Buzz

Ο Μάρτιν Σκορσέζε προειδοποιεί για τους κινδύνους των υπερηρωικών ταινιών

στα 10

Ο Σκορσέζε συνεχίζει τον «πόλεμό» του με τις υπερηρωικές ταινίες και θεωρεί πως τα αδέρφια Σάφντι και ο Κρίστοφερ Νόλαν θα σώσουν το σινεμά.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε προειδοποιεί για τους κινδύνους των υπερηρωικών ταινιών

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ήταν ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες ο οποίος είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τις υπερηρωικές ταινίες, χαρακτηρίζοντας εκείνες τις Marvel ως «θεματικά πάρκα» κι όχι σινεμά. Και φαίνεται πως αυτή η άποψή του δεν έχει αλλάξει ακόμα και σήμερα.

Μιλώντας στο περιοδικό GQ, το οποίο φιλοξενεί στις σελίδες του ένα τεράστιο αφιέρωμα για το «Killers of the Flower Moon», ο σκηνοθέτης επεσήμανε εκείνους τους συναδέλφους που είναι φάροι ελπίδας του σύγχρονου κινηματογράφου και πως είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να «σώσουν» το Χόλιγουντ εν μέσω της ανόδου τέτοιου περιεχομένου.

«Ο κίνδυνος είναι αυτό που κάνει στον πολιτισμό μας, γιατί θα υπάρξουν γενιές τώρα που θα πιστεύουν ότι οι ταινίες είναι μόνο αυτές. Το σκέφτονται ήδη αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς οι κινηματογραφιστές πρέπει να αντεπιτεθούμε πιο δυνατά. Ξέρετε τα αδέρφια Σάφντι και τον Κρίστοφερ Νόλαν. Ας τους χτυπήσουν από όλες τις πλευρές κι ας μην τα παρατήσουν. Αλλά είναι αλήθεια, γιατί πρέπει να σώσουμε τον κινηματογράφο», δήλωσε ο Σκορσέζε.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν ήθελε να κάνει μια ακόμα ταινία για λευκούς με το «Killers of the Flower Moon»

martin scorsese

Η βιομηχανία που ήξερε ο Σκορσέζε λέει πως έχει τελειώσει. Και συνέχισε «πιστεύω ότι το κατασκευασμένο περιεχόμενο δεν είναι πραγματικά σινεμά. Είναι σχεδόν σαν το AI να κάνει μια ταινία. Και αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν απίστευτοι σκηνοθέτες και ανθρώπους ειδικών εφέ που κάνουν όμορφα έργα τέχνης. Τι σημαίνει όμως αυτό και τι κάνουν αυτές οι ταινίες, τι θα μας δώσουν; Εκτός από ένα είδος ολοκλήρωσης κάτι και στη συνέχεια να το διαγράψεις από το μυαλό σου, από ολόκληρο το σώμα σου; Τι σου δίνουν αυτές οι ταινίες λοιπόν; Πρέπει να πεις κάτι με μια ταινία. Διαφορετικά, τι νόημα έχει να το φτιάξεις; Κάτι πρέπει να πεις.»

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχει δίκιο ο Σκορσέζε, για τις γενιές που δεν μπορούν να καταλάβουν τη δύναμη που μπορεί να έχουν οι ταινίες σε ένα άτομο. Σίγουρα πολλές ταινίες θυσιάζονται στον βωμό τις διασκέδασης και του χρήματος, αλλά, όπως και παλιότερα, δεν μπορούν όλες να αποτελούν τροφή για σκέψη και να έχουν κάτι να πουν. Το θέμα είναι πως θα επέλθει και πάλι η ισορροπία, κάτι που η βιομηχανία του Χόλιγουντ φαίνεται να αδιαφορεί.