Buzz

O Ζαν-Λικ Γκοντάρ είπε το τελευταίο «coupez» της ζωής του

στα 10

O δικηγόρος του το επιβεβαίωσε: ο εμβληματικός σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή με τη μέθοδο της ευθανασίας (υποβοηθούμενης αυτοκτονίας).

O Ζαν-Λικ Γκοντάρ είπε το τελευταίο «coupez» της ζωής του

Η είδηση σήμερα έκανε το γύρο του κόσμου. Πέθανε ο Ζαν Λικ Γκοντάρ στα 91 του χρόνια κι ο παγκόσμιος κινηματογράφος έχασε μία εμβληματική φιγούρα, έναν ανεπανάληπτο σκηνοθέτη, έναν πρωτοπόρο δημιουργό που επηρέασε όσο κανένας άλλος το ρου της ιστορίας (του σινεμά και του κόσμου όλου).

Πριν από λίγο όμως, μία ακόμα πληροφορία συμπλήρωσε την μεγάλη εικόνα. Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου, ο Γκοντάρ τέλειωσε τη ζωή του με την μέθοδο της ευθανασίας (υποβοηθούμενης αυτοκτονίας), κάτι που στην Ελβετία είναι νόμιμο και επιτρεπτό. Την είδηση επιβεβαίωσε κι ο δικηγόρος του, Πατρίκ Ζενερέ.

Δεν ήταν άρρωστος. Απλώς, κουράστηκε. Ηταν επιθυμία του να δώσει από μόνος του τέλος στη ζωή του. Και του ήταν σημαντικό, αυτό να μαθευτεί...»

godard

Η οικογένεια επιθυμεί να σεβαστούμε το πένθος τους και επιβεβαιώνουν ότι ο Γκοντάρ «έφυγε ήρεμα, στο σπίτι του κι ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα και τη γυναίκα του, την Ελβετίδα σκηνοθέτη Αν-Μαρί Μιεβίλ.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation συμπλήρωσε και μία δήλωση από μία ανώνυμη πηγή από το οικογενειακό του περιβάλλον:

Δεν ήταν άρρωστος. Απλώς, κουράστηκε. Ηταν επιθυμία του να δώσει από μόνος του τέλος στη ζωή του. Και του σημαντικό, αυτό να μαθευτεί...»

Το 2014, σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο Γκοντάρ το είχε πει: «Αν αρρωστήσω βαριά, δεν έχω καμία επιθυμία να ζω σε μία αναπηρική πολυθρόνα και να με σέρνουν...» Τότε ο δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει αν είχε σκεφτεί την ευθανασία κι ο Γκοντάρ είχε πει «ναι», αλλά ότι «του ήταν ακόμα πολύ δύσκολο να το σκεφτεί».

godard

Η είδηση ότι ο θρυλικός σκηνοθέτης επέλεξε να φύγει με ευθανασία έρχεται λίγο πριν το μεγάλο debate του ετοιμάζει ο Πρόεδρος Μακρόν για το ίδιο θέμα: να γίνει νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και στη Γαλλία. Ισως για αυτό, ο πάντα πρωτοποριακός Γκοντάρ «ήθελε να γίνει γνωστό», μέσω του δικηγόρου του.

Είπε ίσως το πιο σημαντικό «coupé» της ζωής του.

Περισσότερος Γκοντάρ, εδώ: