Δεν υπάρχει χρονιά όπου ελληνικά πρότζεκτς να μην βρεθούν στο CineLink του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, ένα από τα πιο ισχυρά φορουμ συμπαραγωγών στα Βαλκάνια.
Μόλις πέρσι συμμετείχαν στο CineLink το «Park» της Σοφίας Εξάρχου (το οποίο κέρδισε και το πρώτο βραβείο - Eurimages Coproduction Development Award) και τα «Γουρούνια στον Ανεμο» του Στέργιου Πάσχου, ενώ στο παρελθόν έχουν διακριθεί και βραβευθεί, ανάμεσά σε άλλα, o «Λιγνίτης» του Γρηγόρη Ρέντη, το «Σάρωμα» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη.
Ετσι και φέτος, δύο ελληνικά πρότζεκτς ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα από το CineLink του Σαράγεβο, αναζητώντας συμπαραγωγούς αλλά και μια πρώτη βάση για να ορίσουν την αφετηρία της υλοποίησής τους.
Στο CineLink Selection 2014 συμμετέχει ο «Γίγαντας» του Δημήτρη Παπαναστασίου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Βελγίου, με την ελληνική παραγωγή να ανήκει στην Αλεξάνδρα Μπουσίου της Wrong Men.
H επίσημη υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:
Ο Μάκης Δελής, πρώην αστέρας της ποπ, έχει φτάσει τα 65. Αποτραβηγμένος από τη μουσική εδώ και είκοσι χρόνια, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα της ηλικιωμένης μητέρας του, η οποία εκτός των άλλων, έχει υπάρξει η μάνατζερ-κολόνα της λαμπρής του καριέρας. Οταν εκείνη πεθαίνει, ο Μάκης αποφασίζει να προσπαθήσει να επανέλθει στο προσκήνιο με υποκινητή έναν τυχάρπαστο μάνατζερ, που του υπόσχεται πως θα κάνει το παν προκειμένου να εμφανιστεί ως guest στο μεγαλύτερο talent show της χώρας με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη: μοναδική προϋπόθεση, κάποιες εμφανίσεις σε χοροεσπερίδες και τριτοκλασάτα μαγαζιά της επαρχίας, προκειμένου να πάρει τα πάνω του. Ο Μάκης δέχεται, αλλά τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα ‘χε φανταστεί…
Ο Δημήτρης Παπαναστασίου είναι γνωστός από τις μικρού μήκους ταινίες του, με πιο πρόσφατη το «Avalon» που συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Δράμας το 2012.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Δημήτρη Παπαναστάσιου.
Στο CineLink Plus Selection συμμετέχει το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντη, σε παραγωγή του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη της Heretic. Το πρότζεκτ συμμετείχε το 2013 και στο Torino Film Lab.
H επίσημη υπόθεση του «Pari» είναι η εξής:
Οταν ο Μπάμπακ, ένας Ιρανός σπουδαστής στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται για να υποδεχτεί τους γονείς του στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, η μητέρα του, η Παρι, αναγκάζεται να ξεκινήσει μια αναζήτηση που θα την οδηγήσει πολύ μακρύτερα από την αναζήτηση μιας μητέρας για τον εξαφανισμένο γιο της. Η Πάρι και ο μεγαλύτερος συζυγός της, Φαρόκ, δεν είναι προετοιμασμένοι για να αναζητήσουν ένα φυγά σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Πιστοί Μουσουλμάνοι, αυτή θα είναι η πρώτη τους φορά εκτός χώρας και δεν μιλούν παρά ελάχιστα αγγλικά. Σύντομα, θα φτάσουν σε αδιέξοδο όταν θα ανακαλύψουν πως ο γιος τους δεν έχει ξεκινήσει ποτέ τις σπουδές του, πως ήταν μπλεγμένος σε ομάδες αναρχικών και χειρότερα απ' όλα αυτά πως μπορεί να είναι νεκρός. Οταν ο Φαρόκ θα διατάξει την επιστροφή τους στο Ιράν, η Πάρι θα κάνει κάτι που μοιάζει ανήκουστο: το σκάει και συνεχίζει μόνη της την αναζήτηση. Ακολουθώντας τα βήματα του επαναστάτη γιου της, χρησιμοποιεί τα πάντα και τους πάντες, από μια φανατική φεμινίστρια μέχρι έναν διεφθαρμένο αστυνομικό, φτάνοντας στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης αλλά και στα πιο απάτητα βάθη της ψυχής της.
Ο Ελληνο-Ιρανός Σιαμάκ Ετεμάντη είναι γνωστός από το «Cavo D'Oro», την μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε το 2012 και που έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Σιαμάκ Ετεμάντη.
Διαβάστε ακόμη: