Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 13: To τυχερό αστέρι

στα 10

Το Flix βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στην Σύρο για να παρακολουθήσει από κοντά την μαγευτική αυτή γιορτή του animation.

Animasyros 13: To τυχερό αστέρι

H φετινή χρονιά αποδείχθηκε σχεδόν καταστροφική για πολλά φεστιβάλ τα οποία αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν καθόλου ή, έστω, να παρουσιάσουν κάποιες από τις ταινίες τους διαδικτυακά. Ομως η Σύρος κατάφερε, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, να ανατρέψει τα δεδομένα, οργανώνοντας και φιλοξενώντας, όχι ένα, αλλά δυο φεστιβάλ μέσα σε έναν μήνα: το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου και τώρα το Animasyros. Η 13η έκδοση του αγαπημένου μας φεστιβάλ animation, θα μπορούσε να παραπέμπει, για πολλούς, σε κάτι γρουσούζικο, αλλά η δουλειά που έριξε η ομάδα του φεστιβάλ στην οργάνωσή του, το έκανε να λάμψει - τo 13 να σταθεί ως το πιο τυχερό αστέρι δίνοντας χαρά, σε όσους έχουν την τύχη να παραβρεθούν στο μαγικό αυτό κυκλαδίτικο νησί. Ναι, μπορείς να γευτείς δόσεις animation μαγείας, τηρώντας όμως στο έπακρο με τις προβλεπόμενες υγειονομικές προδιαγραφές.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Αγοράς και κάντε εγγραφή στο κανάλι του Animasyros στο YouTube και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις, για να μην χάσετε ούτε ένα live.

Tο Animasyros 13 πραγματοποιείται για πέντε ημέρες, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τόσο διαδικτυακά όσο και στο φυσικό του χώρο στη Σύρο. Περισσότερες από 180 ταινίες animation, βραβευμένες επιλογές αλλά και νέες εντυπωσιακές παραγωγές από Ελλάδα και από 100 ακόμα χώρες παγκοσμίως, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, αποτελούν το πρόγραμμα της 13ης διοργάνωσης, που για πρώτη φορά το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς εγγραφή, στην πλατφόρμα live.animasyros.gr!

Διαβάστε ακόμα: Γνωρίστε τους δημιουργούς της Αγοράς του Animasyros 13

animasyros 13 607

Οι φυσικές προβολές τις χθεσινής μέρας πραγματοποιήθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων στην Ερμούπολη αλλά και το Ξενοδοχείο Kamelo της Βάρης. Μέσα στις πέντε ταινίες στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό τμήμα που προβλήθηκαν χτες ξεχωρίσαμε το υπέροχο «Daughter/Dcera» της Ντάρια Καστσίβα από την Τσεχία, ένα stop motion animation από παπιέ μασέ. Η συνεχής, και σε αρκετές στιγμές ξέφρενη κίνηση της κάμερας, αποτυπώνει την συναισθηματική φόρτιση των δυο χαρακτήρων, και, σε συνδυασμό με μια εξαιρετική φωτογραφία, καταφέρνει να μιλήσει, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Πρωταγωνιστής τελικά, ο πόνος που νιώθουν μέσα τους πατέρας και κόρη, λαχταρώντας την αγάπη ο ένας του άλλου σε διαφορετικές στιγμές της ζωής τους. Ενα σπαραχτικό αλλά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο δράμα για τις ανθρώπινες σχέσεις που έφτασε πέρσι μέχρι και τα Οσκαρ.

Διαβάστε ακόμα: Η Τζεραλντίν Μπας του Φεστιβάλ του Annecy και ο Αντουάν Λιετού της Laïdak films μιλούν για το Animasyros 13

animasyros 13 607

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, όπου προβλήθηκαν επίσης πέντε ταινίες, ξεχωρίσαμε μία κωμωδία: το «Human Nature» του Σβερ Φρέντρικσεν από την Ολλανδία, που μιλά για την αγάπη που έχουν οι άνθρωποι για τα ζώα και το κακό που συνειδητά ή ασυνείδητα προκαλούν. Η ταινία όμως που κατάφερε να μας κερδίσει ήταν το αριστουργηματικό «Memorable» του Μπρούνο Κολέτ από την Γαλλία, η οποία ήταν επίσης υποψήφια πέρσι για Οσκαρ. Ενα stop motion animation, με κούκλες από πυλό, που μας βουτά στο σ' ένα ιμπρεσιονιστικό, συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι στο μυαλό του ενός ζωγράφου, του Λουί, ο οποίος πάσχει από προχωρημένη άνοια. Μια ιστορία η οποία, χωρίς να πέφτει σε μελοδραματισμούς, καταφέρνει να ειπωθεί με αξιέπαινη ανθρωπιά. Το animation αλλάζει, οι χαρακτήρες αλλοιώνονται, αντικείμενα δείχνουν πιτσιλιές σε έναν αφηρημένο τοπίο, καθώς η αντίληψη του πρωταγωνιστή για τον εαυτό και το περιβάλλον γύρω του αρχίζει να δείχνει ολοένα και πιο ερειπωμένη.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω έκτακτων εξελίξεων που αφορούν στην πανδημία Covid-19. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

ανιμασυροσ