Οι προβολές του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά από την εορταστική πρεμιέρα του «Anora» στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι φετινές ενότητες του Φεστιβάλ πολλές. Ανάμεσα σε αυτές που άνοιξαν αυλαία στη χθεσινή βραδιά ήταν το μεγάλο Αφιέρωμα της επετειακής διοργάνωσης στον Ακίρα Κουροσάουα με το «Οι Επτά Σαμουράι», το Διαγωνιστικό Τμήμα «Μικρές Ελληνικές Ιστορίες» με το «Αυτό που δεν Ηξερε η Μαίρη», το Αφιέρωμα «This Is England» με το «Η Δύναμη της Σάρκας» και τέλος, οι προβολές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, «Cycladic Screenings» με τις ταινίες «Γυμνό Φιλί» και «Πέρα από την Κοιλάδα με τις Κούκλες».
Το Flix βρέθηκε σε επιλεγμένες προβολές, προκειμένου να σας μεταφέρει εντυπώσεις, σε μια βραδιά που... είχε λίγο απ' όλα!
Διαβάστε ακόμα: 30 ταινίες να δείτε στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας
«Αυτό που δεν Ηξερε η Μαίρη» της Κωνστανίνας Κοτζαμάνη
Ενα γαλλικό κρουαζιερόπλοιο με την επιγραφή «ΝΕΟRΟΜΑΝΤΙCΑ» διασχίζει τη Μεσόγειο. Μια πλωτή Ντίσνεϊλαντ με ηλικιωμένους τουρίστες. Ανάμεσα σε κοκτέιλ και μπουφέδες, η 16χρόνη Μαίρη από τη Σουηδία γνωρίζει τον Αμπντέλ, ένα σερβιτόρο από την Αλγερία. Κάτω από το μεσοπέλαγο φεγγάρι, μια ερωτική Βαβέλ αποκαλύπτεται που μιλάει μόνο τη γλώσσα των αρχαίων μύθων και αινιγμάτων.
Διαβάστε εδώ τα όσα μάς είχε εξομολογηθεί η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
«Οι Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάουα
Τι μπορεί να πει κανείς για το αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάουα «Οι Επτά Σαμουράι» που δεν έχει ειπωθεί για χιλιοστή φορά; Η ταινία προβλήθκε στο πλαίσιο του αφιερώματος των Νυχτών Πρεμιέρας στον Ιάπωνα σκηνοθέτη, «Akira Kurosawa: Ολη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» - η καλύτερη επιλογή για μια δυνατή αρχή, για πρώτη φορά στην αψεγάδιαστη αποκατεστημένη εκδοχή της. Η ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 1954, παραμένει αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών και δεν αποτελεί απλώς ένα έργο τέχνης της ιαπωνικής κινηματογραφικής παράδοσης, αλλά μια ταινία με παγκόσμια επίδραση, επηρεάζοντας τον κινηματογράφο σε επίπεδο αφήγησης, σκηνοθεσίας και θεματολογίας.
Ο Κουροσάουα με τη χρήση της κάμερας δημιουργεί εντάσεις και συναισθηματική αλληλεπίδραση, ειδικά στις σκηνές δράσης όπου οι μάχες είναι χορογραφημένες με εξαιρετική ακρίβεια και ρεαλισμό, ενώ το μοντάζ δίνει ρυθμό και ροή που κρατά την προσοχή του θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια των 207 λεπτών της ταινίας. Οι εικόνες του Κουροσάουα, πολλές φορές σκοτεινές και άγριες, βρίσκουν στα ηχητικά τοπία της μουσικής τον ιδανικό συνδυασμό για να δημιουργήσουν μια εμπειρία καθηλωτική και με νόημα. Πέρα από το κινηματογραφικό του στυλ, ο Κουροσάουα προσφέρει επίσης μια φιλοσοφική ματιά στη βία, την εξουσία και τη θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία, εξερευνώντας έτσι όχι μόνο τον κώδικα των σαμουράι, αλλά και την ανθρώπινη φύση στην πιο τραγική της μορφή.
Το έργο του Κουροσάουα έχει επηρεάσει αμέτρητους δημιουργούς και ταινίες σε όλο τον κόσμο, από τα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε μέχρι το «Και οι 7 Ηταν Υπέροχοι» του Τζον Στάρτζες που αποτελεί ένα άμεσο remake της ταινίας. «Οι Επτά Σαμουράι» δεν είναι απλώς μια ταινία, αλλά ένα μάθημα κινηματογράφου και φιλοσοφίας, που παραμένει επίκαιρο και ισχυρό, ακόμα και δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή του. Πρόκειται για ένα νομοτελειακό και αριστουργηματικό σινεμά που συνδυάζει την τέχνη της σκηνοθεσίας, την ερμηνεία και την ανθρώπινη ιστορία με τρόπο που λίγες ταινίες καταφέρνουν.
Χρήστος Μπακατσέλος
«Πέρα Από την Κοιλάδα με τις Κούκλες» του Ρας Μάγιερ
Από την πρώτη κιόλας σκηνή του, το κλασικό (s)exploitation του Ρας Μάγιερ μάς συστήνεται ως μία ταινία για τον σαθρό κόσμο της σοουμπίζ και - προς Θεού! - διαχωρίζει πλήρως την ύπαρξή του από την ταινία του '67 με τον συγγενικό τίτλο («Valley of the Dolls») και την παρεμφερή θεματική. Κορίτσια που επαναστατούν με μόνη επιθυμία να παίζουν ροκ-εν-ρολλ και να παρτάρουν ολημερίς, ψυχεδελικά όργια τα οποία διαδέχονται αποκεφαλισμοί άνευ αιτίας, εξωφρενικοί χαρακτήρες και ναζί που ξεφυτρώνουν από το πουθενά, στα μάτια του Μάγιερ μοιάζουν η τέλεια συνταγή για να περάσεις καλά. Και πράγματι είναι.
Tο κατά πόσο υπάρχει σενάριο που συνδέει όλα τα παραπάνω είναι μία συζήτηση από μόνο του (τι να το κάνεις άλλωστε όταν η παράνοια του φιλμ ξεπερνάει κάθε ανάγκη νοηματοδότησης). Παρόλ' αυτά, σύμφωνα με τους τίτλους της ταινίας σενάριο όχι μόνο υπάρχει, αλλά μάλιστα φέρει και τη συν-υπογραφή του τότε ανερχόμενου Ρότζερ Ιμπερτ, λεπτομέρεια από εκείνες που μόλις ανακαλύπτεις θέλεις να αναφωνήσεις ένα τεράστιο «αποκλείεται». Με την πλοκή να τρέχει σε ταχύτητα φωτός και το μοντάζ να λειτουργεί περισσότερο με τη λογική κολάζ, παρά σύζευξης, δεν μπορείς παρά μόνο να παραδοθείς πλήρως σ' αυτό που συμβαίνει. Εξάλλου, έτσι και πάρεις για τριάντα δευτερόλεπτα τα μάτια σου από την οθόνη, έχεις χάσει γύρω στις πέντε εξελίξεις και άλλα τόσα εμβόλιμα sex scenes.
Τι είναι τελικά το «Πέρα Από την Κοιλάδα με τις Κούκλες»; H συνοπτική απάντηση είναι, κάτι σαν μία παρακμιακή, λόου μπάτζετ εκδοχή της «Dolce Vita» του Φελίνι, on heavier drugs. Λειτουργεί; Απίστευτα πολύ, σε βαθμό που σε κάνει να θες να πάρεις από το χέρι τους φίλους σου και να το ξαναδείτε μαζί (πάνω από μία φορά).
Υ.γ.: Ο ηθικιστικός επίλογος του φιλμ είναι το απόλυτο καταληκτικό μπόνους. Γιατί πάνω απ' όλα δεν πρέπει να ξεχάσετε τα όσα σας δίδαξε η ταινία (!)
Νέλη Κυρίκου
Και για όσ@ παθαίνουν fomo γιατί όλα είναι sold out...
Διαβάστε ακόμα: Νύχτες Πρεμιέρας 2024: Νύχτα πρώτη, εορταστικής Πρεμιέρας
Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από τις 2 έως και τις 14 Οκτωβρίου 2024. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, καθώς και στα επίσημα προφίλ του σε Facebook και Instagram.