Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν κέρδισαν το φετινό βραβειο LUX

στα 10

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, απένειμε το βραβείο στη σκηνοθέτη, σήμερα στο Στρασβούργο, συνοδεύοντάς το με έναν λόγο που δεν θα μπορούσε παρά να είναι ουσιαστικά πολιτικός.

Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν κέρδισαν το φετινό βραβειο LUX

Η βράβευση του «Ατίθασες», στην σημερινή απονομή του βραβείου LUX δεν ήταν στ΄αλήθεια έκπληξη. Η ταινία ερχόταν με την φόρα του φαβορί έχοντας από τις Κάννες όπου έκανε την πρώτη της προβολή μέχρι σήμερα, αποκτήσει την φήμη μιας ταινίας που μπορεί να φτάσει μακριά. Η υποψηφιότητα της Γαλλίας στο Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, μοιάζει ικανή να επαναλάβει τον θρίαμβο του «Ida», του φετινού νικητή στα LUX που κέρδισε λίγους μήνες αργότερα και το βραβείο της Ακαδημίας στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας.

Διαβάστε την κριτική του Flix για τις «Ατίθασες»: Στην Τουρκία «Mustang» σημαίνει «The Virgin Suicides»;

Το γεγονός επισημάνθηκε με τον τρόπο του από τον πρόεδρο Σουλτς, ο οποίος ξεκίνησε τον σύντομο λόγο τους δηλώνοντας πως «κάθε χρόνο είναι μεγάλη τιμή όσο και χαρά για μένα να απονέμω το βραβείο. Φέτος έχουμε τρεις ιδιαίτερες εξαιρετικές ταινίες. Από το 2007 αυτό το ευρωπαϊκό βραβείο άνοιξε μεγάλες προοπτικές για σπουδαίες ταινίες, κι δεν υπερβάλω. Πέρσι η Ιντα κέρδισε το βραβείο αυτό και λίγο καιρό μετά κέρδισε και το βραβείο Οσκαρ. Στους φετινούς φιναλίστ εύχομαι ανάλογη επιτυχία».

Συνεχίζοντας ο Μάρτιν Σούλτς μίλησε για την σημασία και τους στόχους του βραβείου λέγοντας:

Το βραβείο έχει έναν στόχο να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή, Εινια δραματικές οι εξελίξεις που συγκλονίζουν τον κλάδο του κινηματογράφου ειδικά σε ότι αφορά στην παραγωγή και την διανομή αυτών των ταινιών. Σε μια τέτοια φάση καμπής και αλλαγών έχει μεγάλη σημασία η θεσμική υποστήριξη, όπως η δική μας. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους πολιτιστικούς και πολυμορφίας. Είναι βασικό καθήκον κι ευθύνη που έχουμε εμείς οι ευρωβουλευτές. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι παραστάτης των καλλιτεχνών, ανδρών και γυναικών ιδιαίτερα εκείνων των φιλόδοξων καλλιτεχνών που έχουν στόχο να παρουσιάσουν όλες τις πτυχές της ζωής μας και του κόσμου που ζούμε. Και τις φωτεινές και τις σκοτεινές.

Οι υποψήφιες ταινίες φέτος, είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους άλλα μας φέρνουν αντιμέτωπους με θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία εμείς συζητάμε καθημερινά. Πως αντιμετωπίζουμε την μετανάστευση στην Ευρώπη, ποια είναι η θέση των γυναικών στις κοινωνίες μας και πως ένας αμείλικτος κι αδυσώπητος μηχανισμός κρίσης απειλεί την οικονομία και την συνοχή της κοινωνίας μας.

Σε αυτούς τους καιρούς όπου οι εχθροί της πολυμορφίας και οι αντίπαλοι του διαφωτισμού θέλουν ωμά και βίαια να καταστρέψουν τον κοινό μας πολιτισμό, η ευαισθησία απέναντι σε αυτή την ποικιλομορφία έχει τεράστια σημασία. Η προθυμία να υπερασπιστούμε αυτό που μας χαρακτηρίζει, δηλαδή τον σεβασμό στην πολυμορφία, είναι είναι πολιτιστικό εγχείρημα και στόχος που θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Χρειαζόμαστε φως απέναντι σε αυτή την ιδεολογία της σιωπής. Και το βραβείο LUX είναι ένα βραβείο φωτός.

Ο λόγος του προέδρου δεν θα μπορούσε παρά να είναι συντονισμένος με το γενικότερο κλίμα της συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου, ο όποιος κηρύσσοντας την έναρξη της σήμερα, στο ξεκίνημα της οποίας οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας και στην οποία ο Μάρτιν Σουλτς χρησιμοποίησε μια φράση του Αλμπέρ Καμί «εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα».

Η Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, σκηνοθέτης του «Ατίθασες» παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε μεταξύ άλλων είπε πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή που βρέθηκε υποψήφια ανάμεσα σε ταινίες που προάγουν την ενσυναίσθηση και την αδελφότητα. «Μοιραζόμαστε τα ιδανικά της Ευρώπης και κάνοντας αυτή την ταινία σαν μια συμπαραγωγή ανάμεσα στην Γαλλία την Γερμανία και την Τουρκία κάναμε πράξη αυτή την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ζω ανάμεσα στην Γαλλία και την Τουρκία και μοιράζομαι τα ιδανικά και των δύο χωρών» είπε κλείνοντας.

Δειτε εδώ την τελετή απονόμης.


Διαβάστε ακόμη: