Industry

Ο Αλέξης Γρίβας μιλάει στο Flix μετά την αντικατατάστασή του ως εθνικός εκπρόσωπος στο ταμείο Eurimages

στα 10

Παρελθόν αποτελεί ο Αλέξης Γρίβας για το Eurimages, μετά την αντικατάστασή του από το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο Flix μιλάει για το πώς, το γιατί και την επόμενη μέρα του κρίσιμου χρηματοδοτικού προγράμματος για τις ελληνικές συμπαραγωγές.

Ο Αλέξης Γρίβας μιλάει στο Flix μετά την αντικατατάστασή του ως εθνικός εκπρόσωπος στο ταμείο Eurimages

Με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έγινε γνωστή η αντικατάσταση του Αλέξη Γρίβα, επί πέντε χρόνια εθνικού εκπροσώπου στο ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages και με ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία όσον αφορά στις ελληνικές συμπαραγωγές που υποστηρίχθηκαν από αυτό μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το ελληνικό σινεμά.

Nα θυμίσουμε εδώ πως ο Αλέξης Γρίβας ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου στο Eurimages το 2012, ενώ το Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε και τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επαύθη από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ τον Ιανουάριο του 2016 μέσα σε ένα σύννεφο από κατηγορίες και ανταλλαγές επιστολών, ενώ τον Ιούλιο του 2016 σε συνέντευξη Τύπου του ΕΚΚ είχε δηλωθεί ρητά πως ο Αλέξης Γρίβας θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Eurimage.

Διαβάστε αναλυτικά: 10 πράγματα που μάθαμε από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το Flix επικοινώνησε με τον Αλέξη Γρίβα, θέλοντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την οριστική πλέον απομάκρυνσή του αλλά και για την επόμενη μέρα της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό Ταμείο Eurimages, τη στιγμή που μειώνονται οι πηγές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση μια ελληνική ταινία και η λογική της αλλαγής προσώπων σε καίριες θέσεις κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση (ή η διάθεση μιας κυβέρνησης), παραμένει μια από τις αιτίες της έλλειψης σταθερότητας και σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της ελληνικής δημιουργίας.

Από πότε γνωρίζατε ότι θα αντικατασταθείτε ως εθνικός εκπρόσωπος στο Eurimages;

Είναι πολύ σαφές. Tα πράγματα εξελίχτηκαν σαν το «Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Από τη στιγμή που, όταν ήμουν Προεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ, μεθοδεύτηκαν οι κινήσεις απομακρυνσης μου/μας από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μιας ακόμη ομάδας μέσα στο ΕΚΚ, ήταν σαφής η εξέλιξη από την αρχή. Επομένως είναι λογικό όταν επήλθε η απομάκρυνσή μου από τη θέση του Προέδρου του ΕΚΚ ότι θα ακολουθούσε και η απομάκρυνσή μου από το Eurimages. Δεν θα άφηναν ποτέ έναν άνθρωπο που είχαν προηγουμένως κατηγορήσει προκειμένου να τον διώξουν, να συνεχίσει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurimages και να κοκορεύεται ότι φέρνει λεφτά για τις ελληνικές ταινίες.

Πιστεύετε ότι οι πραγματικοί λόγοι της αντικατάστασής σας ήταν «η γενικότερη ανάγκη ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων σε θέσεις αυξημένης ευθύνης», όπως αναφέρει το δελτίο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ή άλλοι που είχαν να κάνουν με άλλα κριτήρια;

Φυσικά και όχι. Το κριτήριο για τη γενική απομάκρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο ήμουν Πρόεδρος και συνεπαγόμενα προσωπικά για μένα από τη θέση του εκπροσώπου στο Eurimages, ήταν ότι δεν «συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις» που ήρθαν από τις πιο υψηλές βαθμίδες του Υπουργείου Πολιτισμού.Η απόφαση είχε ήδη τελεσιδικήσει.

Τι αντίκτυπο θα έχει η αντικατάστασή σας; Εχετε ήδη ενημερώσει στο Eurimages για την αλλαγή; Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις;

Τo Eurimages είναι ενημερωμένο για την αντικατάστασή μου. Επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, Ρομπέρτο Ολα, γνωρίζει επακριβώς όλη τη διαδοχή των γεγονότων, από την απομάκρυνσή μας από το Κέντρο μέχρι και σήμερα και γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Προσωπικά δεν έχω τίποτα εναντίον του Τίμωνα Κουλμάση, αλλά έχω δηλώσει ρητά και γραπτά με επιστολή μου την αντίρρησή μου στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κύριο Γιώργο Λεοντάρη, για την αντικατάστασή μου. Δήλωσα επίσης με την ίδια επιστολή μου ότι θα παραμείνω προκειμένου να ενεργήσω συμβουλευτικά ως προς το νέο εκπρόσωπο του ΕΚΚ στο Eurimages, όχι για το Κέντρο, ούτε για το Υπουργείο αλλά γιατί το θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια, με την Ελλάδα να παίρνει χρήματα σε αντίξοες συνθήκες (επί κλεισίματος της ΕΡΤ, ακόμη και πιο πρόσφατα για ταινίες που είχε απορρίψει το ΕΚΚ), να χαθεί. Δεν επιθυμώ να μην υπάρχει μια συνέχεια. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξει αντίκτυπο.

Τι εύχεστε στον Τίμωνα Κουλμάση, νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Eurimages;

Του εύχομαι την καλύτερη τύχη και όπως ήδη σας προανέφερα εγώ θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Γνωρίζουμε φυσικά όλοι πως «ουδείς αναντικατάστατος», αλλά είναι λυπηρό τα πολιτικά παιχνίδια να καθορίζουν τα πράγματα.

Διαβάστε ακόμη: