Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2019: Οι 10 Καλύτερες Στιγμές

στα 10

Oι μεγάλοι νικητές, οι μεγάλοι χαμένοι. Οι εκπλήξεις, οι ανατροπές, τα απρόοπτα. Ποιοι έκλεψαν την παράσταση και γιατί στην 76η τελετή απονομής των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ.

Χρυσές Σφαίρες 2019: Οι 10 Καλύτερες Στιγμές

Το μόνο σίγουρο: ήταν μία βραδιά ανατροπών. Οχι, δεν ήταν μία σπουδαία βραδιά, αλλά ήταν σίγουρα γεμάτη εκπλήξεις. Και για πολλούς όχι ευχάριστες. Δεν μπορούμε να φανταστούμε, για παράδειγμα, τι θα πρέπει να περνάει από το μυαλό των Μπράντλεϊ Κούπερ (όταν το «A Star Is Born» κατέβαινε με 5 υποψηφιότητες και τέτοιο οσκαρικό buzz, για να καταλήξει με ένα μόνο βραβείο - αυτό του τραγουδιού] του Aνταμ ΜακΚέι (όταν το «Vice» που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες, έφυγε μόνο με άξιο βραβείο στον Κρίστιαν Μπέιλ), ή του Ρομπ Μάρσαλ (που το «Mary Poppins Returns» έφυγε εντελώς αβράβευτο).


Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Golden Globes moments 607 14

Το «Green Book» ήταν η μόνη ταινία που κατάφερε να συγκεντρώσει τρία βραβεία (με έκπληξη αυτό στην κατηγορία σεναρίου), ενώ η μεγαλύτερη ανατροπή (και συγκοπή για τον Μπράντλεϊ Κούπερ) ήταν η στιγμή που η Νικόλ Κίντμαν άνοιξε το φάκελο στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας - Δράμα κι ακούστηκε να λέει «Bohemian Rhapsody».

Χαζέψτε το Χόλιγουντ: Χρυσές Σφαίρες 2019: Εκτροπα κι αριστουργήματα στο κόκκινο χαλί

golden globes red carpet 607

Οχι, δεν ήταν μια σπουδαία βραδιά. Η επιλογή των παρουσιαστών αποδείχτηκε μάλλον αποτυχημένη - οι Σάντρα Ο και Αντι Σάμπεργκ δεν ήταν όσο έξυπνοι περιμέναμε, ενώ ο μονόλογος της αρχής (η στιγμή τους) δεν απογειώθηκε ποτέ. Γιατί οι «ανατροπές» δεν σου βγαίνουν πάντα: η απόφαση να πάνε κόντρα στους καυστικούς λόγους των προηγούμενων χρόνων (από τις Τίνα Φέι - Εϊμι Πόλερ και τον Σεθ Mάγιερς, μέχρι τον αξεπέραστο Ρίκι Τζερβέις, ο πρόλογος των Golden Globes ήταν πάντα μία ευκαιρία για αιχμηρή κριτική στο Χόλιγουντ) και να βρουν το αστείο στο να τονίσουν το ταλέντο των διαγωνιζόμενων... φλάταρε.

Υπήρξαν όμως στιγμές που έγραψαν - για την καθαρόαιμη συγκίνηση, για την ιστορική τους αξία, για την πλάκα τους.

Σας επιλέξαμε δέκα από αυτές.

Δείτε κι όλα τα βίντεο της βραδιάς: Οι Χρυσές Σφαίρες με τον τρόπο του Flix

Golden Globes moments 607 1 Golden Globes moments 607 2

Η πιο Gaga ανατροπή: χάνει η Lady από την μεγάλη κυρία

Η Lady Gaga είχε τα προγνωστικά με το μέρος της. Ολοι ήθελαν το παραμύθι που ακολουθούσε τη θεματική της ταινίας: το ασχημόπαπο που έγινε η απόλυτη ποπ ντίβα, τώρα να κερδίσει και το Α' Γυναικείο. Από την πρεμιέρα του «A Star Is Born» την είχαμε στέψει νικήτρια. Κι εκείνη έβαλε το φόρεμα, έφτιαξε το look, πόζαρε, στήθηκε, μίλησε. Κι έχασε. Ο φάκελος άνοιξε και η καλύτερη ηθοποιός της πεντάδας έφυγε με το βραβείο. Δικαιωματικά. Η Γκλεν Κλόουζ, μία ηθοποιός που δεν είχε κερδίσει ποτέ Χρυσή Σφαίρα στην κινηματογραφική κατηγορία (ειρωνικά, έχει δυο στις τηλεοπτικές) και παραμένει αβράβευτη στα Οσκαρ, κέρδισε τη Χρυσή Σφαρία Α Γυναικείου (Δράμα) για την ερμηνεία της στο «The Wife» και, φανερά ταραγμένη, έκπληκτη και συγκινημένη μίλησε για τις γυναίκες. «Μας βλέπετε ως εκείνες που φροντίζουν - τους άντρες, τους συντρόφους, τα παιδιά τους. Αλλά οι γυναίκες έχουμε όνειρα, και οφείλουμε να τα κυνηγάμε και να τα κάνουμε πραγματικότητα. Πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό...»

Golden Globes moments 607 12

Τουλάχιστον η Lady Gaga δεν έφυγε χωρίς βραβείο. Το «Shallow» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Τραγουδιού και έχει και το Οσκαρ στο τσεπάκι του. Ομως οι χαρές και οι πόζες ήταν αρκετά νωρίς στην απονομή, όταν η βραδιά έμοιαζε να κρύβει έναν θρίαμβο - που δεν ήρθε ποτέ.

Golden Globes moments 607 3

Η Εμα Στόουν φωνάζει δυνατά «συγγνώμη»

Μπορεί να το προσέξατε, μπορεί όχι - μπορεί να μην καταλάβατε ποια ήταν αυτή η φωνή. Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου μονολόγου, με την αφορμή του «Crazy Rich Asians», η Σάντρα Ο πετάει μία σπόντα για το «whitewashing» (λευκοί ηθοποιοί να παίρνουν τους ρόλους άλλων φυλετικών ομάδων) στο Χόλιγουντ αναφερόμενη στα «Aloha» και « Ghost in the Shell». Ξαφνικά, off camera, ακούγεται ένα δυνατό «I'm sorryyyy». Η Εμα Στόουν απολογείται για το «Aloha» και η αίθουσα σκάει στα γέλια.

Golden Globes moments 607 4

We are the champions, my friend!

Οπου «φίλος», ο Μπράντλεϊ Κούπερ που χάνει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και μαζί του χάνουν κι όλοι τα χρήματα που έπαιξαν στο σιγουράκι στοίχημα. Οχι, το «A Star Is Born» δεν ξεκίνησε το σερί που θα το φέρει στα Οσκαρ ως απειλή στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάτι βέβαια. Ομως, όπως και να το δει κανείς, οι champions της βραδιάς ήταν oι Queen - το «Bohemian Rhapsody» κι ο άξιος Ράμι Μάλεκ (o Koύπερ χάνει και στην κατηγορία του Α' Ανδρικού). Αλλη μία «αδιόρατη» έκπληξη: κανείς δεν ευχαριστεί τον σκηνοθέτη, Μπράιαν Σίνγκερ. Απλή παράλειψη από την ταραχή, ή πολλά τα #metoo δημοσιεύματα;

Golden Globes moments 607 5

Viva Mexico και γεια σου Γιώργο Λάνθιμε!

Με το «Roma» να μην είναι υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, ο Αλφόνσο Κουαρόν πετυχαίνει τον απόλυτο εναλλακτικό θρίαμβο: φεύγει με τη Χρυσή Σφαρία Καλύτερης Ταινίας, αλλά πάνω από όλα, με τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας. «Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί μία τόσο προσωπική ταινία βρήκε τη θέση της στον κόσμο» είπε συγκινημένος. «Πάνω από όλα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον τόπο μου. Γιατί ο τόπος μας είναι το εργαστήριο που μάς φτιάχνει στους ανθρώπους που γινόμαστε. Gracias Mexico!»

Golden Globes moments 607 5a Golden Globes moments 607 5b

Πριν όμως καν ανέβει στη σκηνή, ο Κουρόν μάς χάρισε την αγαπημένη μας στιγμή της χθεσινής βραδιάς. Τόσο μικρή που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και τη χάνεις. Στη διαδρομή του για το βραβείο, προσπερνά το τραπέζι του «Favourite». Το αντιλαμβάνεται και σταματά για λίγο για να δώσει το χέρι του στο Γιώργο Λάνθιμο που τον επευφημεί. Αυτά είναι!

Golden Globes moments 607 6

The Dude abides! Ο Τζεφ Μπρίτζες κλέβει την παράσταση

Αν δεν υπήρχε ο Τζεφ Μπρίτζες, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ, για το σύνολο της καριέρας του, ο Μπρίτζες συμπεριφέρθηκε σαν σωστός... dude. Γλυκός, τρελός, συγκινητικός, χαοτικός, γοητευτικός. Από τον τρόπο που ευχαρίστησε τη γυναίκα του, μέχρι το πώς μονολόγησε «μπαμπά φοράω τα μανικετόκουμπά σου». Από το πώς ξεκίνησε από τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς (σκηνοθέτη του στο «Last Picture Show» - «σε αυτή την ταινία τα χρωστάω όλα») και κατέληξε στον σωσία/double του. Μέχρι την ταπεινοφροσύνη, τη σεμνότητα, την αγάπη και την μεγάλη χίπική του καρδιά που τον έκανε να μιλά για το Χόλιγουντ σαν παιδικό παιχνίδι και τη σημασία του να «επιβιώνεις και να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο και για τους συνανθρώπους σου και τον πλανήτη».

Σηκώνουμε ένα ποτήρι White Russian στην υγειά σου, Τζεφ μας.

Golden Globes moments 607 7

Golden Globes moments 607 7a

«To Yorgos and my bitches!»

Η Ολίβια Κόλμαν σηκώνει δικαιωματικά τη Χρυσή Σφαίρα Α Γυναικείου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου και -σαν ελάφι που έχει πιαστεί στους προβολείς αυτοκινήτου- δίνει έναν γλυκό, ταραγμένο κι αστείο ευχαριστήριο λόγο. Οχι δεν τον πίστευε ότι ήταν εκεί πάνω με όλο το Χόλιγουντ να την χειροκροτεί - κι αυτό φανερώνει ότι δεκαετίες ως βρετανίδα character actor δεν την είχαν προετοιμάσει για αυτό. Χαμογελαστή και ταπεινή, πέταξε το πιο αιρετικό αστείο της βραδιάς. Αφού μίλησε προσωπικά στον Yorgos, αφιέρωσε το βραβείο στις συμπρωταγωνίστριες και ευνοούμενές της στην ταινία, Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, αποκαλώντας τες «my bitches»! Το τραπέζι του «The Favourite» έσκασε στα γέλια.

Golden Globes moments 607 8 Golden Globes moments 607 8α

Η Σάντρα Ο υπογραμμίζει ότι είναι παιδί μεταναστών

Από τον εναρκτήριο λόγο της ως συμπαρουσιάστρια της βραδιάς το τόνισε: «Αποδέχθηκα την πρόκληση να είμαι απόψε εδώ για να δείξω ότι ο κόσμος αλλάζει. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά αλλάζει. Κι αυτό είναι το "διαφορετικό" πρόσωπό του. Και το βλέπετε σε μένα, κι εγώ το βλέπω σε εσάς (κοιτώντας στους αφροαμερικανούς, ασιάτες και λατίνους διαγωνιζόμενους). Σας βλέπω». Οταν κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα A Γυναικείου ρόλου για το «Killing Eve» (κι έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που έχει κερδίσει πάνω από μία Σφαίρα) η Σάντρα Ο ευχαρίστησε τους γονείς της («μαμά, μπαμπά σας αγαπώ»), στη γλώσσα τους - στα κορεάτικα. Και δεν έμεινε στεγνό βλέμμα στην αίθουσα.

Golden Globes moments 607 9

Η Πατρίτσια Αρκέτ κερδίζει την Εϊμι Ανταμς και δεν το F-bomb πιστεύει!

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες, «αιχμηρή» ήταν ήττα για την Εϊμι Ανταμς που ήταν το φαβορί Α' Γυνεικείου Ρόλου (Δράμα) για το «Sharp Objects» της ΗΒΟ και απροσδόκητη η επικράτηση της Πατρίσια Αρκέτ για το «Escape at Dannemora». Η Αρκέτ έδωσε έναν ακόμα πολυσυζητημένο λόγο, πετώντας κι ένα "fuck" στη ζωντανή σύνδεση, υμνώντας τη γυναίκα Διευθύντρια Φωτογραφίας της σειράς, και μιλώντας ξανά για ίσες ευκαιρίες και ισότητα.

Golden Globes moments 607 10

Το Old Hollywood στο πρόσωπο του Μάικλ Ντάγκλας

Οχι δεν είναι σπόντα για το κέρινο από τις πλαστικές πρόσωπο του 75χρονου πρωταγωνιστή. Αλλά για την ευγένεια, τη χάρη και τη γοητεία που αποδέχθηκε την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας του για την τηλεοπτική σειρά του Netflix, «The Kominsky Method». Ο τρόπος του να καλοπιάσει τους ξένους ανταποκριτές (ευχαριστώντας σε 4 ξένες γλώσσες), τα λόγια με τα οποία χαρακτήρισε τους πολύτιμους συνεργάτες του, πόσο φυσικά κατέληξε στην οικογένειά του και στον 102χρονο πατέρα του Κερτ Ντάγκλας. Μαθήματα κινηματογραφικής Ιστορίας μέσα σε 3 λεπτά.

Golden Globes moments 607 11

Απεταξάμην τον Σατανά; Οχι, αντιθέτως

Ο Κρίστιαν Μπέιλ κερδίζει το Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) για το «Vice» και ευχαριστεί... τον σατανά. Το έκανε για πλάκα, σε μία «τι, όλοι τον Θεό θα ευχαριστούν» αιρετική στιγμή; Οχι. Ξεκινώντας το τρολάρισμα με το ότι «η γυναίκα του τού είπε να πει λίγα και καλά», συνέχισε να αυτοσαρκάζεται κι όταν τελείωσε με όλη τη λίστα σκηνοθέτη/παραγωγών ευχαρίστησε την πραγματική πηγή έμπευσής του για να ερμηνεύσει τον Ντικ Τσέινι: το διάβολο. Και πλάκα πλάκα, ίσως αυτή να ήταν η πιο πολιτική στιγμή της βραδιάς.

Δείτε κι όλα τα βίντεο της βραδιάς: Οι Χρυσές Σφαίρες με τον τρόπο του Flix

Golden Globes moments 607 13


Διαβάστε και δείτε ακόμη: