Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2024: Ταινίες, πρόσωπα, στιγμές του φεστιβάλ!

στα 10

Το Animasyros έχει μεγαλώσει πολύ. Σε σημείο που οι 3 μέρες μας στην Ερμούπολη μάς άφησαν με FOMO. Σας ξεχωρίζουμε όλα αυτά που είδαμε, βιώσαμε, αγαπήσαμε.

Animasyros 2024: Ταινίες, πρόσωπα, στιγμές του φεστιβάλ!

Photo credit: Alexandros Petrakis

Ενα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά - 261 ταινίες, 6 από αυτές μεγάλου μήκους, από 50 διαφορετικές χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην «Αφρική: Μια Ηπειρος Κινουμένων Σχεδίων», αλλά και μικρότερες αφιερωματικές βινιέτες όπως το «Α Little Drama in Animapride».

Αν προσθέσει κανείς και τα πολύ ενδιαφέροντα masterclasses, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, τις ομιλίες και τα pitching στην Αγορά... 3 μέρες δεν φτάνουν πλέον για να παρακολουθήσεις την ολότητα του Animasyros που έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη.

Αυτά λοιπόν είναι μόνο μερικά highlights από την 18η διοργάνωση.

Διαβάστε κι αυτό: Animasyros 2024: Τα Bραβεία

animasyros

Greek Animation Talks

Τα #GreekAnimationTalks επέστρεψαν για 2η συνεχόμενη χρονιά με σκοπό την ενδυνάμωση του ελληνικού animation. Οι Ελληνες δημιουργοί του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος μίλησαν για το έργο τους και τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας στην Ελλάδα.

Φέτος, οικοδεσπότης των Greek Animation Talks ήταν ο σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος συντόνισε την κουβέντα. Πώς προσεγγίζουν εκείνοι την πρώτη ιδέα, πώς την καταγράφουν σε σενάριο, πόσο δύσκολη και μοναχική διαδικασία είναι η κατασκευή του animation, πώς συνεργάζονται, πώς δικτυώνονται.

Με το λεπτό του χιούμορ, την ευγένεια και τη έμφυτη γλυκύτητά του ο Καπουτζίδης χαλάρωσε τα νεαρά παιδιά και με ερωτήσεις «πώς πήραν οι γονείς σας τα νέα ότι θέλετε να γίνεται animators? Τους το έχετε πει ή είστε ακόμα στην ντουλάπα». Ακούγοντας τις περισσότερες απαντήσεις να κυμαίνονται στα πλαίσια του τυπικού Ελληνα γονιού «να σπουδάσεις πρώτα κάτι σοβαρό και κράτα την τέχνη στο πλάι», μοιράστηκε μαζί τους ότι και στον ίδιο είχαν πει κάτι τέτοιο «αλλά τα όνειρά μας να μην τα αφήνουμε ποτέ στο πλάι».

animasyros

Α Little Drama in Animapride

Ο αγαπημένος κι εμβληματικός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης επέλεξε τις αγαπημένες του ταινίες από το Animapride διαγωνιστικά τμήματα των τελευταίων 10 χρόνων φτιάχνοντας ένα μοναδικό αφιέρωμα για όλ@, με τίτλο «Α Little Drama in Animapride» - κι αυτό γιατί οι ταινίες προβλήθηκαν και στο στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε μία μοναδική συνεργασία με το ANIMASYROS.

«Χάρηκα πάρα πολύ όταν το Animasyros και η Δράμα με κάλεσαν να επιμεληθώ αυτού του αφιερώματος. Επέλεξα 12 animation ταινίες της queer κινηματογραφίας που προβλήθηκαν σε αυτή τη δεκαετία στο Animapride τμήμα του Animasyros και που αγαπώ ο ίδιος...»

Ανάμεσα στις ταινίες που επέλεξε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης ήταν τα: «Aikane» των Νταν Σούζα, Ντιν Χάμερ και Τζο Γουίλσον, «The Sketch» του Γάλλου Τομάς Καλί, το Ελβετικό «Pipes», το Παριζιάνικο «Maurice's Bar» αλλά και τα ελληνικά «12 Views of the Dome» της Αννα Μαρίας Λεβέντη και «Twin Flames» του Νικόλα Χαραλάμπους.

«90 Δεύτερα για την Αρλέτα»

Η 5η ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα», της συνεργασίας του Animasyros με τον Μελωδία 99.2, που κάθε χρόνο παρουσιάζουν ένα animation mini-biopic για Ελληνες μουσικούς και τραγουδιστές, φέτος είχε πρωταγωνίστρια την Αρλέτα. Κι όχι μόνο. Με χρήση μικτών τεχνικών animation και ντυμένο από το τρυφερό της τραγούδι «Τα Μικρά Παιδιά» (σε μία υπέροχη νέα εκτέλεση από τον στενό της φίλο και τραγουδοποιό Γιώργη Χριστοδούλου), το φιλμάκι αποτελεί μια ποιητική, φαντασιακή διαδρομή της Αρλέτας στην αγαπημένη της γειτονιά στην Αθήνα, τα Εξάρχεια. Δρόμοι, καφέ, παγκάκια, γάτες και σκύλοι - λίγη ανθρωπιά που μάς κατέκτησε σαν συριανό λουκουμάκι και την είχαμε ανάγκη. Για να θυμηθούμε τις γειτονιές μας πριν την επίθεση του gentrification.

Το φιλμάκι για μία ακόμα χρονιά ετοίμασε το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άρτεμις Καραμάνη και Κατερίνα Καϊσίδου, ενώ την επιμέλεια σκηνοθεσίας και το μοντάζ, ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης.

Mπορείτε να το απολαύσετε εδώ.

It's just a whole

Το TOP 5 του FLIX

«It's Just a Whole» της Μπιάνκα Σκάλι | Σπουδαστικό

Σε μία παράξενη χρονιά φέτος, το σπουδαστικό τμήμα είχε πολύ ανώτερο περιεχόμενο από το Διεθνές Διαγωνιστικό. Αγαπημένη ταινία αυτή η μαύρη τρύπα που μπορεί να γίνει το όλον μας και να μάς καταπιεί. Μία μικρή μαύρη κηλίδα, μία ελιά, ένας μικρός καρκίνος. Η Μάγια που ξέρει το ιστορικό της οικογένειάς της τσεκάρεται στον γιατρό και της λέει τα νέα. Το βράδυ πριν την εγχείρησή της η μαύρη μικρή ελίτσα της ζωντανεύει σε έναν εφιάλτη και την καλεί σε συνομιλία. Απλό 2D σκίτσο, ασπρόμαυρο και σέπια, λιτές γραμμές και ιδέες, σύνθετο, εμβριθές, τρυφερό αποτέλεσμα.

Gigi

«Gigi» της Σύνθια Κάλβι | Animapride

2D animation, αλλά το μόνο δισδιάστατο είναι η τεχνική του. Γεμάτο τρυφερότητα, γλυκόπικρο χιούμορ, αποδοχή και τρέλα, το «Gigi» αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που δεν ένιωθε ποτέ αγόρι, αγαπούσε την «Μικρή Γοργόνα» («μα φυσικά αυτό θα ήταν το αγαπημένο σου παραμύθι - μία γυναίκα με ουρά» του είχε πει η μαμά του) και μεγαλώντας μεταμορφώθηκε στην «Gigi» την τρανς γυναίκα που είναι σήμερα.

74 χαράλαμπου μαργαρίτη

«74» του Χαράλαμπου Μαργαρίτη | Ελληνικό Διαγωνιστικό

Μία ταινία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Οχι ακριβώς. Μία ταινία για την μνήμη - που στα 50 χρόνια έχει αδρανήσει, ή σβήσει, ή παραμορφώσει τα γεγονότα μέσα από φίλτρα, άμυνες, οργή, ή λήθη. Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης έχει κάνει μία δουλειά πυκνή από ιδέες, ευρήματα και σύμβολα που θέλουν να δείξουν το αδύνατο έργο να αντιμετωπίσει κανείς τη μνήμη της εισβολής και των συνεπειών της. Ενα έργο τέχνης που σε παρασύρει κατακερματισμένα στο ασυνείδητο. Εξαιρετικό animation που συνδυάζει το σκίτσο με τα κολλάζ. Αν είχαμε κάτι να του καταολογήσουμε θα ήταν ότι η τόση ποσότητα/επίθεση συμβόλων είναι δύσκολο να μεταβολιστεί από τον θεατή σε μία μόνο θέαση. Αλλά αυτό ίσως να είναι πρόβλημα του θεατή.

Family Portrait

«Family Portrait» της Λία Βιντάκοβιτς | Διεθνές Διαγωνιστικό

Η πτώση της μιας χώρας, ως η κατάρρευση ενός σπιτιού. Ενας πατέρας και η κόρη του υποδέχονται την ευρύτερη οικογένεια του αδελφού του που δεν σέβεται ούτε τους ίδιους, ούτε το σπίτι τους. 16 λεπτά χωρίς διαλόγους. Stop motion animation με disturbing κούκλες. Ενα κροατικό αλληγορικό παραμύθι μίας οικογένειας (και μίας χώρας) από μία σκηνοθέτη από την Κροατία. Σαν να έχει παντρευτεί το βαρύ κλασικό ύφος του Τσέχωφ με το λοξό βλέμμα του Λάνθιμου σε σενάριο του Φιλίππου.

Underground του Γιάννη Χριστοφόρου

«Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου | Ελληνικό Διαγωνιστικό

Με πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy, ο Γιάννης Χριστοφόρου μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο διήγημα της Νάγιας Κουτρουμάνη, από τη συλλογή «Τριαντάφυλλα με Μπακαλιάρο» (Εκδόσεις Ιωλκός). Μία ιστορία για το θάνατο, τον τρόμο του και την μοναξιά του, αλλά και τη ζωή - καθώς ο κάτω κόσμος τροφοδοτεί τον πάνω και τίποτα δεν χάνεται.

Μικτές τεχνικές (hand-drawn animation, puppet animation και οπτικά εφέ) ο Αλέξανδρος Λογοθέτης στη φωνή του νεκρού ήρωα» και μία τολμηρά μακάβρια περιήγηση - στον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου, παρά στην ίδια την φαντασιακή ιστορία.

Animasyros

Η αναμνηστική φωτογραφία του #Animasyros17

Παραδοσιακά, την τελευταία μέρα του φεστιβάλ όλοι όσοι εργάστηκαν για αυτό, οι επίσημοι καλεσμένοι, οι επαγγελματίες που το καλύπτουν, οι φίλοι που μαζεύονται στην Ερμούπολη πιστά όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώνονται για την οικογενειακή φωτογραφία της χρονιάς.

Φέτος, η συνάντηση έγινε μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο με φόντο το Αιγαίο. Οπως είπε κι ο Γιώργος Καπουτζίδης: «τελικά, μόνο χαρούμενα πρόσωπα έχουν όσοι ασχολούνται με το animation».

Και του χρόνου!

Διαβάστε κι αυτό: Animasyros 2024: Τα Bραβεία