Φεστιβάλ / Βραβεία

Με τον Τομ Χανκς στην έναρξη και στη λήξη ξεκινά σήμερα το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

στα 10

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του BFI στο Λονδίνο ανοίγει σήμερα την αυλαία του με μια συλλογή από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν σε ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Με τον Τομ Χανκς στην έναρξη και στη λήξη ξεκινά σήμερα το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

Τομ Χανκς στο τετράγωνο για το London Film Festival, το οποίο ξεκινά σήμερα, 9 Οκτωβρίου, με την πρεμιέρα του «Captain Phillips» του Βρετανού, άλλωστε, Πολ Γκρίνγκρας (διαβάστε περισσότερα εδώ), για να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου με το οσκαρικό «Saving Mr. Banks» του Τζον Λι Χάνκοκ. Επιπλέον, το Φεστιβάλ του Λονδίνου θα προσελκύσει τους προβολείς με μια δεκάδα από τις πιο hot ταινίες της χρονιάς, μεταξύ των οποίων τα «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουιν, «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, «Labor Day» του Τζέισον Ράιτμαν, «Η Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, «Inside Llewyn Davis» των αδελφών Κοέν, «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν και «Don Jon» του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ.

«Φέτος έχουμε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα,» λέει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κλερ Στιούαρτ, που κρατά για δεύτερη χρονιά τη θέση. «Ως διευθυντής ενός φεστιβάλ νιώθεις ευλογημένος με την πληθώρα των επιλογών που σου διατίθενται. Ωστόσο η ευθύνη μας είναι να βρούμε τον τρόπο να υποστηριχθούν από τα media και το κοινό όλα τα τμήματα του προγράμματος, όχι μόνο οι λαμπερές πρεμιέρες μας.»

Στο σύνολο των 234 μεγάλου μήκους ταινιών που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Λονδίνου, οι 13 συνθέτουν το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους τέσσερις βρετανικές παραγωγές, παρότι, για να λέμε και την αλήθεια, ελάχιστες από αυτές δεν έχουν ήδη διαγωνιστεί στα μεγάλα Φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής:

Από τα πλεονεκτήματα της Κλερ Στιούαρτ απ’ όταν ανέλαβε τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας πέρσι, είναι ότι, μειώνοντας τη διάρκεια του Φεστιβάλ από τις 16 ημέρες στις 12 αλλά αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αίθουσες προβολής σε ολόκληρο το Λονδίνο, είδε την προέλευση των θεατών ν’ ανεβαίνει κατά 27% και τις πωλήσεις εισιτηρίων κατά 13%, με το 33% των πωλήσεων να πηγαίνουν σε θεατές που δοκιμάζουν το Φεστιβάλ για πρώτη φορά. Επιπλέον, εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα που βρίσκεται μόλις στη δεύτερη χρονιά του, επέλεξε να χωρίσει το πρόγραμμα σε θεματικά τμήματα, με τους τίτλους Love, Debate, Dare, Laugh, Thrill, Cult, Journey, Sonic και Family, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά στους θεατές.

Περισσότερες πληροφορίες για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του BFΙ στο Λονδίνο μπορείτε να παρακολουθείτε στο επίσημο website της διοργάνωσης.