Industry

Καλημέρα Joker

στα 10

Σε μιάμιση ημέρα ο «Joker» γέλασε με την καρδιά του με το χάος που προκάλεσε στην ελληνική πολιτική ζωή.

Καλημέρα Joker

Μέσα σ' ένα βράδυ και μια ακόμα ημέρα, η έφοδος ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας σε αίθουσες όπου ανήλικοι παρακολουθούσαν το - κατάλληλο από 18 - «Joker» κόντεψε να ρίξει την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού από το αξίωμά της και την κοινή λογική από τη θέση της. Κι όμως, κανείς δεν έχει στ' αλήθεια καταλάβει τι συνέβη, ποιος έχει ευθύνη για τι και τι θα συμβεί τώρα. Παρακάτω ένα μικρό χρονικό.

Διαβάστε ακόμη: Εφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στις προβολές του «Joker»; Τι ακριβώς συνέβη

Οι έφοδοι - Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και προσωπικές καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα, έφοδοι της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Village Mall στο Μαρούσι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον πολυκινηματογράφο Aελλώ Cinemax στην Κυψέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων άφηναν ανηλίκους να παρακολουθήσουν το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, ταινία που είναι «κατάλληλη άνω των 18 ετών». Και στις δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες φέρεται να έγιναν από δύο γυναίκες υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

joker 607

Η Υπουργός Πολιτισμού Η Λίνα Μενδώνη εξέδωσε γρήγορα μια συνοπτική και ψύχραιμη δήλωση το βράδυ της Κυριακής και το πρωί, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 είπε, «Πήρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτουργούσαν αυτόνομα. Το Υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τις σε βάρος τους καταγγελίες, θα γίνει πειθαρχικός έλεγχος».

Οι δύο κυρίες Εχουν μια άλλη άποψη για την ευθύνη του Υπουργείου στις κινήσεις του. Η μία από τις δυο υπαλλήλους του Υπ.Πο., προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία και ένορκη κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου ανέφερε ότι ενεργούσε κατόπιν προφορικής εντολής της προϊσταμένης της και κατόπιν ενημέρωσης του Εισαγγελέα. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι έλεγχοι ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με την προϊσταμένη της κι ότι σ' αυτό το πλαίσιο, ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Ο ανταγωνισμός Ενώ η ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει για τις δύο υπαλλήλους, περιορίζοντας άρα και τη δυνατότητα αποκάλυψης στοιχείων ώσπου να ολοκληρωθεί, ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού, Μάριος Κωστάκης, δήλωσε, πράγμα ιδιαίτερα... πικάντικο για την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ότι η μία υπάλληλος της επιτροπής που κάλεσε την Αστυνομία στους κινηματογράφους, δέχθηκε νωρίτερα καταγγελία από άνθρωπο που εργάζεται σε εταιρεία διανομής. Ο οποίος, προφανώς - κι αν η κατηγορία ισχύει - δεν ανησύχησε για τη διάπλαση των παίδων, αλλά για τα άφθονα εισιτήρια που κάνει η ταινία.

joker 607

Ο εμφύλιος διαρκεί ακόμα Η αντίδραση των πολιτών, στα social media, για τα περιστατικά ξεκάθαρα έφερε μια ηθικολογική υπερχείλιση, βασισμένη περισσότερο στην ημιμάθεια και το διδακτισμό, από κάθε πλευρά. Το ίδιο και οι πολιτικές δηλώσεις και της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων της κυβέρνησης. Το θλιβερότερο στο νταβαντούρι είναι η επαναλαμβανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα αργεί πολύ ακόμα να ξεπεράσει το στερεότυπο «δεξιά κυβέρνηση, αστυνομία, κακό», «αριστερή κυβέρνηση, αντίσταση, καλό». Ισως επειδή έτσι έμαθε να ζει, πραγματικά, για τόσες δεκαετίες, τόσο πρόσφατα.

Ο νόμος Κατ' αρχάς, για ν' αποφεύγονται οι παραλογισμοί, άλλο λογοκρισία και άλλο καταλληλότητα. Ο νόμος για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών ταινιών, δεν είναι «ο απαρχαιωμένος του '36» όπως έσπευσαν, δραματικά, να σχολιάσουν διάφορα μέσα, αλλά ο νόμος 3905/2010 (Α' 219) και συγκεκριμένα το άρθρο 37, που αναφέρεται στην «αξιολόγηση καταλληλότητας κινηματογραφικού έργου» - μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μέρος του εδώ. Ωστόσο, πράγματι ο νόμος για την καταλληλότητα στην Ελλάδα είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, εφάμιλλος του αμερικανικού και φυσικά χρειάζεται επανεξέταση. Οχι επειδή, όπως επίσης βιαστικά γράφτηκε σωρηδόν, τα παιδιά μπορούν να δουν ό,τι θέλουν στο ίντερνετ, γιατί ο νόμος δεν οφείλει να το επικυρώνει αυτό. Αλλά ίσως επειδή οι ανήλικοι 16χρονοι είναι, πια, αρμόδιοι να ψηφίσουν; Αρα και ικανοί να επιλέξουν τι είναι καλό γι' αυτούς και για τη χώρα; Για να μην εφαρμόζονται κι εδώ τα δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Το box office Κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα, το έχει πει κι ο Οσκαρ Γουάιλντ κι έτσι ο μόνος κερδισμένος από το περιστατικό είναι ο «Joker» που βρέθηκε ν' απολαμβάνει τρεις (τουλάχιστον) επιπλέον ημέρες δωρεάν διαφήμισης σε πραγματικά όλα τα μέσα. Οχι ότι το χρειαζόταν, καθώς ως και την Κυριακή, δηλαδή με ένα δεκαήμερο προβολών στο ενεργητικό του στην Ελλάδα, κοντεύει τα 600.000 εισιτήρια - διαβάστε αναλυτικά το σχολιασμό του box office του «Joker» εδώ.

Tags: joker