Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2024: Τα Bραβεία

στα 10

Επεσε η αυλαία του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Animasyros με την καθιερωμένη τελετή στο θέατρο Απόλλων. Διαβάστε αναλυτικά ποιοι σαλπάρουν από την Ερμούπολη με βραβεία στις αποσκευές τους.

Animasyros 2024: Τα Bραβεία

Photo credit: Alexandros Petrakis

7 μέρες, 261 ταινίες από 50 διαφορετικές χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του.

Διαβάστε κι αυτό: Animasyros 2024: Ταινίες, πρόσωπα, στιγμές του φεστιβάλ!

Τα Ησυχα Βράδια Και φέτος, η βραδιά είχε την πιο όμορφη, τρυφερή έναρξη. Μετά την προβολή του «90 Δεύτερα για την Αρλέτα» (το animation φιλμάκι που παραδοσιακά παράγει ο Μελωδία 99,2 σε συνεργασία με το φεστιβάλ, ήταν αφιερωμένο φέτος στην Αρλέτα αλλά και στη γειτονιά της - τα Εξάρχεια) εμφανίστηκε επί σκηνής ο Γιώργης Χριστοδούλου με το γιουκαλίλι του και τραγούδησε τα «Ησυχα Βράδια» με τον κόσμο στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης να σιγοντάρει στο ρεφρέν με χορωδιακή συγκίνηση.

animasyros Γιώργης Χριστοδούλου

Αμέσως μετά η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Ανεστοπούλου κάλεσε επί σκηνής και τον Δημήτρη Βραχνό, Διευθυντή του Μελωδία 99,2, ο οποίος παρουσίασε τους συνεργάτες του και τους φοιτητές από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που για ακόμα μία χρονιά ανέλαβαν την παραγωγή του (τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άρτεμις Καραμάνη και Κατερίνα Καϊσίδου, ενώ την επιμέλεια σκηνοθεσίας και το μοντάζ, ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης).

Ακολούθησαν μερικοί σύντομοι χαιρετισμοί από φορείς που στηρίζουν το φεστιβάλ. Οπως αυτός του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ., Λεωνίδα Χριστόπουλου, ο οποίος μίλησε πολύ λίγο και πολύ γενικά - δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πλούτο και το μέγεθος του φεστιβάλ και δεσμεύτηκε ότι ο νέος φορέας θα συνεχίζει να το στηρίζει και στα επόμενα χρόνια. Αλλά και της Βάσως Χρηστίδη της Sky Express που ανακοίνωσε έναν νέο στοχευμένο διαγωνισμό που καλεί τους animators να φτιάξουν ένα φιλμάκι για την ιστορία της.

animasyros

Πάντα μία συγκινητική στιγμή είναι όταν η Μαρία Ανεστοπούλου παρουσιάζει τα φιλμάκια που ετοιμάστηκαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια - μικροί φίλοι του φεστιβάλ, τοπικά ιδρύματα, αλλά και η πάντα υπέροχη ομάδα των ΚΑΠΗ του νησιού, φέτος έδειξαν τις animation κατασκευές τους με θέμα το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ «Αφρική: Μια Ηπειρος Κινουμένων Σχεδίων».

«Δεν υπάρχει ηλικία, υπάρχει μόνο ψυχή» είπε μία συμμετέχουσα από τα ΚΑΠΗ Σύρου. «Κι εμείς αγαπάμε τις τέχνες - ζωγραφίζουμε, παίζουμε μουσική, χορεύουμε. Και ευχαριστούμε το Animasyros που κάθε χρόνο μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και animation. Να είμαστε καλά και θα σας δούμε και του χρόνου...»

animasyros Μαρία Ανεστοπούλου

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η απονομή των βραβείων στα 8 διαγωνιστικά τμήματα.

Ιδιαίτερη στιγμή όταν η Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γιώργο Καπουτζίδη ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το Βραβείο Animapride. Η Μαρία Ανεστοπούλου το προλόγισε κάπως έτσι, κερδίζοντας ένα πολύ ευχάριστο, ζεστό χειροκρότημα: «To διαγωνιστικό τμήμα Animapride, περιλαμβάνει ταινίες με LGBTQI+ περιεχόμενο και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα με τρόπο συμπεριληπτικό. Είναι σημαντικό να πούμε ότι φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα καθώς φέτος ψηφίστηκε και είναι σε ισχύ ο νόμος που δίνει το δικαίωμα σε άτομα του ίδιου φύλου να τελέσουν γάμο, ένα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα...»

animasyros H Διευθύντρια Μαρία Ανεστοπούλου κι ο Πρόεδρος Βασίλης Καραμητσάνης πλαισιώνουν τον Γιώργο Καπουτζίδη

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβείο Κοινού: «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» του Hayao Miyazaki
Βραβείο K.ID.S: «Beurk! »του Loic Espuche από τη Γαλλία.
Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU: «T-Zero» του Vicente Nirō από την Πορτογαλία
Βραβείο Animapride: «Gigi» της Cynthia Calvi από τη Γαλλία
Βραβείο Τηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες (TV & Commissioned Films): «À toi» του Stephane Beria από τη Γαλλία.
Βραβείο Φοιτητικού Διαγωνιστικού: «It's Just A Whole» της Bianca Scali (DE)
Βραβείο Ελληνικού Διαγωνιστικού: «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου
Βραβείο της Καλύτερης Ελληνικής Φοιτητικής Ταινίας: «Echoes» του Robinson Drossos
Βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα δημιουργού: «The Gabardine» του Κίμωνα Παπαδάτου.
Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού: «Beautiful Men» του Nicolas Keppens από το Βέλγιο

animasyros Ο Γιάννης Χριστοφόρου παραλαμβάνει το Α' Βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

animasyros Η Κριτική Επιτροπή του Animapride ανακοινώνει το βραβείο της

animasyros

Διαβάστε κι αυτό: Animasyros 2024: Ταινίες, πρόσωπα, στιγμές του φεστιβάλ!

Ραντεβού του χρόνου! Το Σεπτέμβριο του 2025, το Animasyros θα επιστρέψει για την 18η διοργάνωσή του και το Flix θα είναι κι αυτό εδώ, στο αγαπημένο του θεωρείο στον Απόλλωνα για να απολαύσει υπέροχα animation για ακόμα μία χρονιά!