Ενα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ κάνει την πιλοτική του απόπειρα στη Χίο: η «Κινηματογραφική Ανοιξη» εστιάζει σε νέα ταλέντα. Καλεί νέους σκηνοθέτες από χώρες που βρέχονται από θάλασσα για να παρουσιάσουν το κοινό τις πρώτες τους ταινίες.
Από την Παρασκευή 4 Μαΐου και για τρεις μέρες, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε δημιουργούς στην πρώτη τους κινηματογραφική απόπειρα, με ταινίες που ξεχώρισαν, συζητήθηκαν και διακρίθηκαν στα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Την Ελλάδα αντιπροσωπεύει φέτος ο Γιώργος Ζώης, ο οποίος θα βρεθεί στη Χίο για να παρουσιάσει την πρώτη του ταινία «Interruption», λίγο πριν αναχωρήσει για το 71ο Διεθνές Φεστβάλ Καννών με την νέα του μικρού μήκους «Third Kind» που επιλέχθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής.
Με μασκότ τη χιώτικη τουλίπα στην αφίσα της διοργάνωσης και σύνθημα την αναγέννηση που φέρνει η άνοιξη κυριολεκτικά (στο ίδιο το νησί, στο οποίο σκηνοθέτες και καλεσμένοι θα ξεναγηθούν με την προοπτική, γιατί όχι, κ ενός εν δυνάμει ρεπεράζ για τα μελλοντικά τους πρότζεκτ) αλλά και συμβολικά (οι πρωτοεμφανιζόμενοι νέοι σκηνοθέτες είναι εκείνοι που προχωρούν βήματα μπροστά την τέχνη του σινεμά), αυτό το νέο φεστιβάλ ελπίζει να προσελκύσει τόσο το ντόπιο κοινό, αλλά και τους φοιτητές της Χίου, φιλοδοξώντας, σταδιακά, να φιλοξενεί κόσμο από όλη την Ελλάδα, αλλά και τη γειτονική Τουρκία.
Η Χίος άλλωστε ήταν πάντα αυτό: σταυροδρόμι και κόμβος πολιτισμού.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και σας περιμένουμε στη Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Το Flix θα είναι εκεί για ανταποκρίσεις, διαγωνισμούς, συνεντεύξεις και για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα, μέσα κι έξω από τις αίθουσες.
Παρασκευή 4 Μαΐου
18:30 Παρουσίαση των σκηνοθετών της μερας (Κλαούντιους Κροστόφσκι & Γιώργος Ζώης)
19.00 «Call me Tony» του Κλαούντιους Κροστόφσκι | Πολωνία 2017 | ντοκιμαντέρ, 63'
Ο Κόνραντ θέλει να είναι σκληρός κι αδίστακτος όπως ο Tony Montana , ο θρυλικός ήρωας του «Σημαδεμένου» που ενσάρκωσε ο Αλ Πατσίνο. Ο Κόνραντ θέλει να γίνει σταρ του Χόλυγουντ και να τον αγαπάνε εκατομμύρια όπως τον Αλ Πατσίνο. Ο Κόνραντ έχει δύο πάθη: την υποκριτική και το bodybuilding. Το «Call me Tony» είναι μια μοναδική ιστορία αυτοπροσδιορισμού. Μια ιστορία για την πίστη στα όνειρα σου, όταν κανείς δεν πιστεύει σε σένα. Μια ιστορία για την ανάγκη να αποδείξεις την αξία σου στην οικογένεια σου και στον ίδιο σου τον εαυτό. Μια ιστορία για το τι κάνεις μετά, όταν τίποτα δεν πηγαίνει όπως το σχεδίασες κι οι προσπάθειες σου να εκπληρώσεις τα όνειρα σου είναι απογοητευτικά άκαρπες.
Ο Κλαούντιους Κροστόφσκι μετά τις σπουδές Κινηματογράφου στο University of the Arts London επέστρεψε στην Βαρσοβία, όπου εργάζεται ως σκηνοθέτης. Το «Call me Tony» είναι το πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ .
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: IDFA 2017 Netherlands - ARRI IDFA Award για καλύτερο σπουδαστικό ντοκιμαντέρ, DOC Leipzig Germany 2017, Zagreb DOX 2018 Croatia - Ειδική μνεία, DOKer Moscow Russia 2018 Millenium Docs against gravity Poland 2018.
20:30 «Interruption» του Γιώργου Ζώη | Ελλάδα 2015 | 109'
Μια ομάδα εφήβων, αγόρια και κορίτσια, εισβάλλει σε ένα θέατρο. Διακόπτουν μια παράσταση της «Ορέστειας». Κρατούν όπλα και παρόλο που δεν είναι βίαιοι καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν τους ηθοποιούς της παράστασης και να ανεβάσουν στη σκηνή μια μερίδα θεατών. Ενας από αυτούς - ο αρχηγός τους; - δίνει οδηγίες, κατευθύνει τη δράση, πατάει πάνω στο μύθο του Ορέστη και χτίζει σιγά σιγά την ιστορία. Μόνο που αφήνει τους θεατές - ηθοποιούς να υποδυθούν τους ρόλους με τον δικό τους τρόπο, με τις δικές τους ιδέες. Σύντομα, στην αυτοσχέδια παράσταση θα αναμειχθούν και οι ηθοποιοί που τρομαγμένοι αρχίζουν να διασκεδάζουν με το παιχνίδι που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Οι θεατές που κάθονται στις θέσεις τους βρίσκουν τη διάδραση ενδιαφέρουσα και σταδιακά τους ζητείται να συμμετέχουν και αυτοί...
Μπαίνοντας μέσα στο «Interruption» του Γιώργου Ζώη είσαι και εσύ - ο θεατής - ένας υποψήφιος ηθοποιός/θεατής-ηθοποιός/θεατής της παράστασης μέσα στο θέατρο, καθώς ήδη από τα πρώτα λεπτά της ταινίας ό,τι διαδραματίζεται πάνω στη σκηνή του θεάτρου δεν είναι πλέον μόνο μια παράσταση της «Ορέστειας», αλλά και ένα κομμάτι πραγματικότητας που γίνεται ένα με την αρχαία τραγωδία πριν διασχίσει το μύθο και αμφιταλαντευτεί σε ομόκεντρους κύκλους πριν καταλήξει στην... κάθαρση. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική του Flix.
Ο Γιώργος Ζώης σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Eθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Οι μικρού μήκους ταινίες του «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους» έκαναν πρεμιέρα στο 67ο και 69ο Φεστιβάλ Βενετίας αντίστοιχα και ταξίδεψαν σε πάνω από 100 διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Οι «Τίτλοι Τέλους» κέρδισαν το βραβείο EFA καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, ενώ ο ίδιος κέρδισε υποψηφιότητα για καλύτερο Ευρωπαίο σκηνοθέτη για το έτος 2012 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η μικρού μήκους ταινία του «8η Ηπειρος» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας. Ενώ η τελευταία του μικρού «Third Kind» θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών 2018 στην Εβδομάδα Κριτικής.
Η πρώτη του μεγάλου μήκους «Interruption» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 και επιλέχτηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου (Palm Springs, Istanbul, Sarajevo, Mumbai, Sao Paolo κλπ)
Σάββατο 5 Μαΐου
18:30 Παρουσίαση των σκηνοθετών της μερας (Κρίστι Ιφτιμε & Φάλβιο Ριζουλέο)
19.00 «Μarita» του Κρίστι Ιφτιμε | Ρουμανία 2017 | 100'
Ο 30χρονος Κόστι έχει κουραστεί από τα προβλήματα της σχέσης του κι αποφασίζει να περάσει μερικές μέρες με την οικογένεια του. Οι γονείς του έχουν χωρίσει. Εκείνος όμως έχει την φαεινή ιδέα να παγιδεύσει τον πολυλογά πατέρα του, ο οποίος δεν σταματάει να διηγείται ιστορίες του παρελθόντος, φέρνοντάς τον έκπληξη στο σπίτι της μητέρας του και στα δύο του αδέρφια - χωρίς κανείς να του το ζητήσει. Το «Marita» είναι μια ταινία για τις στιγμές εκείνες που συνειδητοποιείς ότι οι ιστορίες των γονιών σου δεν μπορούν πλέον να σε νανουρίσουν...
Ο Κρίστι Ιφτιμε είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφο. Μετά τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, έκαανε τα μεταπτυχιακά του στον κινηματογράφο στο National University of Theatre and Film I.L.Caragiale στο Βουκουρέστι. Η σπουδαστική του μικρού μήκους «15 July» έκανε πρεμιέρα στην Berlinale και επιλέχτηκε σε πληθώρα διεθνών Φεστιβάλ, ενώ η πτυχιακή του ταινία «The Camp in Razoare» επιλέχτηκε στο πρόγραμμα Cinefondation του Φεστιβάλ των Καννών και σε πολλά ακόμη Φεστιβάλ .
Το «Marita» είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Εκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary όπου και βραβεύτηκε με το Fedeora Award, ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ.
21.00 «Look Up» του Φάλβιο Ριζουλέο | Ιταλία 2017 | 90'
Ο νεαρός Τίκο δουλεύει σε φούρνο στη Ρώμη και δεν του αρέσει καθόλου η δουλειά του. Ενα πρωί, βγαίνοντας να κάνει ένα τσιγάρο στην ταράτσα του μαγαζιού, ένα παράξενο συμβάν του τραβάει την προσοχή. Παρά τις αντιρρήσεις των συναδέλφων του, ξεκινάει μια περιπλάνηση στις ταράτσες της Ρώμης. Το «Look Up» είναι μια ταινία για τους ονειροπόλους αυτής της ζωής που δεν ικανοποιούνται από την καθημερινότητα κι αναζητούν συνεχώς το ιδανικό, το όνειρο, το άπιαστο κοιτάζοντας πάντα ψηλά...
Ο Φάλβιο Ριζουλέο σπούδασε σκηνοθεσία στο National Film School της Ρώμης. Το 2014 κέρδισε το 3ο βραβείο για την μικρού μήκους ταινία του «Lievito Madre» στο πρόγραμμα Cinefondation του Φεστιβάλ των Καννών και ένα χρόνο αργότερα η ταινία του «Varicella» κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.
Το «Look Up» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με συμμετοχές στα Φεστιβάλ της Ρώμης και του Ρότερνταμ, μεταξύ πολλών άλλων
Κυριακή 6 Μαΐου
10:00 - 12:00 Πρωινό ραντεβού στο Κτήμα Citrus
Ανοιχτή συζήτηση με τους σκηνοθέτες με θέμα την «Πρώτη φορά». Οι σκηνοθέτες θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και θα απαντήσουν σε ερωτήματα ως προς την δημιουργία της πρώτης τους ταινίας, τις επιρροές τους, τις πρώτες ταινίες που είδαν οι ίδιοι στο σινεμά. Ανάλογα κι οι σκηνοθέτες μπορούν να θέσουν ερωτήματα στο κοινό για όλες τις «πρώτες φορές» τους στον κινηματογράφο.
19.00 Ταινία λήξης: «Shelley» του Αλι Αμπάσι | Δανία 2016 | 92'
Η Λουίζ κι ο Κάσπερ ζουν σε μια απομονωμένη βίλα στη μέση του δάσους μακριά από τον θόρυβο της πόλης, την τεχνολογία, ακόμη κι από τον ηλεκτρισμό. Η μεγαλύτερη επιθυμία της εύθραυστης Λουίζ είναι να γίνει μητέρα, αλλά δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά. Πείθει την οικιακή της βοηθό Ελένα, μια νεαρή από την Ρουμανία, να κυοφορήσει το παιδί τους και να γίνει παρένθετη μητέρα με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Το έμβρυο όμως στην μήτρα της Ελένα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα επηρεάζοντας αρνητικά τις ζωές όλων μέσα στη βίλα. Η παράνοια κι ο τρόμος γιγαντώνονται, όσο πλησιάζει η αναπόφευκτη γέννα...
Ο Αλί Αμπάσι είναι ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτης και συγγραφέας με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Royal Academy of Science στη Στοκχόλμη και σκηνοθεσίας στο National School of Denmark. Το «Shelley» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με συμμετοχές σε δεκάδες Φεστιβάλ όπως αυτό στο Βερολίνο, το Σαράγιεβο, το Γκέτεμποργκ, το Μόναχο κ.α.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Border» θα κάνει πρεμιέρα στο 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στο τμήμα Eνα Κάποιο Βλέμμα