Buzz

O Κάρι Φουκουνάγκα αποκαλεί τον Τζέιμς Μποντ του Σον Κόνερι «βιαστή»

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «No Time to Die» ξεκαθαρίζει ότι ο δικός του Μποντ δεν είναι «παλιάς κοπής αρσενικό», αλλά άλλαξε, όπως -ευτυχώς- αλλάζει κι ο κόσμος μας μέσα στα χρόνια.

O Κάρι Φουκουνάγκα αποκαλεί τον Τζέιμς Μποντ του Σον Κόνερι «βιαστή»

Μετά από ενάμιση χρόνο συνεχών αναβολών, επιτέλους, το «No Time to Die» θα κάνει την πρεμιέρα του στις αίθουσες – εδώ στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου από την Tulip.

Mεγάλες οι προσδοκίες, μεγάλη ανυπομονησία - κι όχι μόνο γιατί η πανδημία έχει καθυστερήσει την έξοδό της στους κινηματογράφους για ενάμιση χρόνο περίπου.

Οι προσδοκίες είναι κινηματογραφικές: τι θα καταφέρει ο Κάρι Φουκουνάγκα («True Detective») που παίρνει στην σκυτάλη από τον Σαμ Μέντες; Είναι συναισθηματικές: πώς ανταπεξέρχεται ο 53χρονος Ντάνιελ Κρεγκ, γνωρίζοντας ότι φοράει για τελευταία φορά το ατσαλάκωτο σμόκιν του Μποντ; Και είναι και κοινωνικές: με την Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ («Fleebag») στο σενάριο, πόσο έχουν αλλάξει οι ισορροπίες ανάμεσα στον suave 007 και τα Bond Girls του;

Δείτε κι αυτό: Ο Ντάνιελ Κρεγκ αποχαιρετά (συγκινημένος και συγκινητικά) τον Τζέιμς Μποντ για πάντα

Bond girls

Σήμερα, σε συνέντευξή του στον Hollywood Reporter, ο Φουκουνάγκα απαντά στο τελευταίο, με μία φράση που έκανε το γύρο του κόσμου.

«Ακόμα και πριν έρθει η Φίμπι στην ταινία, κι εγώ και η Μπάρμπαρα (Μπρόκολι, παραγωγός) ήμασταν ανένδοτοι: θέλαμε έναν Μποντ που να έχει προοδεύσει, έναν ήρωα που ταιριάζει με την εποχή του.»

Στην ερώτηση μάλιστα «αν αυτό σημαίνει ότι ήθελαν έναν “woke” Τζέιμς Μποντ, ο Φουκουνάγκα ενοχλείται. Δικαιολογημένα. «Το να σέβεται μία ταινία τις γυναίκες, την κάνει "woke";».

Σήμερα, δε θα επιτρέπαμε ποτέ κάτι τέτοιο.»

Bond

«Ο δικός μας Μποντ θα είναι διαφορετικός. Γιατί ο κόσμος μας είναι διαφορετικός, ευτυχώς! Στο "Thunderball' ή στο "Goldfinger" υπάρχει μία σκηνή σεξ που ο Σον Κόνερι, στην ουσία, βιάζει μια γυναίκα. Εκείνη του λέει "όχι, όχι, όχι" κι εκείνος απαντά "ναι, ναι, ναι". Δε θα επιτρέπαμε ποτέ κάτι τέτοιο, σήμερα.»

Η ίδια η Γουάλερ-Μπριτζ είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό σε μία συνέντευξή της: «Ο Μποντ είναι πάντα επίκαιρος. Απλά, το franchise πρέπει να αναπτυχθεί, να μεγαλώσει. Πρέπει να εκμοντερνιστεί. Η ταινία πρέπει να χειριστεί τις γυναίκες αλλιώς πλέον.

Οχι, ο Μποντ δεν μπορεί να αλλάξει σε μια νύχτα. Ο κόσμος του όμως πρέπει να εξελιχθεί...»

bond girl

Ηδη, το ότι μία γυναίκα πράκτορας φέρει πια τον κωδικό 007, είχε πέσει βαρύ σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Οπως επίσης, κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο μίας γυναίκας στο τιμόνι του ρόλου. Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε κι ο Ντάνιελ Κρεγκ πριν από λίγες μέρες: «Γιατί μια γυναίκα θα πρέπει να παίξει τον Τζέιμς Μποντ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν άλλοι ρόλοι για μια γυναίκα, εξίσο καλοί με του Μποντ;»

Bond Lea

Για αυτό, συνιστάμε ψυχραιμία σε όσους διαβάζουν, χωρίς το απόλυτα λογικό πλαίσιο, τη λέξη «βιαστής» στη διατύπωση του Φουκουνάγκα. Δεν αποκαθηλώνει κανείς τον Σον Κόνερι. Αλλά με χαρά αποκαθηλώνουμε το σύμβολο αρρενωπότητας που θέλει το υπερσεξουαλικό αρσενικό να μην ακούει το όχι μιας γυναίκας. Ή, να το γράφει σ' ένα σενάριο (γιατί φυσικά, άντρες έγραφαν τα σενάρια) ως «χαριτωμένο» foreplay ενός ναι.

Μαζί σου Φουκουνάγκα. Το όχι είναι όχι. Και στον Μποντ.

YΓ. Από το «Thunderbolt» είναι η σκηνή που αναφέρεται ο Φουκουνάγκα.

Διαβάστε περισσότερα: