Buzz

«Big Eyes»: πρώτες εικόνες από τον νέο Τιμ Μπέρτον

στα 10

Κάτι μάς κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι, μετά από καιρό, μια από τις καλύτερες ταινίες του Τιμ Μπέρτον. Κι αυτό δεν είναι απλώς αισιοδοξία…

«Big Eyes»: πρώτες εικόνες από τον νέο Τιμ Μπέρτον

Εδώ και τρία χρόνια, ο Τιμ Μπέρτον είχε μπει δυναμικά στην παραγωγή του «Big Eyes», τη δραματική βιογραφία που ετοίμαζε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για τη σκοτεινή ιστορία πίσω από το γάμο του διαβόητου ζευγαριού των ζωγράφων Μάργκαρετ και Γουόλτερ Κινγκ. Η Ρις Γουίδερσπουν κι ο Ράιαν Ρέινολντς είχαν ανακοινωθεί ως η πρώτη επιλογή του στούντιο για την ταινία, σε μία βερσιόν του σεναρίου που δεν βρήκε ποτέ χρηματοδότηση. Ο Τιμ Μπέρτον λοιπόν επενέβη για να σώσει το πρότζεκτ του: κι έβαλε εαυτόν στη σκηνοθετική καρέκλα κι έφερε, ως καστ, ένα δίδυμο βαρύ πυροβολικό: ο Κριστόφ Βαλτς και η Εϊμι Ανταμς ετοιμάζονται ν’ ανατινάξουν την οθόνη με τις ερμηνείες τους.

Το «Big Eyes» αναφέρεται στους πίνακες της Μάργκαρετ Κινγκ που την έκαναν διάσημη στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60: γυναίκες και παιδιά με μεγάλα λυπημένα μάτια (κάτι που μετέπειτα επηρέασε και τα χαρακτηριστικά εικαστικά του Μπάρτον, στο σινεμά και έξω απ’ αυτό). Η ιστορία θέλει τους πίνακες αυτούς να είναι αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης της ζωγράφου από τον άντρα της Γουόλτερ, επίσης καλλιτέχνη, ο οποίος την κλείδωνε στη σοφίτα για να της επιβάλει να ζωγραφίσει και να πουλάει τα έργα της ως δικά του. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και η διαμάχη των δικαιωμάτων κράτησε χρόνια και λύθηκε απλά: η Μάργκαρετ ζωγράφισε έναν πίνακα μπροστά σε δικαστές και ενόρκους, ενώ ο Γουόλτερ αρνήθηκε. Από το 1986 ήταν ελεύθερη να ζωγραφίζει με τα’ όνομά της.

Ο Τιμ Μπέρτον, χρόνια θαυμαστής της Μάργκαρετ, της είχε μάλιστα παραγγείλει έναν πίνακα της πάλαι ποτέ συντρόφου και μούσας του, Λίζα Μαρί. Το σενάριο της ταινίας έχουν αναλάβει οι Λάρι Καρασέφσκι και Σκοτ Αλεξάντερ - η ομάδα του Μπάρτον στο «Ed Wood». Η ταινία θα είναι έτοιμη για τις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου 2015 (ένας νέος, αλλιώτικος χριστουγεννιάτικος… εφιάλτης!) και οι πρώτες δύο φωτογραφίες του «Big Eyes» που μόλις κυκλοφόρησαν μάς προετοιμάζουν για ένα κοινωνικό δράμα μακριά, αυτή τη φορά, από το φανταστικό σύμπαν του Μπέρτον, αλλά πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία του.

Λέει η Εϊμι Ανταμς στο USA Today για την ηρωίδα που ενσαρκώνει: «Η Μάργκαρετ πραγματικά πίστευε ότι, ως γυναίκα καλλιτέχνης, ο κόσμος δε θ’ αγόραζε την τέχνη της. Ο Γουόλτερ την έπεισε ότι μπορούσαν να βγάζουν χρήματα και να ζουν πλουσιοπάροχα, επειδή απλώς ο καλλιτέχνης ήταν άντρας και μπορούσε, έτσι, να πουλάει περισσότερα έργα σε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι αν ήταν γυναίκα.» Ωστόσο, επειδή πια είμαστε στο 2014 κι όχι στο ’50, θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα διεκδικήσει δυναμικότερα το Οσκαρ ερμηνείας, για α’ αντρικό ή γυναικείο ρόλο!

Διαβάστε ακόμη:

big01

big02