Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0: ανασκόπηση μέσα από το φακό του Flix

στα 10

Σ΄ ένα από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, σ' ένα ιστορικό θέατρο κόσμημα, το πρώτο φθινοπωρινό αεράκι συναντήθηκε με το εμπνευσμένο animation από όλο τον κόσμο σε μία «λες και μάγια μου 'χεις κάνει» εμπειρία. Kι αν δεν πιστεύετε εμάς, δείτε το βίντεο που αναβιώνει το 4ημερο του aniμαsyros 7.0, μέσα από το φακό του Flix.

Animasyros 7.0: ανασκόπηση μέσα από το φακό του Flix

Για 7η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ & Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων πραγματοποιήθηκε (2-5 Οκτωβρίου) στην Ερμούπολη της Σύρου - σ' ένα τοπίο που πραγματικά αποπνέει τη μαγεία ταινίας animation. Τόσο η θέα της Ανω Σύρας που μοιάζει με ζωγραφισμένο φόντο, όσο και τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα νεοκλασικά της Ερμούπολης, η μαρμάρινη σκάλα του (150 χρονών φέτος) θεάτρου «Απόλλων», και η ίδια η αίθουσα, μια μπιζουδένια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου - όλα φαντάζουν σαν να πήγασαν από τη φαντασία ενός animator που ήθελε να σχεδιάσει το ιδανικό μέρος για να βλέπεις ταινίες, ένα ασφαλές κουκούλι μέσα στο οποίο θα κατοικεί κινηματογραφική (και όχι μόνο) ομορφιά.

animasyros 7.0: Μέρα 1η

Το Flix ήταν για 3η συνεχόμενη χρονιά περήφανος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και παρακολούθησε το φεστιβάλ εντατικά. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι το animasyros συνεχίζει να είναι ανήσυχο και φιλόδοξο (90 ταινίες μόνο στα διαγωνιστικά τμήματα), να έχει ιδέες και να αναπτύσσεται κάθε χρόνο (μεγάλη επιτυχία είχαν οι υπαίθριες προβολές στην Μιαούλη που έβγαλαν το φεστιβάλ από την αίθουσα και κέρδισαν την προσοχή και τον ενθουσιασμό των κατοίκων), να συντηρεί τα θετικά του στοιχεία (εργαστήρια που εμπλέκουν μικρούς και μεγάλους, σεμινάρια από επαγγελματίες που έχουν κάτι ουσιαστικό να καταθέσουν στον τομέα του animation) και να διορθώνει όσα κακώς κείμενα υπάρχουν σε κάθε διοργάνωση (όπως το θέμα της ταξιθεσίας: μπορεί η είσοδος να συνεχίζει να είναι ελεύθερη στο κοινό, αλλά πλέον τηρείται μία διαδικασία ελέγχου και σεβασμού για το πώς και πότε μπορείς να μπεις στην αίθουσα).

Animasyros 7.0 Μέρα 2η: Επίσημη Πρεμιέρα & «The Boxtrolls» mania!

Μπράβο στου διοργανωτές και τις επί μέρους ομάδες τους, μπράβο στους εθελοντές που έχουν κάνει το φεστιβάλ δικό τους με τη ζεστασιά και την αμεσότητά τους, μπράβο στον κόσμο της Σύρου που ενισχύει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πολιτισμού. Γενικότερα. Γιατί όταν βλέπεις ότι ένας τόπος, όχι απλά δεν σνομπάρει τα πολιτιστικά του δρώμενα, αλλά τα γνωρίζει, τα παρακολουθεί καθημερινά, μαθαίνει τα παιδιά του από μικρά να συμμετέχουν στις τέχνες, τότε αναρωτιέσαι τι κάνουμε λάθος στις μητροπόλεις αυτής της χώρας.

Animasyros 7.0 Μέρα 3η: Ο Μαρκ Σαπίρο μας βάζει στο παρασκήνιο των «Boxtrolls»

Μία μικρή προτροπή για του χρόνου: χρειαζόμαστε επαναλήψεις. Το φεστιβάλ έχει μεγαλώσει τόσο που δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις ολόκληρο. Χάνεις όχι μόνο ταινίες, αλλά ολόκληρα τμήματα, αφιερώματα. Μήπως ήρθε η ώρα το γειτονικό «Παλλάς» να ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί και να μοιράζεται τον όγκο του προγράμματος; Αλλωστε κι αυτός ο κινηματογράφος δεν ανήκει στον Δήμο Ερμούπολης;

Animasyros 7.0: Τα Βραβεία

Αρκετά όμως λόγια. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το animasyros 7.0 από τις καθημερινές ανταποκρίσεις του Flix ή απλά να πατήσετε το play στο βίντεο που ετοιμάσαμε ζώντας και αναπνέοντας 4 μέρες animated μαγείας στη Σύρο.

Ραντεβού στο Animasyros 8.0...


.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Aναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον λογαριασμό του στο Twitter.

Aκόμα περισσότερο animasyros 7.0: