Buzz

Ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος του Ελληνικού κέντρου Κινηματογράφου στο Eurimages

στα 10

Η κενή για αρκετούς μήνες θέση του Εκπροσώπου της χώρας μας στο Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών και της διανομής ταινιών, επιτέλους καλύφθηκε. Και μάλιστα -έκπληξη;- με ένα πρόσωπο ικανό, δραστήριο και πεπειραμένο.

Ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος του Ελληνικού κέντρου Κινηματογράφου στο Eurimages

Το Eurimages, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών συμπαραγωγών που έχει χρηματοδοτήσει από το 1988 που ιδρύθηκε, 1436 ευρωπαικές συμπαραγωγές ταινίες με το συνολικό ποσό των 434 εκατομυρίων ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από τα ταμεία των 36 χωρών που το απαρτίζουν και κάποια από αυτά επιστρέφουν πίσω στις ταινίες τους.

Οι πιο πρόσφτατες Ελληνικές ταινίες ή συμπαραγωγές που χρηματοδοτήθηκαν από το Eurimages είναι το «J.A.C.E» του Μένέλαου Καραμαγγιώλη, η «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, αλλά και η επόμενη ταινία του Αλέξη Αλεξίου «Τετάρτη 04.45». Εν τούτοις η γενική αίσθηση στην Ελληνική κινηματογραφική κοινότητα ήταν πως μέχρι σήμερα το Eurimages ήταν μια χρηματοδοτική πηγή που δεν είχε εκμεταλευτεί όσο κι όπως θα έπρεπε.

Ο Αλέξης Γρίβας που αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου του Κέντρου Κινηματογράφου στο Eurimages μοίαζει ως μια σωστή επιλογή, χάρη στην προυπηρεσία του και την βαθιά γνώση του κινηματογραφικού χώρου.

Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι όπου αποφοίτησε ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών.

Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε περισσότερες από 50 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους τόσο στο Μεξικό όσο και στην Ελλάδα καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

Έχει εργαστεί στη Γαλλία ως ελεύθερος συνεργάτης σε περιοδικά για τον κινηματογράφο, αλλά και ως ξένος ανταποκριτής για ελληνικές εφημερίδες, ενώ στο Μεξικό, όπου έζησε από το 1967 έως το 1978, εργάστηκε ως ανταποκριτής για το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων InterPress Service και ως ελεύθερος συνεργάτης σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

Στην Ελλάδα, υπήρξε εκδότης και συντάκτης του περιοδικού "Ελληνικός Κινηματογράφος", ενώ από το 1978 και μετά εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής σε μεξικάνικες εφημερίδες καθώς και σε εμπορικά έντυπα κινηματογραφικού περιεχομένου.

Υπήρξε ακόμα επικεφαλής της προώθησης διεθνώς της μεξικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας και σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε θέματα διεθνών φεστιβάλ και προώθησης.

Είναι κύριος εκπρόσωπος / σύμβουλος για διεθνή φεστιβάλ για το μεξικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (IMCINE), συμμετέχει ως αντιπρόσωπος διαφόρων φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων Βερολίνου και Γκουανταλαχάρα), ενώ

από το 1998 μέχρι το 2011 ήταν υπεύθυνος για τον Ξένο Τύπο και για το διεθνή συντονισμό του προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου,της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ στην πολύχρονη καριέρα του έχει αποσπάσει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις.