαρντά, το «Nausicaa» είναι ταυτόχρόνα το πιο πολιτικό φιλμ της και μαζί το πιο αυτοβιογραφικό.


Περισσότερη Ανιές Βαρντά:


Nausicaa 607

Στην ταινία, η Ανιές Βαρντά χαρτογραφεί την Ελλάδα της Χούντας ακόμη και με μικρές σκηνές μυθοπλασίας που έγραψε η ίδια, μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τον πατέρα της - o Ευγένιος Ιωάννης Βάρδας από τη Σμύρνη - και αφήνει το πολιτικοκοινωνικό κλίμα να πει την ιστορία μιας κοπέλας που λέγεται Ανιές και σπουδάζει ιστορία Τέχνης στη Σχολή του Λουβρου.

Μαζί με το «Ο Θείος Γιάγκος» του 1967, όπου η Βαρντά καταγράφει τη συνάντησή της με τον ανηψιό του πατέρα της, Ζαν Βαρντά, διάσημο ζωγράφο κυρίως για τη χρήση του κολάζ τον οποίο αποκαλεί «θείο Γιάγκο», το «Nausicaa» είναι η ταινία που αφιέρωσε στην ελληνική της καταγωγή.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν οι Μίριαμ Μπουαγιέ, Φρανς Ντουνιάκ, Κατρίν Ντε Σεγιέν, Ζαν Μαρκ Τενμπέργκ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε ένα μικρό ρόλο και ο Σταύρος Τορνές, ενώ σε μικρές εμφανίσεις συναντάμε τους Βασίλη Βασιλικό, Περικλή Κοροβέση, Ανδρέα Στάικο και Γιώργο Βότση. Οπου ακούγεται μουσική αυτή ανήκει στον Μίκη Θοεδωράκη, ενώ σε κάποια σημεία της «περνούν» η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης.

Παραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης, το φιλμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού οι συνταγματάρχες παζάρευαν εκείνη την εποχή να αγοράσουν κάτι «Μιράζ» από τη Γαλλία και φρόντισαν να σταματήσουν τα γυρίσματα και να εξαφανίσουν το αρνητικό.

Nausicaa 607

Nausicaa 607

Nausicaa 607

Nausicaa 607

Ευτυχώς η Ανιές Βαρντά κατάφερε να διασώσει μια κόπια εργασίας, η οποία χρησίμευσε για τη μία και μοναδική δημόσια προβολή της ταινίας, το 1971 στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση εναντίον της δικτατορίας. Και ήταν τότε που η Βασιλική Ταινιοθήκη του Βελγίου έκανε ένα αντίγραφο και το φύλαξε στο αρχείο της. Και συμπεριλήφθηκε χρόνια αργότερα στην κασετίνα «Tout(e) Varda» με 22 έργα της.

Δείτε εδώ τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε μια σκηνή από το «Nausicaa»:



Περισσότερη Ανιές Βαρντά:


Nausicaa 607