Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023: Η Ανατομία μίας (οσκαρικής) Απογείωσης

στα 10

H τελετή απονομής των 36ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε και σφράγισε έναν ακόμα θρίαμβο για την Ζιστίν Τριέ και την «Ανατομία Μίας Πτώσης». Επόμενη στάση: τα Οσκαρ.

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023: Η Ανατομία μίας (οσκαρικής) Απογείωσης

Βρισκόμαστε στο εντυπωσιακό industrial concert hall «Arena» όπου η τελετή των 36ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου μόλις ξεκίνησε.

Παρουσιάστρια της βραδιάς η ηθοποιός Μπρίτα Στεφενχάγκεν - πρώτη απορία της βραδιάς. Γιατί να επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου μία... τηλεοπτική κυρίως ηθοποιό;

brita

Είναι χαριτωμένη, αλλά ξεκάθαρα επιλεγμένη για να κρατήσει το τέμπο της τηλεοπτικής αναμετάδοσης.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις υποψηφιότητες και τα βραβεία εδώ και μείνετε συντονισμένοι για να δείτε ζωντανά την τελετή σε live streaming παρακάτω, αλλά και για όλα τα παραλειπόμενα και τις εκπλήξεις καθώς αυτές συμβαίνουν.

sauna

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας» (Smoke Sauna Sisterhood) της Ανα Χιντς. Η Χιντς ανεβαίνει στη σκηνή και αντί για ευχαριστήριο λόγο, μάς λέει ένα τραγούδι με τους συνεργάτες της να της κάνουν backing vocals. Η βραδιά ξεκίνησε επεισοδιακά!

eurimage

Bραβείο EURIMAGES για την καλύτερη συμπαραγωγή: το βραβείο απονέμεται στην παραγωγό Ουγιάνα Κιμ από το Καζακστάν, η οποία ευχαρίστησε τον συμπαραγωγό της Θανάση Kαραθάνο!

Η αγάπη σας με έκανε να καταλάβω ότι δεν είμαι τόσο μόνη μου» | Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

μολι

μολι

Bραβείο Ευρωπαίου Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη - Βραβείο FIPRESCI: Στην Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ για το «How to Have Sex» σε συμπαραγωγή Heretic! Για μία ακόμα χρονιά η Heretic φεύγει από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου θριαμβεύτρια! Της το παραδίδει η πρωταγωνίστρια της Μία ΜακΚένα-Μπρους!

«Εκανα μία ταινία γιατί ήθελα να μιλήσω για κάτι που απασχολεί εμένα: την γυναικεία συναίνεση. Η αγάπη σας με έκανε να καταλάβω ότι δεν είμαι τόσο μόνη μου» είπε η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ κι ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και τον Γιώργο Καναβά (Heretic) ανάμεσα στους παραγωγούς της.

in memoriam

In Memoriam Ολοι όρθιοι και μόνο δύο τσέλα κι ένα βιολί επί σκηνής συνοδεύουν μελαγχολικά το βίντεο με όσους χάσαμε φέτος και το ευρωπαϊκό σινεμά έγινε φωτοχότερο.

Γράψαμε δύο σύντροφοι κι εραστές ένα σενάριο για μία σχέση που δεν άντεξε. Ευτυχώς, η δική μας άντεξε...»

triet

Bραβείο Σεναρίου: στους Ζιστίν Τριέ και Αρθούρ Χαραρί για την «Ανατομία Μίας Πτώσης» και η Σάντρα Ούλερ χειροκροτά όρθια από τη θέση της.

«Μαζί με τον Αρθουρ, τον σύντροφό μου, γράψαμε αυτό το σενάριο κατά τη διάρκεια του lockdown. Γράψαμε δύο σύντροφοι κι εραστές ένα σενάριο για μία σχέση που δεν άντεξε. Ευτυχώς, η δική μας άντεξε...»

awards

Βραβεία Τεχνικής Αρτιότητας:

Φωτογραφίας: Ράζμους Βίντεμπεκ για το «Promised Land»
Μοντάζ: Λοράν Σενεκάλ για την «Ανατομία Μίας Πτώσης»
Moυσικής: Μάρκους Μπάιντερ για το «Club Zero»
Ειδικών εφέ: στην ομάδα του «Society of the Snow»
Ηχου: στην ομάδα της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ
Σκηνογραφίας: Εμίτα Φριγκάτο για το «Η Χίμαιρα» της Αλίτσε Ρορβάκερ
Ενδυματολογίας: Κίκι Ιλάντερ για το «Promised Land»

Το animation δεν είναι genre, είναι σινεμά...»

efa

Βραβείο Ευρωπαϊκού Animation στο «Robot Dreams» του Πάμπλο Μπεργκέρ.

«Σας παρακαλώ επαναλάβετε μετά από μένα «Το animation δεν είναι genre, είναι σινεμά. Το animation δεν είναι genre, είναι σινεμά. Το animation δεν είναι genre, είναι σινεμά...»

Αν θέλετε να εκφράσετε την αλήθεια στην καρδιά σας, κάποιος θα υπάρξει εκεί έξω που θα σας ακούσει...» | Ιζαμπέλ Κοϊξέτ

κοιξέτ

Τιμητικό Βραβείο στην Ιζαμπέλ Κοϊξέτ

«Σκέφτηκα κι εγώ να τραγουδήσω κι εγώ αλλά οι sauna people έκλεψαν την ιδέα μου. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο μου σ' όλους τους σκηνοθέτες στην Ευρώπη που τους έχουν πει ότι δεν είναι αρκετά ενδιαφέροντες, ταλαντούχοι, επαναστατικοί, πρωτοπόροι κι ό,τι άλλο. Ξέρετε κάτι; Αν θέλετε να εκφράσετε την αλήθεια στην καρδιά σας, κάποιος θα υπάρξει εκεί έξω που θα σας ακούσει...»

Bραβείο Νεανικού Κοινού: στο «Scrapper» της Σαρλότ Ρίγκαν. Στην σκηνή ανεβαίνει ξανά η (φίλη της) Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ που υμνεί την δημιουργό ως μια από τις πιο θαρραλέες, ώριμες και σημαντικές πρωτοεμφανιζόμενες δημιουργούς της νέας γενιάς.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους: στο «Hardly Working»

Ηθελα να μην την κάνω θύμα...»

τριε

Bραβείο Σκηνοθεσίας: στην Ζιστίν Τριέ για την «Ανατομία Μίας Πτώσης». Το αφιέρωσε στην πρωταγωνίστριά της Σάντρα Ούλερ: «Ηθελα να μην την κάνω θύμα - να είναι μία δυνατή γυναίκα που διεκδικεί το χώρο της σε μια σχέση. Μόνο η Σάντρα θα μπορούσε να βρει τη χρυσή ισορροπία...»

Fuck the Film Industry!» Μπέλα Ταρ

μπέλα ταρ

Tιμητικό Βραβείο στον Μπέλα Ταρ κι όλο το θέατρο όρθιο σε ένα συγκινητικό standing ovation που κράτησε τουλάχιστον 4 λεπτά. «Σας ευχαριστώ. Παρακαλώ καθίστε. Είμαι σοκαρισμένος» δήλωσε φανερά χαρούμενος και συγκινημένος ο 68χρονος Ούγγρος μάστερ.

«Κάντε τις ταινίες σας ελεύθεροι. Το σινεμά για να μεγαλουργήσει πρέπει να είναι ελεύθερο. Παλιά ήμασταν αντιμέτωποι με την λογοκρισία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την λογοκρισία της ελεύθερης αγοράς...»

Οι ερμηνείες δεν έρχονται από το διάστημα. Συνδέονται με τις ζωές μας. Δεν μπορείς να παίξεις κάτι στο σινεμά, χωρίς να συνδέεται με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Για αυτό σας ζητώ να κάνουμε λίγο ησυχία. Και να φανταστούμε έναν κόσμο ειρήνης...» | Σάντρα Ούλερ

τριε ουλέρ

Βραβείο Ευρωπαίας Ηθοποιού: δικαιωματικά στην Σάντρα Ούλερ για την «Ανατομία Μίας Πτώσης»

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που είμαι εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου - κυρίως για τη δουλειά που κάνει πίσω από τα φώτα. Πολύ ταπεινά, διακριτικά και υπέροχα. Οι ερμηνείες είναι κι αυτές αποτέλεσμα ομαδική δουλειάς. Οπως επίσης είναι προϊόντα της εποχής τους. Δεν μπορείς να παίξεις κάτι στο σινεμά, χωρίς να συνδέεται με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Για αυτό σας ζητώ να κάνουμε λίγο ησυχία. Και να φανταστούμε έναν κόσμο ειρήνης...»

Πάνω από όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη μου, Νικολάι Αρσέλ. Του πήρε 10 χρόνια για να με πάρει τηλέφωνο και να μου προτείνει ρόλο σε ταινία του. Νικολάι, μην περιμένουμε ακόμα 10, σε παρακαλώ...» | Μαντς Μίκελσεν

μαντς

Βραβείο Ευρωπαίου Ηθοποιού: στον Μάντς Μίκελσεν για το «Promised Land». Ο Μίκελσεν συνδέεται με ΖΟΟΜ καθώς, όπως εξηγεί, είναι στο Τόκυο. «Θέλω να ξεκινήσω με κάτι cheesy: να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Φυσικά και την Ακαδημία και όλους τους συνεργάτες και το καστ των συμπρωταγωνιστών μου στην ταινία. Πάνω από όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη μου, Νικολάι Αρσέλ. Του πήρε 10 χρόνια για να με πάρει τηλέφωνο και να μου προτείνει ρόλο σε ταινία του. Νικολάι, μην περιμένουμε ακόμα 10, σε παρακαλώ...»

ρεντγκρέιβ ρεντγκρέιβ

Τιμητικό Βραβείο στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Η Ρεντγκρέιβ δεν μπόρεσε να κάνει το ταξίδι στο Βερολίνο. Συνδεόμαστε με ZOOM στο σπίτι της όπου η Τζόλι Ρίτσαρντσον, φανερά συγκινημένη και σκουπίζοντας τα δάκρυά της, παραδίδει το βραβείο στην μητέρα της.

anatomy

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: όπως ήταν αναμενόμενο πλέον, στην «Ανατομία Μίας Πτώσης»