Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: Λουκάς Ντοντ + Βίκτορ Πόλστερ = «Girl»

στα 10

Το «Girl» ήταν η αποκάλυψη του φετινού Φεστιβάλ Καννών κι επιτυχία του αποτυπώθηκε με το βραβείο της Χρυσής Κάμερας - Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Εδώ όσα μας είπαν δυο αγόρια, για ένα «Κορίτσι».

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: Λουκάς Ντοντ + Βίκτορ Πόλστερ = «Girl»

Ο Λουκάς Νοντ είναι μόνον 26 χρόνων, ένα λαμπερό κι όμορφο αγόρι από τη φλαμανδική πλευρά του Βελγίου που, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, έκανε ολόκληρο το Φεστιβάλ Καννών να μιλά για το «Κορίτσι» του.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Κάννες 2018 | Το «Girl» είναι η αποκάλυψη του φετινού Φεστιβάλ

Με πρωταγωνιστή τον 15χρονο χορευτή Βίκτορ Πόλστερ, το «Girl», που διαγωνίστηκε στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, είναι ένα φιλμ για την (αυτοκαταστροφική ή λυτρωτική) ορμή της εφηβείας. Είναι η ιστορία της Λαρά, ενός αγοριού που θέλει να γίνει κορίτσι και, μάλιστα, μπαλαρίνα, πιέζοντας το σώμα του στα άκρα για να ταιριάξει με τα όνειρά του.

girl 607

Η Κριτική Επιτροπή του Un Certain Regard απένειμε στον Πόλστερ το Βραβείο Ερμηνείας, ενώ ο Λουκάς Ντοντ βραβεύτηκε με την περίοπτη Χρυσή Κάμερα, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, στην τελετή λήξης του 71ου Φεστιβάλ Καννών. Λίγες μέρες νωρίτερα, μετά την πρώτη προβολή του «Girl» που άφησε την αίθουσα να κλαίει μ' αναφιλητά και να γελά με ενθουσιασμό για τη γνωριμία μ' αυτό το νέο ταλέντο, ο σκηνοθέτης κι ο πρωταγωνιστής του «Girl» μίλησαν στο Flix. Διαβάστε λίγα απ' όσα μας είπαν παρακάτω, ολόκληρες οι συνεντεύξεις τους θα δημοσιευτούν όταν το «Girl» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Seven Films.

girl 607Ο Λουκάς Ντοντ, με τον Βίκτορ Πόλστερ και τον Αρίεχ Φορτχάλτερ που υποδύεται τον πατέρα

Βίκτορ Πόλστερ: Η εμπειρία μου στο Φεστιβάλ Καννών ήταν πολύ συγκινητική για μένα, θέλω να συνεχίσω να υπάρχω μέσα σ' αυτόν τον κόσμο, του σινεμά, γιατί τον αγαπώ πολύ, αλλά χωρίς να απομακρυνθώ από τον κόσμο του χορού, που τον γνωρίζω καλύτερα και μου έχει προσφέρει περισσότερη εμπειρία και μου προκαλεί το πάθος. Θα ήθελα να προσπαθήσω να κάνω και τα δύο στο μάξιμουμ. Από την αρχή, από την πρώτη μας γνωριμία, με τον Λουκάς υπήρχε μια δυνατή αίσθηση εμπιστοσύνης και πάνω σ' αυτό στηριχθήκαμε κι οι δυο για να χτίσουμε μια ταινία όσο γινόταν πιο νατουραλιστική, πιο κοντά στην αλήθεια. Γι' αυτό κι αποφασίσαμε, μαζί με τον Λουκάς, να προσπαθήσω να παίξω την Λαρά όχι σαν ένα διεμφυλικό κορίτσι, αλλά απλώς ως ένα παιδί στην εφηβεία, ελεύθερα, με φυσικότητα που δεν περιορίζεται από τα στερεότυπα ενός φύλου.

girl 607

Λουκάς Ντοντ: Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε και θηλυκότητα και αρρενωπότητα στην προσωπικότητά μας και συχνά απαγορεύουμε στη μια από τις δυο πλευρές να εκδηλώνεται, πράγμα που βρίσκω απλώς κρίμα. Οταν ήμουν μικρός, ήμουν ένα αγόρι που ένιωθε περισσότερο τη θηλυκή πλευρά του κι αυτό με μπέρδευε πολύ, γιατί όλοι οι γύρω μου έμοιαζαν να ταιριάζουν γάντι στη νόρμα. Θέλησα να γράψω και να σκηνοθετήσω μία ταινία όπου οι κεντρικοί ήρωες ν' αψηφούν αυτή τη βεβαιότητα. Κι όπου οι συγκρούσεις να μην προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, από άλλους ανθρώπους, από την οικογένεια, το σχολείο, αλλά μόνο από μέσα, από την ψυχική σύγκρουση και την εσωτερική ένταση. Γιατί μπορεί κανείς να μην σε αμφισβητεί, αλλά εσύ ο ίδιος να έχεις ανάγκη να κάνεις τα λάθη σου και ν' απαιτήσεις να γίνεις αυτό που θέλεις, αμέσως. Κι ελπίζω ότι η ταινία συμβάλλει στη συζήτηση για τη ρευστότητα των φύλων, που στην εποχή μας είναι πολύ πιο ζωντανή.

Ολόκληρες οι συνεντεύξεις των Λουκάς Ντοντ και Βίκτορ Πόλστερ, θα δημοσιευτούν όταν το «Girl» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Seven Films.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Τα Βραβεία: Κάννες 2018 | Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: