Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

Την ώρα που το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στο Λοκάρνο, το ΕΚΚ ζει μέρες εξαθλίωσης - για αισιοδοξία, κοιτάζουμε στο σινεμά εκτός των πυλών.

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινήσαμε το… countdown για τις 12 Αυγούστου, την ημέρα που το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα θα κάνει την επίσημη πρώτη του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Είδαμε εικόνες από τα γυρίσματα, γνωρίσαμε τους πρωταγωνιστές, συστηθήκαμε με τους ήρωες, νιώσαμε την ένταση ν’ ανεβαίνει στην ιστορία της ταινίας, της Μαρίας, της σημερινής Ελλάδας και κρατήσαμε την αναπνοή μας! Οσο ο Σύλλας Τζουμέρκας και οι συντελεστές της ταινίας εγκαθίστανται, προσωρινά, στο Λοκάρνο κι ετοιμάζονται για τα καλύτερα, διαβάστε και δείτε πολλά περισσότερα για το «A Blast», την ιστορία της Μαρίας (Αγγελική Παπούλια), μιας γυναίκας που μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Την ίδια ώρα, συνειδητοποιώντας άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα οι δημόσιοι φορείς είναι απόλυτα αποξενωμένοι από τη ζωντανή πραγματικότητα, συνεχίσαμε να παρακολουθούμε το θλιβερό σίριαλ επιστολών, αποφάσεων και απαντήσεων μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γενικού Διευθυντή του, Γρηγόρη Καραντινάκη, με το Υπουργείο Πολιτισμού να λάμπει δια της απουσίας του. Διαβάστε το χρονικό της διαμάχης στο ΕΚΚ εδώ, διαβάστε αν θέλετε και τα σχόλια στα κείμενα, αν και μπορεί να σας κοπεί η όρεξη για καλοκαίρι. Ή για το ελληνικό σινεμά γενικώς. Extra bonus η αντίστοιχης θλίψης ερώτηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που εν μέσω οικονομικών ζητημάτων και λοιπών νομικών κενών ζητούν επιστροφή του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, θεωρώντας πως το ελληνικό σινεμά έχει υποβαθμιστεί - ακριβώς τη στιγμή που ζει τις καλύτερες μέρες του εδώ και χρόνια!

big eyes

Ανοίξαμε τα μάτια στις πρώτες εικόνες από το «Big Eyes» του Τιμ Μπέρτον, με την Εϊμι Ανταμς και τον Κριστόφ Βαλτς να υποδύονται το διαβόητο ζευγάρι των ζωγράφων Μάργκαρετ και Γουόλτερ Κινγκ. Το «Big Eyes» αναφέρεται στους πίνακες της Μάργκαρετ Κινγκ που την έκαναν διάσημη στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60: γυναίκες και παιδιά με μεγάλα λυπημένα μάτια (κάτι που μετέπειτα επηρέασε και τα χαρακτηριστικά εικαστικά του Μπάρτον, στο σινεμά και έξω απ’ αυτό). Η ιστορία θέλει τους πίνακες αυτούς να είναι αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης της ζωγράφου από τον άντρα της Γουόλτερ, επίσης καλλιτέχνη, ο οποίος την κλείδωνε στη σοφίτα για να της επιβάλει να ζωγραφίσει και να πουλάει τα έργα της ως δικά του. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και η διαμάχη των δικαιωμάτων κράτησε χρόνια και λύθηκε απλά: η Μάργκαρετ ζωγράφισε έναν πίνακα μπροστά σε δικαστές και ενόρκους, ενώ ο Γουόλτερ αρνήθηκε. Από το 1986 ήταν ελεύθερη να ζωγραφίζει με τα’ όνομά της.

scorsese

Κρατήσαμε το χέρι του Μάρτιν Σκορσέζε που, συντασσόμενος με σκηνοθέτες σαν τους Κουέντιν Ταραντίνο, Κρίστοφερ Νόλαν, Τζαντ Απατοου και Τζέι Τζέι Εϊμπραμς και ελπίζοντας ότι το φιλμ δεν θα ξεχαστεί για πάντα κάτω από το βάρος της επέλασης της ψηφιακής εποχής, υποστήριξε την καμπάνια υπέρ της Kodak με μια ανοιχτή επιστολή κλασικού ρομαντισμού.

palestine

Είδαμε ξανά το σινεμά να γίνεται μέρος της πολιτικής – και ανθρώπινης – ιστορίας, καθώς ο Παρκ Τσαν - γουκ και 100 ακόμη προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού βίου της Νότιας Κορέας υπέγραψαν διαμαρτυρία με τίτλο «Ειρήνη στην Παλαιστίνη!». Διαβάστε την ολόκληρη εδώ.

dazed and confused

Κοντέψαμε να… κάνουμε πάρτι, διαβάζοντας ότι ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ ετοιμάζεται για το «πνευματικό σίκουελ» του «Dazed and Confused»! Η ταινία θα έχει τον τίτλο «That’s What I’m Talking About», θα εκτυλίσσεται σ’ ένα κολλέγιο στη δεκαετία του ’80 και, απλώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Διαβάστε όλες τις πληροφορίες.

batman vs superman

Κρυφοκοιτάξαμε τα γυρίσματα μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της επόμενης χρονιάς: μπορεί το «Batman vs. Superman: Dawn of Justice» ν’ απέχει δυο χρόνια από τις οθόνες μας, αλλά τα γυρίσματα στο Ντιτρόιτ έσπειραν τον… πανικό στην πόλη και γέμισαν τη φαντασία μας με κάπες που ανεμίζουν!

stephen hawking

Γυαλίσαμε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, βλέποντας το τρέιλερ του «The Theory of Everything». Ετοιμη για την πρεμιέρα της στο επερχόμενο Φεστιβάλ του Τορόντο, η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Στίβεν Χόκινγκ, με τον Εντι Ρέντμεϊν να ενσαρκώνει τον θρυλικό Φυσικό. Απ' ό,τι φαίνεται, κανείς, ούτε κι η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, δεν θα μπορέσει να μείνει ασυγκίνητος από μια ιστορία ελπίδας, ζωής και υψηλής νοημοσύνης.

truedetective05

Διερευνήσαμε την υπόθεση… διαβάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του Νικ Πιτζολάτο, του δημιουργού του «True Detective», που τον θέλουν να «κλέβει» για τους διαλόγους και μονολόγους των ηρώων της σειράς του ολόκληρα κομμάτια από κείμενα μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων του φανταστικού. Να πούμε ότι δε μας νοιάζει;

lea seydoux

Καλωσορίσαμε τη Λεά Σεντού ως επικείμενο Bond Girl, καθώς ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν τη ζουμερή ηθοποιό να αποτελεί προσωπική επιλογή του Σαμ Μέντες για έναν από τους κεντρικούς ρόλους του «Bond 24». Να τη δούμε πρώτα, παρακαλούμε στο «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου και μετά τα συζητάμε…