Φεστιβάλ / Βραβεία

Λοκάρνο 2024: Παγκόσμια πρεμιέρα για την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και την Θέλγια Πετράκη

στα 10

Η νέα μεσαίου μήκους της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη «What Mary Didn't Know» και η νέα μικρού μήκους της Θέλγιας Πετράκη «400 Cassettes» ανάμεσα στις επιλογές του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Λοκάρνο 2024: Παγκόσμια πρεμιέρα για την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και την Θέλγια Πετράκη

Το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες το πρόγραμμά του για τη φετινή διοργάνωση που θα λάβει χώρο από τις 7 έως τις 17 Αυγούστου στην Ελβετική πόλη.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 225 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και 104 πρεμιέρες (5 διεθνείς πρεμιέρες), αρκετά σκηνοθετικά ντεμπούτα, αφιερώματα και τιμητικά βραβεία.

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα που θα παρουσιάσουν τις νέες τους ταινίες, ο Χονγκ Σανγκ-σου με το «Suyoocheon (By The Stream)», ο Γουάνγκ Μπινγκ με το «Hard Times», η Αλις Λόου με το «Timestalker», ο Μπεν Ρίβερς με το «Bogancloch», ο Ράντου Ζούντε με ένα φόρο τιμής πάνω στο «Sleep» του Αντι Γουόρχολ, αλλά και το ντεμπούτο της Ισπανίδας ηθοποιού Παθ Βέγκα «Rita». Φρέσκα από το Φεστιβάλ Καννών εμφανίζονται στο lineup του Λοκάρνο και τα «The Seed of the Sacred Fig» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, «A Dog on Trial» της Λετίσια Ντος και «Savages» του Κλοντ Μπαράς.

Τιμητικά βραβεία (Excellence Award Davide Campari) και αφιερώματα έχουν οργανωθεί για δύο Ευρωπαίους πρωταγωνιστές: την Μελανί Λοράν και τον Γκιγιόμ Κανέ. Οπως επίσης θα προβληθούν σε αποκατεστημένες 4Κ κόπιες κλασικά αριστουργήματα - από τον «Ε.Τ. Ο Εξωγήινος» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Μαθήματα Πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον, μέχρι το «Une Femme est une Femme» του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Κοτζαμάνη

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον για εμάς, οι δύο ελληνικές συμμετοχές, από δύο Ελληνίδες σκηνοθέτες.

Η πολυβραβευμένη, διεθνής Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη επιστρέφει στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (μετά το «Yellow Fieber» του 2015) και το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani με την μεσαίου μήκους ταινία της (54 λεπτών) «What Mary Didn't Know».

Η Κοτζαμάνη που έχει σταθερά συμμετάσχει και διαγωνιστεί στα πρωτοκλασάτα διεθνή φεστιβάλ, από το Φεστιβάλ Καννών με το «Limbo» (2016) και την Berlinale με το «Washingtonia» (2014), μέχρι το «Yellow Fieber» (2015) το οποίο συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους ταινιών του Φεστιβάλ Λοκάρνο και το επίσης βραβευμένο «Electric Swan», αυτή την εποχή ολοκλρηώνει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «Τιτανικός Ωκεανός».

Πετράκη

Η Θέλγια Πετράκη που επίσης έχει βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ με τις μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες της («Pray», «Helga Är I Lund», «Εγώ και οι Αλλοι»), ήταν το πρόσωπο της χρονιάς το 2020: με το «Bella» της είχε κερδίσει όλα τα εγχώρια βραβεία και είχε ταξιδέψει μαζεύοντας διακρίσεις από όλο τον κόσμο (από το Berlinale Short Form Station 2019, μέχρι το Visions du Reel 2020 της Ελβετίας, το Oberhausen 2020 της Γερμανίας και τις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου).

Λίγο πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα του σκηνοθετικού ντεμπούτου της στην μεγάλου μήκους (αυτή την εποχή βρίσκεται σε προπαραγωγή), οι «400 Κασέτες» της, η νέα μικρού μήκους ταινία της φιγουράρει στο διεθνές πρόγραμμα του Λοκάρνο.

Συγχαρητήρια και στις δύο Ελληνίδες σκηνοθέτριες.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο εδώ

locarno