
Η Σκάρλετ Τζοχάνσον είναι συνηθισμένη στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών. Το φεστιβάλ και η κινηματογραφική κοινότητα, όμως, δεν είναι συνηθισμένα να την υποδέχονται ως σκηνοθέτη.
Η πανέμορφη και πανέξυπνη ηθοποιός έφερε στις Κάννες την πρώτη της μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια, το «Eleanor the Great», με great πρωταγωνίστρια, φυσικά, την 94χρονη πλέον Τζουν Σκουιμπ που, τελευταία φορά, ήρθε στο Φεστιβάλ με το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν.
Η ταινία ακολουθεί τη φοβερή Ελινορ που αφήνει τη ρουτίνα της τρίτης ηλικίας στη Φλόριντα και επιστρέφει, για τα τελευταία της χρόνια, στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συναντήσει μια νεαρή φοιτήτρια, τη Νίνα (η Εριν Κέλιμαν πάντα χαρά στην οθόνη), η οποία θα την κάνει αντικείμενο της εργασίας της στο πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη προβολή της ταινίας, για τους δημοσιογράφους, η Σκάρλετ Τζοχάνσον ήρθε ντυμένη... σκηνοθέτης, απλά, λιτά, κομψά. «Είναι ένα όνειρό μου που έγινε πραγματικότητα,» είπε προλογίζοντας την ταινία, αναφερόμενη τόσο στη σκηνοθεσία, όσο και στην επιθυμία της να ξαναφέρει την Τζουν στις Κάννες. «Το φιλμ καταπιάνεται με τη φιλία, τη θλίψη, τη συγχώρεση. Και νομίζω πως αυτά είναι όλα πράγματα που έχουμε ανάγκη σήμερα.»
Στη βραδινή, επίσημη προβολή, η Σκάρλετ (με Prada) και τα κορίτσια της φόρεσαν το πιο glam πρόσωπό τους, ενώ η σκηνοθέτης / ηθοποιός συνοδευόταν και στις δυο περιστάσεις από τον άντρα της, Κόλιν Τζοστ.
Το βάδισμα του Τζαφάρ Παναχί στο κόκκινο χαλί των Καννών είχε βαρύτατη σημασία αυτή, την όγδοη μέρα της διοργάνωσης. Ο Ιρανός δημιουργός ήρθε στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά το 1995, με το «Ασπρο Μπαλόνι», για το οποίο κέρδισε και τη Χρυσή Κάμερα - παρακάτω υπέροχο ενσταντανέ:
Από τότε, πολλές ταινίες του έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, το «Crimson Gold» το 2003, που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, τα «Τρία Πρόσωπα» στο Διαγωνιστικό, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου, η μικρού μήκους του στην ομαδική ταινία τη χρονιά της πανδημίας. Ομως ο Παναχί είχε να βρεθεί στο Φεστιβάλ από το 2003, δηλαδή πάνω από είκοσι χρόνια, καθώς το ιρανικό καθεστώς τον είχε θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά και φυλακίσει πριν δυο χρόνια για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος». Στο πρόσωπό του, μάλιστα, αναφέρθηκε η σημερινή Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Ζιλιέτ Μπινός, όταν, το 2010, κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας για το «Γνήσιο Αντίγραφο» του συμπατριώτη του, Αμπάς Κιαροστάμι, μια και τότε ο Παναχί βρισκόταν και πάλι στη φυλακή.
Ετσι, λοιπόν, η άνοδος των σκαλιών της αίθουσας Λιμιέρ για την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του, «Ενα Απλό Ατύχημα», πρώτα με τη γυναίκα και την κόρη του και μετά με τους συντελεστές του φιλμ, είχε τεράστια σημασία κι έντονο συμβολισμό, όπως και ο (ακόμα πιο) βροντερός πολιτικός λόγος στην ταινία, όπως και το παρατεταμένο χειροκρότημα στην είσοδό του στην αίθουσα και στους τίτλους τέλους, που φυσικά δεν είχε μόνο να κάνει με το ότι ο Παναχί έκανε την ωραιότερη ταινία του των τελευταίων χρόνων.
Αν η Ζουλιά Ντικουρνό θεωρεί τον εαυτό της οπτιμίστρια, ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα της ταινία, «Alpha», η Ντικουρνό εξήγησε: «Το θέμα της άνευ όρων αγάπης διατρέχει και τις προηγούμενες ταινίες μου. Νομίζω πως, παρά το σκοτεινό ύφος των ταινιών μου, είμαι μια αιώνια οπτιμίστρια. Πιστεύω πάντα πως, ακόμα περισσότερο σήμερα, η αγάπη είναι μια πράξη αντίστασης. Τόσο σ' αυτήν την ταινία, όσο και στην κοινωνία γενικότερα, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορεί κανείς να στηριχτεί.»
Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Alpha» της Ζουλία Ντικουρνό.
Στις Κάννες βρέθηκε για πρώτη φορά μετά το 2016 και τις κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση (για τις οποίες είτε αθωώθηκε είτε υπήρξαν ελλιπή στοιχεία), ο **Κέβιν Σπέισι, προσκεκλημένος ομιλητής σε μια δεξίωση της οργάνωσης Better World Fund, που του απένειμε και βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.
Ο Σπέισι βούρκωσε αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του, επαίνεσε την οργάνωση που «πήρε το ρίσκο» να τον προσκαλέσει και... το τερμάτισε, συγκρίνοντας την ιδέα του Better World Fund με την υποστήριξη που έδειξε ο Κερκ Ντάγκλας στον σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο όταν είχε μπει στη μαύρη λίστα επί Μακαρθισμού: «Ο Κερκ Ντάγκλας ρίσκαρε κι αργότερα είπε, είναι εύκολο για εμάς τους ηθοποιούς να υποδυόμαστε τον ήρωα στην οθόνη, να πολεμάμε τους κακούς και να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά στην αληθινή ζωή οι επιλογές δεν είναι πάντα τόσο καθαρές.» Κι έκλεισε το λόγο του με μια αναφορά στον φίλο του Ελτον Τζον: «I'm still standing».
Την απαραίτητη λάμψη για να κλείσει η βραδιά έδωσε στο κόκκινο χαλί η Βαλέρια Γκολίνο, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Fuori» του Μάριο Μαρτόνε που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα, μια θαρραλέα ερμηνεία σε ένα πολύ μέτριο φιλμ για την ανατρεπτική Ιταλίδα συγγραφέα Γκολιάρντα Σαπιέντσα. Χαζέψτε φωτογραφίες παρακάτω (και δείτε μαζί τη Ναόμι Κάμπελ με εξαιρετική, διαφορετική απ' ό,τι συνήθως, εμφάνιση στην πρεμιέρα της ταινίας).