Buzz

Είναι το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν η καλύτερη ταινία της χρονιάς;

στα 10

Με ρεκόρ εισπράξεων στην Αμερική, τις καλύτερες κριτικές που έχει πάρει ταινία μέσα στο 2013 και το δρόμο για τα Οσκαρ να αποκτά επιτέλους «βαρύτητα», όλοι επιβεβαιώνουν αυτό που αναφωνήσαμε όταν είδαμε το «Gravity» στην πρώτη του παγκόσμια προβολή: πως είναι ένα καθαρό αριστούργημα.

Είναι το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν η καλύτερη ταινία της χρονιάς;

«To "Gravity" του Αλφόνσο Κουαρόν είναι μια από τις πιο όμορφες, τρομακτικές, συγκινητικές και ελπιδοφόρες ταινίες για την ανθρώπινη επιβίωση που είδαμε ποτέ.»

Ετσι ξεκινούσε η κριτική μας όταν είδαμε το «Gravity» στην έναρξη του 70ού Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Με όσα δηλαδή μπορούσαμε να γράψουμε για να μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό μας, χωρίς να προδώσουμε τίποτα περισσότερο για μια από τις πιο συνταρακτικές κινηματογραφικές εμπειρίες και σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε ποτέ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν.

Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράστηκαν κοινό και κριτική τόσο στη Βενετία όσο και στο Τελιουράιντ όπου προβλήθηκε το «Gravity» και την ίδια φρενήρη αποθέωση γνωρίζει και τώρα η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν με την έξοδό της στην Αμερική, έχοντας ήδη στο ιστορικό της τη θετική άποψη του συνόλου της κριτικής και ένα ρεκόρ που ήρθε να σώσει το box - office στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο πρώτο του τριήμερο, το «Gravity» έκανε το άνοιγμα που δεν κατάφερε σχεδόν κανένα blockbuster του ταλαίπωρου αμερικανικού καλοκαιριού και με συνολικές εισπράξεις 55 εκατομμύρια δολάρια κατέχει ήδη το ρεκόρ του μεγαλύτερου ανοίγματος Οκτωβρίου στην ιστορία του αμερικανικού box office, ενώ αποτελεί ήδη το πιο εμπορικό φιλμ για τον Τζορτζ Κλούνεϊ (ο οποίος μπορεί επιτέλους να πει αντίο στο «Batman & Robin») και για την Σάντρα Μπούλοκ και βρίσκεται ήδη σε μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2013 - αυτή του Κουέντιν Ταραντίνο!

2

Πετυχαίνοντας αυτό που για χρόνια προσπάθησαν πολλοί με αποτυχημένα αποτελέσματα, ο Αλφόνσο Κουαρόν γύρισε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας σε 3D, που είναι ταυτόχρονα ένα ήδη «κλασικό» φιλμ και μια ταινία για μαζική κατανάλωση - και για πολλούς και το φιλμ που θα σώσει τη χαμένη τιμή της ασταθούς τρισδιάστατης επανάστασης. Και επιπλέον, είναι αδύνατον να μην το παραδεχτείς αφού έχεις έρθει αντιμέτωπος μαζί του, μια εμπειρία από αυτές που το σινεμά στην αίθουσα έχει πάψει προ πολλού να προσφέρει.

Η επίδοση του «Gravity» στο αμερικανικό box - office, εκτός από τα χαμόγελα που φόρεσε στα στόματα των executives για το μέλλον του σινεμά, αναστάτωσε ωστόσο την ίδια στιγμή και την προ-οσκαρική κούρσα που μέχρι σήμερα έδινε στην ταινία του Κουαρόν τα φαβορί των τεχνικών βραβείων, αλλά τώρα αναγκάζεται να κρατήσει από μια θέση στις μεγάλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας και φυσικά του Α' Γυναικείου Ρόλου στη Σάντρα Μπούλοκ για την ερμηνεία που έπρεπε να είχε κερδίσει το Οσκαρ.

Και όλα αυτά για μια ταινία που μοιάζει με ένα δράμα δωματίου, αποτελεί το προσωπικό όραμα ενός σπουδαίου auteur και παίζει με τους δικούς του (υπέροχους) όρους το παιχνίδι του mainstream.

Ακριβώς δηλαδή όπως θα έπρεπε να είναι το σπουδαίο αμερικάνικο σινεμά των ημερών μας.


Το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Νοεμβρίου από τη Village Films.

Διαβάστε ακόμη: