Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και προσωπικές καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα, έφοδοι της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Village Mall στο Μαρούσι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον πολυκινηματογράφο Aελλώ στην Κυψέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων άφηναν ανηλίκους να παρακολουθήσουν το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, ταινία που είναι «κατάλληλη άνω των 18 ετών».
Στην πρώτη περίπτωση, στο Mall στο Μαρούσι, αστυνομικοί φέρεται ότι μπήκαν στον κινηματογράφο σε μεσημεριανή προβολή της ταινίας και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία. Αυτός αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Οι καταγγελίες αναφέρουν οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές, τους οποίους και κράτησαν για αρκετές ώρες, μαζί με τους γονείς τους, γεγονός όπως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Στη δεύτερη περίπτωση, στον κινηματογράφο Αελλώ, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε απογευματινή προβολή, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την αξιωμτικό υπηρεσίας του Α.Τ. Θήρας ότι η Αμεση Δράση δέχθηκε καταγγελία ότι την ταινία παρακολουθούσαν πολλοί ανήλικοι και ότι ειδοποίησε το τμήμα της οδού Θήρας. Ομως, επειδή το τμήμα αυτό δεν είχε στη διάθεσή του περιπολικό, εστάλη περιπολικό απ' το τμήμα της οδού Πατησίων με δύο αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί διερεύνησαν το περιστατικό, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά προσαγωγή.
Από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδεται η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι στον κινηματογράφο Αελλώ μπήκαν οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ ή ότι και στις δύο περιπτώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής έγιναν συλλήψεις ανήλικων και γονεών.
Διαβάστε ακόμη: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία είναι αν ΔΕΝ πάτε να δείτε αυτή την ταινία»: Ο Μάικλ Μουρ αποθεώνει το «Joker»
Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή του Village στο Mall Αμαρουσίου και αυτή του Αελλώ, οι καταγγελίες φέρεται να έγιναν από δύο γυναίκες υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.
Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, διέψευσε πως έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.
«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την έφοδο της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της προβολή του «Joker» του Τοντ Φίλιπς. Πρόσθεσε ότι οι δύο κυρίες που έκαναν την καταγγγελία εργάζονται όντως στο Υπουργείο Πολιτισμου, αλλά έδρασαν αυτοβούλως και έχει ήδη κινηθεί πειθαρχικός έλεγχος. Καταδίκασε απερίφραστα τόσο την πράξη τους όσο και την έφοδο της Αστυνομίας στους κινηματογράφου, δηλώνοντας: ««Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο».
Διαβάστε αναλυτικά: «Σωστά αντέδρασε ο κόσμος»: Η Λίνα Μενδώνη για τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. στις προβολές του «Joker»
Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνων.
«Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων, αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών. Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».
Από το αστυνομικό ρεπορτάζ (διαβάζουμε στο ethnos.gr), μια από τις δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που έκανε τις καταγγελίες, δήλωσε ότι όλα έγιναν σε απόλυτη συνεννοήση με την προϊσταμένη της. Αναμένουμε περισσότερες εξελίξεις λοιπόν...
Σύμφωνα με τον Γενικό διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, Μάριο Κωστάκη, η μία υπάλληλος της επιτροπής που κάλεσε την Αστυνομία στους κινηματογράφους για την ταινία Τζόκερ, δέχθηκε νωρίτερα καταγγελία από άνθρωπο που εργάζεται σε ανταγωνιστική εταιρεία διανομής. Δεν θέλησε ωστόσο να επεκταθεί καθώς έχει διαταχθεί και είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ στο Υπουργείο για το ποιος και αν έδωσε εντολές για να κληθεί η Αστυνομία.
Σε κάθε περίπτωση, η τεράστια επιτυχία του «Joker» είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει το θέμα της «καταλληλότητας» των ταινιών, τον (σωστό ή λάθος) τρόπο με τον οποίο σηματοδοτείται κάθε ταινία, κατά πόσο αυτή τηρείται από τους κινηματογράφους σε Αθήνα και εκτός (όπως για παράδειγμα σε αμέτρητες ταινίες τρόμου που γεμίζουν από ηλικίες μικρότερες από την ένδειξη καταλληλότητας που έχουν λάβει), αλλά και μια καλή ευκαιρία για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των αιθουσών που παρανομούν, ο οποίος σίγουρα δεν είναι έφοδοι της Αστυνομίας σε γεμάτα σινεμά.
Διαβάστε ακόμη: Τι ισχύει για την καταλληλότητα κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα