Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 13: Οι αγαπημένες ταινίες του Flix

στα 10

Αυτές είναι οι ταινίες που αγαπήσαμε και κρατήσαμε ως ένα υπέροχο μαγικό σουβενίρ από το Animasyros 13.

Animasyros 13: Οι αγαπημένες ταινίες του Flix

Φέτος το Animasyros μπορεί πραγματοποιήθηκε κάτω τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, αλλά ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας με αρκετές δόσεις animation μαγείας. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, το Animasyros 13 μας ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη κι από εκεί μας πήγε στο Χονγκ Κονγκ την Αμερική και τον Καναδά παρουσιάζοντας περισσότερες από 3.000 ταινίες από 100 χώρες, με το πρόγραμμα του να διαμορφώνεται από πέντε σταθερά διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, Φοιτητικό Διαγωνιστικό, Ελληνικό Πανόραμα & European Award Values), το Διεθνές Πανόραμα, ταινίες για τα παιδιά με το αφιέρωμα K.ID.S. αλλά και σε συνεργασία με Athens Children’s Film Festival, ειδικά αφιερώματα όπως το Animapride V καθώς και μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μέσα από όλο αυτό το υπέροχο μαγικό ταξίδι εμείς κρατήσαμε τις αγαπημένες μας ταινίες που είδαμε από όλα τα τμήματα του διαγωνιστικού στο Animasyros 13, κάτι σαν τις δικές μας καρτ ποστάλ, τις οποίες θα κουβαλάμε για πάντα μαζί μας.

Διαβάστε ακόμα: Animasyros 13: Τα βραβεία

animasyros 13 607

«Daughter/Dcera» της Ντάρια Καστσίβα / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Ενα υπέροχο stop motion animation από παπιέ μασέ, το οποίο μιλά για την σχέση ενός πατέρα με την κόρη του, με την συνεχή, και σε αρκετές στιγμές ξέφρενη κίνηση της κάμερας, αποτυπώνει την συναισθηματική φόρτιση των δυο χαρακτήρων, και, σε συνδυασμό με μια εξαιρετική φωτογραφία, καταφέρνει να μιλήσει, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Πρωταγωνιστής τελικά, ο πόνος που νιώθουν μέσα τους πατέρας και κόρη, λαχταρώντας την αγάπη ο ένας του άλλου σε διαφορετικές στιγμές της ζωής τους. Ενα σπαραχτικό αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο δράμα για τις ανθρώπινες σχέσεις που έφτασε πέρσι μέχρι και τα Οσκαρ.

animasyros 13 607

«Memorable» του Μπρούνο Κολέτ / Διεθνές Διαγωνιστικό

Ενα αριστουργηματικό stop motion animation, με κούκλες από πηλό, που μας βουτά στο σ' ένα ιμπρεσιονιστικό, συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι στο μυαλό του ενός ζωγράφου, του Λουί, ο οποίος πάσχει από προχωρημένη άνοια. Μια ιστορία η οποία, χωρίς να πέφτει σε μελοδραματισμούς, καταφέρνει να ειπωθεί με αξιέπαινη ανθρωπιά. Το animation αλλάζει, οι χαρακτήρες αλλοιώνονται, αντικείμενα δείχνουν πιτσιλιές σε έναν αφηρημένο τοπίο, καθώς η αντίληψη του πρωταγωνιστή για τον εαυτό και το περιβάλλον γύρω του αρχίζει να δείχνει ολοένα και πιο ερειπωμένη.

animasyros 13 607

«Human Nature» του Σβερ Φρέντρικσεν / Διεθνές Διαγωνιστικό

Μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο μόλις λεπτά, αυτή η stop motion animation ταινία με πάνινες κούκλες με αρκετό χιούμορ για την αγάπη που έχουν οι άνθρωποι για τα ζώα και το κακό που συνειδητά ή ασυνείδητα προκαλούν.

animasyros 13 607

«Tamou» των Τομ Πρέζμαν και Τζορ Εντερι / Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Ντυμένη μέσα σε ένα μινιμαλιστικό σχέδιο με έντονα πολύχρωμα χρώματα, η πραγματική ιστορία του Ταμού, ενός τρανς άντρα στο Μαρόκο του 20ου αιώνα, είναι μια πραγματική ευαίσθητη ενδοσκόπηση στην ψυχολογία ενός ατόμου που ασφυκτιά μέσα στον κομφορμισμό της δυαδικότητας που του έχει επιβάλει η ίδια η κοινωνία. Μέσα από μια ώριμη αφήγηση, και εικόνες που μένουν η ταινία καταφέρνει να μιλήσει για θέματα που απασχολούν τα queer άτομα όχι μόνο μέσα στην συντηρητική κοινωνία της Μέσης Ανατολής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

animasyros 13 607

«Homeless Home» του Αλμπέρτο Βάσκεζ / Διεθνές Διαγωνιστικό

Μάγισσες, τέρατα, δαίμονες και άλλα όντα ζουν σε ένα νησί μέσα σε έντονες αποχρώσεις άσπρου και μαύρου, δημιουργούν το δικό τους θέατρο σκιών γεμάτο από μελαγχολία και ένα πυκνό ζοφερό πέπλο απελπισίας, το οποίο ενίοτε σπάει από μερικές δόσεις καυστικού χιούμορ. Ο Βελάσκεζ εδώ σχεδόν μεγαλουργεί με το ασπρόμαυρο σχέδιο του, μιλώντας για όλους εκείνους που προσπαθούν νιώθουν παγιδευμένοι και φυλακισμένοι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και συνθηματικά, μέσα σε έναν τόπο ή μια σχέση που τους τρώει σιγά σιγά την ψυχή, αλλά και την βίαιη μάχη που δίνουν κάποιοι για να σπάσουν τα δεσμά αυτά.

animasyros 13 607

«Sevarambes» του Τζώρτζη Κόντου / Διεθνές Διαγωνιστικό

Mία φουτουριστική ιστορία όπου στην πόλη Σεβαράμπες, ανθρωπόμορφοι εργάτες δουλεύουν υπό τον ζυγό των τεράστιων μηχανικών χεριών που χτίζουν μια δυστοπική πόλη όπου κάθε καλλιτεχνική έκφραση των ανθρώπων διώκεται ποινικά, ζωντανεύει μέσα σε ένα υπέροχο σχέδιο του Κόντου, εμπνευσμένο από διάφορα ευρωπαϊκά sci-fi κόμικς των 70s και 80s, με τοπία γεμάτα από την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική των μεγαλοπρεπή φουτουριστικών κτηρίων, αλλά και μια ιστορία για την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της Τέχνης, η οποία ταιριάζει απόλυτα μέσα στο δυστοπικό παρόν που ζούμε.

the parrot lady 607

«The Parrot Lady» του Μιχάλη Καλοπαίδη / Διεθνές Διαγωνιστικό

Σχεδιασμένο με ένα πανέμορφο 2d animation γεμάτο από ζωηρά χρώματα, η ταινία μιλά για την συγκινητική ιστορία μιας κυρίας που μένει στο δρόμο με τους παπαγάλους της επειδή φοβάται να πεθάνει μόνη της στο διαμέρισμά της, Προσεγγίζει το θέμα με ευαισθησία και απαράμιλλο λυρισμό το οποίο, σε συνδυασμό με τις εικόνες και τους συμβολισμούς τους, καταφέρνει να δώσει τις κατάλληλες δόσεις συγκίνησης και συναισθήματος.

animasyros 13 607

«Your Data Is Showing» της Ανα Μπόνεν / Τηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες

Η σημασία της προστασίας των προσωπικών σου δεδομένων δεν θα μπορούσε να ειπωθεί με πιο ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο, αλλά και γεμάτο χιούμορ, από αυτό το υπέροχο σχεδόν ενός λεπτού stop motion animation.


Περισσότερο Animasyros 13: