Φεστιβάλ / Βραβεία

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου

στα 10

Καθημερινός οδηγός επιβίωσης στις προβολές του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Πέμπτη 8 Νοεμβρίου

Διεθνές Διαγωνιστικό / «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου είναι η απόλυτη πρότασή μας για σήμερα (18:00 -Ολύμπιον): στιβαρό δείγμα κινηματογράφου παρατήρησης, συγκλονιστικής ερμηνείας από τον νεαρό πρωταγωνιστή Γιάννη Παπαδόπουλο και ένα πικρό σχόλιο για την χαμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Αθήνα της κρίσης (μία κρίσης ηθικής και μετά την οικονομικής). Διαβάστε περισσότερα για την ταινία. Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή του διαγωνιστικού τμήματος, για όποιους δεν την είδαν χθες, είναι η «Χαρά» (22:00 -Τώνια Μαρκετάκη) του Ηλία Γιαννακάκη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία καθώς και μια συνέντευξη του σκηνοθέτη], η ιστορία μιας γυναίκας που απαγάγει ένα βρέφος από ένα μαιευτήριο, το δέσιμο της μαζί του, η σύλληψη και η φυλάκισή της. Τέλος, επίσης σε επανάληψη, μία ταινία που άρεσε πολύ στην χτεσινή προβολή της: Με φόντο το επερχόμενο τέλος της κομμουνιστικής εποχής στη Βουλγαρία, ο Εμίλ Χρίστοφ στήνει στο «Χρώμα του Χαμαιλέοντα» (20:30 - Φρίντα Λιάππα) μια ιστορία κατασκόπων που είναι στην ουσία μια μαύρη, σουρεαλιστική κωμωδία που οι πρώτες κριτικές από το Τορόντο όπου έχει κάνει την μόνη προβολή του μέχρι σήμερα, την θέλουν να μπλέκει τον Κάφκα με τον Ντέιβιντ Λιντς. Ενας φοιτητής γίνεται κατάσκοπος για τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά όταν δεν είναι πια απαραίτητος, δοκιμάζει να τους δώσει κάτι να κάνουν, δημιουργώντας από το τίποτα μια ψεύτικη, μα πολύ αληθοφανή απειλή.

noor

Ανοιχτοί Ορίζοντες / Στο «Noor» (15.45 - Φρίντα Λιάππα) των Τσααλά Ζεντζιρτζί και Γκιγιόμ Τζοβανετί (μία συμπαραγωγή Πακιστάν-Γαλλία-Τουρκία) ο ομώνυμος πρωταγωνιστής Νουρ θέλει να γίνει άντρας. Δεν ανήκει πια στους Χούσρας, την κοινότητα διεμφυλικών ατόμων του Πακιστάν. Και έχει πια ξεμπερδέψει οριστικά με την ερωτική ιστορία που είχε μ’ έναν από αυτούς, σε μια σχέση που του άλλαξε τη ζωή. Τώρα ανέλαβε μια αντρική δουλειά σ’ ένα κέντρο διακόσμησης φορτηγών και θα πρέπει να το πάρει απόφαση: να βρει επιτέλους ένα κορίτσι που θα τον δεχτεί όπως είναι. Οι «Αναλαμπές στο Πεκίνο» (23.00 - Φρίντα Λιάππα) του Ζανγκ Γιουάνο μας παρουσιάζουν καθημερινούς ανθρώπους σε αδιέξοδο σε μία σύγχρονη, λαμπερή μητρόπολη όπως το Πεκίνο. Ο πρωταγωνιστής Σαν Μπάο μαθαίνει την ίδια μέρα πως το κορίτσι του τον χωρίζει και ο εργοδότης του τον απολύει. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο σπιτονοικοκύρης της τρώγλης που μετά βίας καταφέρνει να νοικιάζει τού κάνει έξωση, ενώ ακόμα κι ο σκύλος του, ο «Τυχερός», τον εγκαταλείπει. Δείτε το τρέιλερ.. Τέλος το Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και η πρόταση του Μεξικού για το φετινό Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας: «Μετά τη Λουτσία» του Μισέλ Φράνκο (19.30 Τζον Κασσαβέτης). Mια συγκινητική ιστορία τοποθετημένη στο σύγχρονο Μεξικό με έναν πατέρα και μια κόρη που προσπαθούν να ξεκινήσουν από την αρχή της ζωής του μετακομίζοντας από την επαρχία στην μεγάλη πόλη. Δείτε το τρέιλερ.

κορνήλιος

Ελληνικές Ταινίες / Η καινούρια - έκτη κατά σειρά - μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κορνήλιου «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου» (19.30 - Τώνια Μαρκετάκη) αφηγείται μια δυνατή, συγκινητική και σημερινή σχέση ανάμεσα σε μια κόρη και τον αποξενωμένο πατέρα της. [Διαβάστε περισσότερα για την ταινία, στη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο Νίκος Κορνήλιος]. Επίσης, προβάλλονται ξανά σε επανάληψη, σ' ένα διπλό πρόγραμμα (17.00 - Τώνια Μαρκετάκη), το «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία] που ξεκίνησε σαν μια ανάθεση του Δάκη Ιωάννου και του ΔΕΣΤΕ για να γίνει στα χέρια της σκηνοθέτιδας του «Attenberg» μια ταινία απόλυτα ταιριαστή στον κινηματογραφικό της κόσμο, και το «Χιγκίτα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία] είναι ένα πειραματικό «κινηματογραφικό ποιήμα», μια ταινία απόλυτα εναρμονισμένη στην περσόνα και την μουσική του The Boy που είναι κυριολεκτικά ο άνθρωπος ορχήστρα πίσω από αυτό το αξιοπρόσεκτο κινηματογραφικό παράδοξο. [[Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ.](https://flix.gr/news/53o-festibal-kinhmatografoy-thessalonikhs-is-it-gr.html)]

theo

To 53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά σήμερα τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με μία ειδική Ανοιχτή Συζήτηση (12.00 - Τζον Κασσαβέτης) αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου εκλιπόντα σκηνοθέτη. «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε πει κάποτε πως ‘’είμαστε καταδικασμένοι να λειτουργούμε με τις εμμονές μας...» δηλώνει ο Δημήτρης Εϊπίδης. «Δεν κάνουμε παρά μόνο μία ταινία, δεν γράφουμε παρά μόνο ένα βιβλίο’’. Οι εμμονές του, στην πορεία του χρόνου, έγιναν και δικές μας εμμονές. Η ταινία του καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη. Το βιβλίο της ζωής του, μένει σε όλους εμάς, ανεκτίμητος θησαυρός, μια παρακαταθήκη από έναν σπουδαίο άνθρωπο και δημιουργό». [Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο]

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.