Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σενάριο | Ζαχαρίας Μαυροειδής

στα 10

Υποψήφιος για το ευρηματικό, οικείο, χαριτωμένο σενάριο του «Απόστρατου», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σενάριο | Ζαχαρίας Μαυροειδής

Οκτώ χρόνια μετά τον ανεξάρτητο «Ξεναγό» και δύο μετά το ντοκιμαντέρ «Στο Σώμα της», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επέστρεψε με τη δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του, τον «Απόστρατο», ανοίγοντας ένα κρυφό κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, που μιλά με συναισθηματική ειλικρίνεια για τις μεγάλες (εθνικές και προσωπκές) πληγές. Ο «Απόστρατος» διεκδικεί φέτος 5 Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού και Β' Ανδρικού Ρόλου, Σκηνογραφίας κι αυτό του Σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Ζαχαρίας.

Πριν διαβάσετε όσα είπε στο Flix, ανακαλύψτε ποια ταινία προτείνει ο Ζαχαρίας Μαυροειδής στο Cine #ΜένουμεΣπίτι και δείτε τη μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε τις μέρες της καραντίνας, στο project του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Χώροι».

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ζαχαρίας μαυροειδής 607

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Είναι ουσιαστικά η πρώτη μου. Ο «Ξεναγός» ήταν υποψήφιος μόνο για ειδικά εφέ (εμότζι που απορεί) ενώ το ντοκιμαντέρ «Στο Σώμα της» δεν είχε προκριθεί (θλιμμένο εμότζι).

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Παρακαλώ μη γίνεστε αδιάκριτοι.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Θα πήγαινε στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο και στον Κώστα Κεφάλα που πίστεψαν στις ικανότητές μου και μου έδωσαν τη δυνατότητα να γυρίσω τον «Απόστρατο».

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Οσο σημαντική είναι η αγάπη και η αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου σου.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Μια ευχή για ένα καλύτερο αύριο.


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


απόστρατος 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.