Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: στη συνέντευξη Τύπου και την επίσημη πρεμιέρα του «Gravity»

στα 10

Διαβάστε τι δήλωσαν οι Αλφόνσο Κουαρόν, Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνεϊ στη συνέντευξη Τύπου του «Gravity». Χαζέψτε φωτογραφίες από την πρεμιέρα και το κόκκινο χαλί του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Flix Team
Βενετία 2013: στη συνέντευξη Τύπου και την επίσημη πρεμιέρα του «Gravity»

Θεαματικό, αγωνιώδες, επιβλητικό, ασφυκτικό, αληθινά τρομακτικό, συμβολικό, μεταφυσικό. Το νέο φιλμ του Αλφόνσο Κουαρόν (επτά χρόνια μετά «Τα Παιδιά των Ανθρώπων») μπορεί να καθυστέρησε, αλλά βρήκε το στόχο της.

Το «Gravity» (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία), η ιστορία των δύο αστροναυτών που μετά από ατύχημα μένουν να αιωρούνται ολομόναχοι στο διάστημα, αγκιστρωμένοι ο ένας στον άλλον, σε μια ατέρμονη κάθοδο στο σκοτάδι, καθήλωσε, εντυπωσίασε και κέρδισε το κοινό του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, στην επίσημη πρεμιέρα του χθες το βράδυ.

Λίγο πριν, στην Αίθουσα Τύπου ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, η πρωταγωνίστρια Σάντρα Μπούλοκ και ο (μην εκπλαγείτε) δευτεραγωνιστής Τζορτζ Κλούνεϊ μίλησαν για τους λόγους που αναγάγουν την ταινία σε πολλά περισσότερα από ένα sci-fi θρίλερ και την μεγάλη πρόκληση που αποτέλεσαν τα γυρίσματα. Προσοχή: στις απαντήσεις των συντελεστών υπάρχουν κάποια (μικρά) spoilers για την ιστορία της ταινίας.

Οχι, δεν συνέβησαν μόνο αυτά. Οπως είναι σχεδόν παράδοση στη Βενετία (μετά από γυναίκες που ντύνονται νύφες και άντρες που γδύνονται για την προσοχή του) ένας - δήθεν - ρεπόρτερ του BBC δεν είχε ερώτηση, αλλά μόνο κοπλιμέντα για τα μαλλιά και τα ρούχα του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Στο gallery μπορείτε να χαζέψετε φωτογραφίες από το πρώτο επίσημο κόκκινο χαλί της Βενετίας, στο οποίο οι Κλούνεϊ και Μπούλοκ πόζαραν, αστειεύτηκαν με τους φωτογράφους και υπέγραψαν αυτόγραφα σε τυχερούς από το συγκεντρωμένο πλήθος. Παρόντες όμως ήταν και τα μέλη της επιτροπής του 70ου Φεστιβάλ Βενετίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, αλλά και VIP, κινηματογραφικοί και μη, καλεσμένοι.

1

«GRAVITY»: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Πώς προέκυψε η ιδέα της ταινίας;

Αλφόνσο Κουαρόν: Γεννήθηκε από ένα σενάριο που είχε παλιότερα γράψει ο γιος μου, Γιόνας, για δύο χαρακτήρες που έχουν ξεμείνει ολομόναχοι σ' εχθρικό περιβάλλον κι εμείς παρακολουθούμε την πορεία τους για επιβίωση. Η ανάγκη για επιβίωση είναι κάτι πολύ σχετικό και παρόν στις ζωές μας σήμερα. Για μένα αυτό ήταν η αφετηρία της ταινίας.

Είναι μία συμβολική ταινία;

Αλφόνσο Κουαρόν: Μετά το θάνατο της κόρης της, η ηρωίδα έχει γατζωθεί από την αδράνειά της. Από την μία, η ίδια δεν πέθανε, είναι ζωντανή. Το πένθος όμως την έχει αποκόψει από τους ανθρώπους – αιωρείται στο απόλυτο κενό. Η ταινία είναι σίγουρα συμβολική για όλους τους ανθρώπους που έχουν χάσει το δρόμο τους, μέσα τους.

2

Πόσο ακριβέςς είναι το “Gravity” σε σχέση με ένα πραγματικό ατύχημα στο διάστημα;

Αλφόνσο Κουραρόν: Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, χωρίς όμως να κοροϊδευόμαστε: δεν γυρίζαμε ντοκιμαντέρ, είχαμε μία μικρή ελευθερία στην αποτύπωση των πραγμάτων. Ομως είχαμε στο πλευρό μας για να μας συμβουλεύουν αστροναύτες, ειδικούς τεχνικούς που έχουν κάνει τέτοια ταξίδια στο διάστημα, μηχανικούς της NASA με παρόμοια εμπειρία. Ακόμα πιο βοηθητικοί για εμάς ήταν οι φυσικοί. Οι άνθρωποι που μπορούσαν να μας εξηγήσουν απλά πώς αντικείμενα, ή τα ανθρώπινα σώματα αντιδρούν στο διάστημα εκτός ατμόσφαιρας. Οι ηθοποιοί μας είχαν πολλή δουλειά. Επρεπε να αφομοιώσουν όλα αυτά και να τα βγάλουν στις ερμηνείες τους μ' ένα φυσικό, αόριστο τρόπο. Αν βλέπατε κάτω από ποιες συνθήκες γυρίσαμε την ταινία, θα μένατε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Επρεπε να μάθουμε να μιλάμε κανονικά όσο κινήσουμε το σώμα μας σε slow motion. Kι αυτό να φαίνεται φυσικό.

Σάντρα Μπούλοκ: "Αυτή η φυσικότητα ήταν το πιο δύσκολο, καθώς στην πραγματικότητα είτε σε έχουν να κρέμεσαι από τα 20 μέτρα σαν να είσαι μαριονέτα, είτε είσαι κλεισμένος σ' ένα 2Χ2 3D κουτί με LED φωτισμό για να δίνεις την αίσθηση ότι αιρείσαι. Δεν ήμασταν σε μεγάλο κομμάτι του γυρίσματος μαζί με τον Τζορτζ. Στις σκηνές που μπορούσα να τον δω ή τουλάχιστον να τον ακούσω, αισθανόμουν καλύτερο. Ημουν ευγνώμων για οποιαδήποτε ανθρώπινη επικοινωνία, ακόμα κι αν αυτή ήταν να ακούς την αναπνοή ενός άλλου ηθοποιού.

Αλφόνσο Κουαρόν: Το να γυρίζουμε σε περιβάλλον μηδέν βαρύτητας ήταν ένα πραγματικό mindfuck – τόσο για τους ηθοποιούς, όσο και για τους animators. Είναι το πιο δύσκολο σενάριο για animation και το πιο δύσκολο σενάριο για live-action ταινία.

3

Πώς πλησίασε το ρόλο η Σάντρα Μπούλοκ;

Σάντρα Μπούλοκ: Και σωματικά, αλλά ψυχικά αυτός είναι ο πιο απαιτητικός, προκλητικός, παράξενος, παρανοϊκός ρόλος της καριέρας μου. Σε κάτι τέτοιες στιγμές αναμετριέσαι με το ανάστημά σου, γιατί αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθεις, θα καταστρέψεις την ταινία. Κι αυτή ήταν μία υπέροχη ταινία. Συνειδητοποίησα αρκετά νωρίς ότι πρέπει να γυμναστώ σκληρά, πολύ πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Δεν ήθελα να ξεκινήσει η ταινία και να διαλυθώ. Η προετοιμασία όμως είχε άλλον έναν λόγο. Καθώς η ηρωίδα μου έχει χάσει την κόρη της και θρηνεί, ήθελα να σβήσω το μυαλό μου. Ανθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο ενός δικού τους ανθρώπου, μεταμορφώνονται σωματικά. Ηθελα να χάσω τα πάντα που με έκαναν γυναίκα ή μητέρα. Ηθελα να κάνω το σώμα μου μια μηχανή.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Eγώ απλά έκανα γιόγκα και έπινα πολύ (γέλια).

5

Γιατί ο Τζορτζ Κλούνεϊ δέχτηκε να παίξει έναν τόσο μικρό ρόλο;

Τζορτζ Κλούνεϊ: Κοιτάξτε, δύο ρόλοι υπήρχαν και η Σάντι είχε καβατζώσει τον έναν, οπότε αυτός περίσσευε. Επίσης δεν ήθελα να είμαι εγώ αυτός που στριφογυρίζει στο σετ με τα εσώρουχα – δεν αισθάνομαι καλά με κάτι τέτοιο (γέλια). Το έχω πει ξανά: τα τελευταία 15 χρόνια το μόνο που ψάχνω είναι καλά σενάρια. Μετά έρχεται το τι μπορώ να κάνω εγώ με αυτά. Κι αυτό ήταν ένα εξαιρετικό σενάριο.

Εχει βρεθεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε καταστάσεις που δεν ξέρει αν θα επιβιώσει;

Τζορτζ Κλούνεϊ: Μπορώ να πω ότι έχω αντιμετωπίσει καταστάσεις στο Νότιο Σουδάν που εξελίχθηκαν πολύ πιο επικίνδυνα από το αναμενόμενο. Καταστάσεις που το να παραμείνω ήρεμος και να μην αρχίζω να ουρλιάζω σαν τρομαγμένο παιδί, απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια. Μου αρέσει λίγη περιπέτεια στη ζωή μου. Νομίζω ότι δοκιμάζει τα όριά μας. Είναι εύκολο να είσαι καλός και ήρεμος όταν όλα πάνε καλά. Η προσωπικότητα του ανθρώπου όμως φαίνεται στην κρίση. Θαυμάζω όσους επιδεικνύουν θάρρος σε τέτοιες στιγμές της ζωής τους.

6

Μιλώντας για διάστημα και Σουδάν: έχει ακόμα σε λειτουργία το δορυφόρο που παρακολουθεί τον εμφύλιο;

Τζορτζ Κλούνεϊ: Ναι, ο δορυφόρος ακόμα ελέγχει περιοχές του Σουδάν όπου συνέβαιναν απεχθή εγκλήματα πολέμου. Είδαμε ότι όταν γνωρίζουν ότι ο έλεγχος και η επέμβαση ελαχιστοποίησαν τα γεγονότα. Οσες επιθέσεις συμβαίνουν τώρα περιορίζονται τη νύχτα. Εχουμε εξελίξει το δορυφόρο πλέον να καταγράφει και αυτές. Είναι υπευθυνότητα των Ηνωμένων Εθνών να ρίχνει φως και να μην επιτρέπει γενοκτονίες. Αν ο δορυφόρος βοηθάει, αξίζει όλο τον κόπο.

Οπότε θα ήταν σύμφωνος ο Κλούνεϊ αν ο Ομπάμα ψήφιζε την στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών στη Συρία;

Τζορτζ Κλούνεϊ: Τώρα με αιφνιδιάσατε! Δεν περίμενα μία τέτοια ερώτηση. Νόμιζα ότι θα με ρωτούσατε αν συμφωνώ με την επιλογή του Μπεν Αφλεκ για το ρόλο του «Batman».

Δείτε τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τη Σάντρα Μπούλοκ να καταφθάνουν μέσα στην υστερία των φωτογράφων και των συγκεντρωμένων θαυμαστών.

7

Xαζέψτε στο gallery φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα.

Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.