Buzz

«Furious 7»: Και κάπως έτσι πέρασαν 15 χρόνια

στα 10

Τους γνωρίσαμε, αμούστακους, το 2001. Σήμερα... είναι ακόμα αμούστακοι, αλλά όλα έχουν αλλάξει στην ομάδα του Τορέτο. Και ταυτόχρονα, ευτυχώς, τίποτα!

«Furious 7»: Και κάπως έτσι πέρασαν 15 χρόνια

Δεν είναι μόνο το πιο επιτυχημένο franchise movie στην ιστορία της Universal - είναι μια σειρά ταινιών που κατάφερε, άξια, να κρατήσει ζωντανό το είδος της περιπέτειας, να κάνει πειστική την υπερβολή, να κρατήσει κοντά της τους πιστούς fans, να μη φοβηθεί το ρομάντζο, το χιούμορ, την αδρεναλίνη. Απ' όταν ξεκίνησε η κινηματογραφική σειρά, το 2001 με το «The Fast and the Furious», άνθρωποι ήρθαν κι έφυγαν, guests άφησαν ο καθένας το στίγμα του, τα αυτοκίνητα έτρεξαν πιο γρήγορα και συγκρούστηκαν μ' ένα σωρό απίθανους τρόπους, κυριολεκτικά μ' αεροπλάνα και βαπόρια. Οσο, όμως, το styling κι οι πλοκές άλλαξαν, τα σημαντικά έμεινα ίδια: μια ομάδα ανθρώπων που ζουν σαν οικογένεια, μια αγνή απόλαυση της ταχύτητας και της πρόκλησης κι ένα, να το πούμε κι αυτό, franchise χαρακτηριστικά «αγορίστικο» που, όμως, απευθύνεται σε όλους: άντρες, γυναίκες, straight, gay, μικρούς, μεγάλους, με την απόλυτη δημοκρατικότητα του ακομπλεξάριστου εμπορικού σινεμά. Λίγο πριν το «Furious 7» ανάψει τη μίζα στις ελληνικές οθόνες, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, πάμε μια βόλτα σε μια 15ετία από trailers, για να θυμηθούμε από πού άρχισαν όλα και πώς έκαναν έναν τέλεια ισορροπημένο κύκλο.

Διαβάστε ακόμη: «Ενα φανταστικό αντίο στον Πολ Γουόκερ»: Οσα είπαν οι πρώτοι θεατές του «Furious 7»

«The Fast and the Furious», Ρομπ Κόεν, 2001

Οπου ο Μπράιαν Ο' Κόνορ, αστυνομικός στο Λος Αντζελες, διεισδύει ινκόγκνιτο στο παράνομο σύμπαν των αγώνων ταχύτητας, των παιδιών που έχουν αναγάγει τις κόντρες σ' επιστήμη και, αντί να το εκθέσει, γίνεται αναπόσπαστο μέρος του. Επίσης ερωτεύεται τη Μία Τορέτο και γίνεται κολλητός του αδελφού της, του Ντόμινικ, που τα έχει ήδη με τη Λέτι. Η καλύτερη σκηνή δράσης, ο αγώνας ενάντια σ' ένα τραίνο που έρχεται χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα, αλλά και η καταδίωξη του φορτηγού που έχει γράψει ιστορία.


«2 Fast 2 Furious», Τζον Σίνγκλτον, 2003

Οπου ο Μπράιαν κι ο παιδικός του φίλος Ρόμαν αναλαμβάνουν ν' αποκαλύψουν έναν έμπορο ναρκωτικών για λογαριασμό του FBI, με αντάλλαγμα να καθαρίσει και των δυο το ποινικό μητρώο, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Εβα Μέντες ως Πράκτορα Μόνικα Φουέντες. Γνωρίζουμε τον Τεζ του Ludacris με το πελώριο άφρο και τη Σούκι της Ντέβον Αόκι. Καλύτερη σκηνή δράσης, βουτιά στη γέφυρα. Καλύτερη σκηνή... ερωτικής δράσης, το «stare and drive» κολπάκι.


«The Fast and the Furious: Tokyo Drift», Τζάστιν Λιν, 2006

Οπου o νεαρός Σον μετακομίζει με τον πατέρα του στο Τόκυο για ν' αποφύγει το αναμορφωτήριο στην Αμερική. Εκεί γνωρίζει όχι μόνο τη Γιακούζα, αλλά και τον παράνομο κόσμο του drift racing, όπου τ' αυτοκίνητα, έχοντας λειάνει τα λάστιχά τους, διαγωνίζονται για την απόλυτη φουρκέτα. Εκεί, επίσης, ο Σον θα γνωρίσει τον Χαν (που θα παραμείνει στο F&F μέχρι και την 6η ταινία) και, φυσικά, στο φινάλε, τον Ντόμινικ Τορέτο. Ο Σον, χάριν νοσταλγίας, κάνει μια μικρή εμφάνιση και στο «Furious 7». To «Tokyo Drift» είναι αναμφισβήτητα η πιο αλλόκοτη, αμήχανη στιγμή της σειράς, μ' ένα απρόσμενο παιχνίδι με το χρόνο, αλλά και υπέροχες σκηνές δράσης στους ασφυκτικά γεμάτους κόσμο δρόμους του Τόκυο.


Δείτε ακόμη: Το πρώτο clip του «Furious 7» είναι, απλώς, αποθεωτικό

«Fast & Furious», Τζάστιν Λιν, 2009

Οπου... ερχόμαστε στα ίσια μας και η Team Toretto παίρνει την αγαπημένη μας μορφή της. Ο Μπράιαν, και πάλι αστυνομικός, συνασπίζεται με τον Ντομ και τους υπόλοιπους για ν' αποκαλύψουν έναν μεγαλέμπορο ηρωίνης, μεταξύ Δομινικανής Δημοκρατίας και Μεξικό. Αυτή είναι επίσης η ταινία όπου σκοτώνεται η Λέτι - ευτυχώς για λίγο μόνο! - όπου ο Ντομ αποκτά τη Chevrolet Camaro του κι όπου ο Μπράιαν περνά οριστικά στην γκρίζα πλευρά του νόμου για να προστατέψει τον κολλητό του. Καλύτερη σκηνή δράσης, η χορογραφία των αμαξιών στην... επίταξη του πετρελαιοφόρου φορτηγού.


«Fast Five», Τζάστιν Λιν, 2011

Οπου ο Μπράιαν, η Μία και ο άρτι διασωθείς από τα χέρια της αστυνομίας Ντομ καταφεύγουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αλλά βρίσκονται κατηγορούμενοι για το φόνο πρακτόρων της Δίωξης Ναρκωτικών που, αυτή τη φορά, δεν έχουν διαπράξει. Πρώτη, θεαματική εμφάνιση του Πράκτορα Χομπς του Ντουέιν - The Rock - Τζόνσον που μοιάζει σα ν' ανήκε ανέκαθεν στο franchise. Αυτή, επίσης, είναι η ταινία όπου το Team κάνει τη ληστεία των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων κι όπου ο Μπράιαν μαθαίνει ότι θα γίνει μπαμπάς (κι ο Ντομ θείος). Καλύτερη σκηνή δράσης, όταν ο Ντομ διαλύει την αυτοκινητοπομπή της «αστυνομίας» σέρνοντας ένα χρηματοκιβώτιο από το αυτοκίνητό του.


«Fast & Furious 6», Τζάστιν Λιν, 2013

Οπου ο Χομπς προσλαμβάνει τον Μπράιαν, τον Ντομ και την Team Toretto για να ξετινάξει μια ομάδα μισθοφόρων με επικεφαλής τον Σο του Λουκ Εβανς, με αντάλλαγμα την πλήρη ασυλία τους στην Αμερική. Εδώ μαθαίνουμε την ιστορία του Χαν, αλλά κι ότι η Λέτι δεν έχει πεθάνει, παρότι έχει πάθει αμνησία, αλλά ερωτεύεται τον Ντομ πάλι από την αρχή, regardless. Καλύτερη σκηνή δράσης, φυσικά το catfight Μισέλ Ροντρίγκες - Τζίνα Καράνο. Α, κι αυτή που τ' αυτοκίνητα αγκιστρώνουν ένα αεροπλάνο και δεν το αφήνουν να φύγει, μα με τίποτα!


«Furious 7», Τζέιμς Γουαν, 2015

Οπου ο Μπράιαν, ο Ντομ και η Team Toretto τα βάζουν με τον αδελφό του Σο, τον Ντέκαρντ του Τζέισον Στέιθαμ. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε από την Πέμπτη, 2 Απριλίου, που η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες, αλλά αν νομίζετε ότι η καλύτερη σκηνή δράσης είναι όταν οι ήρωες πέφτουν με τα αυτοκίνητα από αεροπλάνο σε πτήση, απατάσθε! Επιπλέον, αυτή είναι η ταινία που αποχαιρετά τον Μπράιαν του Πολ Γουόκερ για πάντα, με τον πιο όμορφο, τον πιο συγκινητικό, τον πιο πιστό τρόπο.


Διαβάστε ακόμη: