Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 9 Απριλίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 9 Απριλίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


jeunes amants

Νεαροί Εραστές (Les Jeunes Amants) της Καρίν Ταρντιέ

Η Σόνα (η Φανί Αρντάν, πάντα αγέρωχη καλλονή, πάντα επιβλητική ηθοποιός) κι ο Πιερ (ο Μελβίλ Πουπό, πάντα συναρπαστικά σέξι στην παιχνιδιάρικη παιδικότητά του), συναντιούνται δυο φορές, με διαφορά 15 χρόνων. Τώρα ο Πιερ είναι ένας 45χρονος γιατρός, σύζυγος και πατέρας κι η Σόνα μια γοητευτική αρχιτέκτονας σε σύνταξη, στα 71 χρόνια της. Τότε είχε νοσηλευτεί και πεθάνει η καλύτερή της φίλη. Τώρα οι δυο τους θα ερωτευτούν, με το πάθος νεαρών εραστών και τις ενοχές της καταστροφής που φέρνουν στους γύρω τους, ή κι ο ένας στον άλλον.

Η Φανί Αρντάν και ο Μελβίλ Πουπό είναι οι «νεαροί εραστές» σ' ένα μελόδραμα - χαμένη ευκαιρία μιας συζήτησης για το σεξ στην ωριμότητα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στην ΕΡΤ 3

the place beyond the pines 607

Στο Τέλος του Δρόμου (The Place Beyond the Pines) του Ντέρεκ Σιανφράνς

Ο Λουκ είναι ένα αίνιγμα. Το δάκρυ-τατουάζ κάτω από το αριστερό του μάτι είναι η αρχή μίας ιστορίας που δε θα μας διηγηθεί ποτέ. Είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στον λαιμό, στο στήθος, στην πλάτη, στα χέρια του. Χειροποίητα, πρόχειρα, σχεδόν παιδικά ορνιθοσκαλίσματα καλύπτουν το δέρμα του, αλλά και το δέρμα του alter ego του: της μηχανής του. Η αστάθειά της είναι η μόνη σταθερή αξία στη ζωή του. Η ελευθερία που του προσφέρει, η ικανοποίηση ότι σε κάτι έχει έλεγχο, ταυτότητα και δαιμονισμένο ταλέντο. Ο Λουκ είναι επαγγελματίας μοτοσικλετιστής επιδείξεων σε τέντες πανηγυριών που προσφέρουν στην αμερικανική επαρχία «Το Γύρο του Θανάτου». Καρναβάλια που στήνονται και ξεστήνονται σε μια νύχτα κι επιτρέπουν σε χαμένους, χωρίς ρίζα, τυχοδιώκτες την μόνη κανονικότητα που μπορούν να αντέξουν. Οταν μετά από ένα χρόνο ο Λουκ επιστρέφει στο Σκενέκταντι της Νέας Υόρκης για μία βραδιά επιδείξεων, ανακαλύπτει ότι η Ρομίνα, μία σερβιτόρα με την οποία είχε ένα one night stand, έχει φέρει στον κόσμο το γιο του. Και τότε αποφασίζει να τραβήξει χειρόφρενο. Δε θα κάνει τα ίδια λάθη με τον απόντα πατέρα του. Θα φανεί άντρας πάση θυσία. Θα αναλάβει τις ευθύνες του, θα προσφέρει στην οικογένειά του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κλέψει τράπεζες για να κόψει δρόμο προς το αμερικανικό όνειρο και την πατρική ενηλικίωση. O Eϊβερι είναι ένα στερεότυπο. Γιος μεσοαστικής λευκής οικογένειας, σπούδασε νομικά ακολουθώντας ανόρεκτα τα βήματα του δικαστή πατέρα του και κάποια στιγμή επαναστάτησε κι έγινε αστυνομικός. Θεώρησε ότι εκείνος θα κάνει τη διαφορά - έμπρακτα κι όχι με θεωρίες δικαιοσύνης. Εκείνος θα θρέψει την οικογένειά του, τη γυναίκα και τον μικρό τους γιο, με τον καρπό ενός λαϊκού μόχθου και όχι με την σνομπ ανωτερότητα με την οποία μεγάλωσε ο ίδιος. Εκείνος μπορεί να αλλάξει το σύστημα από μέσα, εκείνος μπορεί να σώσει τον κόσμο. Την μέρα που ο φυγάς Λουκ πέφτει στο δρόμο του, ο Εϊβερι ξεκινά το δικό του Γύρο του Θανάτου. Οχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και συμβολικά. Η αθωότητα με την οποία αντιμετώπιζε το επάγγελμά του πεθαίνει. Η αντίθεσή του με τους διεφθαρμένους συνάδελφους αστυνομικούς τον απειλεί. Τα μέχρι τώρα καθαρά του χέρια, ανήκουν σ' ένα ανεπίστρεπτο παρελθόν. Θα φανεί όμως άντρας πάση θυσία. Θα σκεφτεί έξυπνα και θα εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα εκβιάσει την είσοδο στο αμερικανικό όνειρο με μία πολιτική καριέρα στρωμένη με λαδώματα και απειλές. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι δύο γιοι των τόσο ανόμοιων, τόσο ίδιων αντρών θα συναντηθούν τυχαία. Ενα γύρισμα της τύχης θα σηκώσει τον καθρέφτη στις συνέπειες σε μία τρίτη γενιά που υποφέρει από την επώδυνη απουσία ή την ανταγωνιστική παρουσία ενός πατέρα. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και στο τέλος του δρόμου κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του.

Ο Ντέρεκ Σιανφράνς επιχειρεί να στήσει ένα σύνθετο, all american classic για την ανδρική ενηλικίωση. Ξεκινά τολμηρά, μεγαλεπίβολα, μαγικά, αλλά ξοδεύει την ενέργειά του, χάνει το τιμόνι, με αποτέλεσμα στο τέλος του δρόμου να πέσει σε αδιέξοδο. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 23.45 στο Star

gran torino

Gran Torino του Κλιντ Ιστγουντ

Ο Γουόλτ Κοβάλσκι είναι ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας και πρώην εργαζόμενος στην αυτοκινητοβιομηχανία που αισθάνεται απογοητευμένος από τη ζωή του, αλλά και από την κοινωνία γενικώς, ενώ τρέφει ιδιαίτερη αντιπάθεια για τους μετανάστες γείτονές του. Η ζωή του όμως αλλάζει όταν στην πορεία κληθεί να πάρει θέση σε ένα ειδεχθές περιστατικό που αφορά αυτούς τους γείτονες και μια κακόφημη συμμορία που λυμαίνεται την περιοχή.

Η ταινία προβάλλεται στις 21.15 στο Open

brother's keeper

Φύλακας Αδερφός (Brother's Keeper) του Φερίτ Καραχάν

Ο Γιουσούφ, δωδεκάχρονος μαθητής σε ένα αυστηρό οικοτροφείο στα βουνά της Ανατολικής Τουρκίας, προσπαθεί να βοηθήσει τον συμμαθητή του Μέμο, που αρρωσταίνει ξαφνικά μια πολύ κρύα ημέρα. Όμως οι καταπιεστικές σχολικές αρχές δεν συμμερίζονται την αγωνία του μικρού μαθητή. Σε ένα αυστηρό οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων στην ορεινή Ανατολία, ο Μέμο, ο καλύτερος φίλος και συμμαθητής του Γιουσούφ ξαφνικά αρχίζει να μην νιώθει καθόλου καλά, και όσο προχωράει αυτή η παγωμένη, δύσκολη μέρα, αισθάνεται όλο και χειρότερα. Ο Γιουσούφ, θορυβημένος από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του φίλου του, που δυσκολεύεται ακόμα και να σταθεί στα πόδια του, προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να ενεργοποιήσει τους δασκάλους και τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, ώστε να κάνουν κάτι για τον φίλο του. Ομως η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία των διδασκόντων, ενισχυμένη από μια απίστευτη γραφειοκρατία, ορθώνουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις αγωνιώδεις προσπάθειες του μικρού να βοηθήσει αποτελεσματικά τον συμμαθητή του. Όταν κάποια στιγμή ο μηχανισμός του σχολείου επιτέλους κινητοποιείται, η ίδια η Φύση κάνει δυσκολότερα τα πράγματα: μια αιφνίδια και σφοδρή χιονόπτωση αποκλείει το σχολείο, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Οι αδερφοί Νταρντέν συναντούν τον Ασγκάρ Φαρχαντί σε ένα αλάνθαστης ακριβείας κοινωνικό θρίλερ που σε απορροφά βήμα-βήμα στην οδύνη του. Από τις σπουδαίες ταινίες του φετινού χειμώνα. Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο τμήμα Πανόραμα της Μπερλινάλε 2021. Βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ στο Φεστιβάλ Αττάλειας, τα επονομαζόμενα Οσκαρ της Τουρκίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη για ενοικίαση στο Videorama

indiana jones

O Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου (Indiana Jones and the Dial of Destiny) του Τζέιμς Μάνγκολντ

Η δράση μάς βρίσκει, αρχικά, στο 1945. Ο Ιντι νεότατος (ο Χάρισον Φορντ ψηφιακά φρεσκαρισμένος), συγκρούεται με τους Ναζί και συγκεκριμένα με τον αξιωματικό Γιούργκεν Βόλερ (ο Μαντς Μίκελσεν ταιριαστά ψυχρός και φονικός), που έχει ανακαλύψει τον... μισό μηχανισμό των Αντικυθήρων κι αναζητά τον άλλο μισό, για να μπορέσει να ταξιδέψει στο χρόνο, όπως φημολογείται πως μπορεί να κάνει το δημιούργημα του Αρχιμήδη του Συρακούσιου. Μια εικοσαετία αργότερα, ο Ιντι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη που δονείται στο ρυθμό τής πρώτης προσελήνωσης. Ο Ιντι δονείται μόνο από το θόρυβο της πόλης και την ξαφνική επίσκεψη της Ελενα, της βαφτισιμιάς του και κόρης του Μπάζιλ Σο. Μαζί, απρόθυμα, θα ξεκινήσουν ένα οδοιπορικό σε τόπους μυστικιστικούς, που θα τους φέρει ιδιαίτερα κοντά στην εφεύρεση του Αρχιμήδη, αλλά και στον ίδιο!

Ο αποχαιρετισμός του Ιντιάνα Τζόουνς δεν θα μπορούσε να μην είναι συγκινητικός. Θα μπορούσε, όμως, να γίνει με καλύτερη ταινία. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

fingernails

Fingernails του Χρήστου Νίκου

Κεντρική ηρωίδα στο «Fingernails» είναι η Ανα, μια γοητευτική κοπέλα με εξωτερική συγκρότηση κι εσωτερική σύγκρουση. Με τον σύντροφό της, τον Ράιαν, θα ζήσουν για πάντα μαζί ευτυχισμένοι και δεν θα χωρίσουν ποτέ: αυτό τούς επιβεβαιώνει το τεστ «νέας» τεχνολογίας που καθορίζει την πορεία των ζευγαριών, παίρνοντας από τον καθένα και την καθεμιά ένα νύχι, βάζοντάς τα μαζί σε μια «τεχνολογική συσκευή», μεταξύ VCR και φούρνου μικροκυμάτων και συμπεραίνοντας εάν το ζευγάρι έχει τύχη, ή πρέπει να χωρίσει αμέσως. Μάλιστα, στον κόσμο της ταινίας λειτουργούν κι ειδικά «φροντιστήρια προετοιμασίας» για επιτυχία στο τεστ: σ' ένα τέτοιο πιάνει δουλειά η Ανα και η επαφή της με τη διαδικασία και με άλλα ζευγάρια εντείνει το στρες της, τις αμφιβολίες της για το εάν ο Ράιαν είναι, πράγματι, ο άνθρωπός της. Τις αμφιβολίες της, επίσης, εντείνει η γνωριμία της με τον προϊστάμενό της, τον Αμίρ, ο οποίος είναι εξίσου μη-σίγουρος για τη δική του ερωτική σχέση.

Μετά τα «Μήλα», η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Χρήστου Νίκου, με ζηλευτό καστ, παραγωγό την Κέιτ Μπλάνσετ, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Τορόντο και διανομέα την Apple. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+

Μπάσταρδα

Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα

Τα εν λόγω μπάσταρδα είναι δέκα παιδιά, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, που εγκαθίστανται σ' ένα εξοχικό σπίτι, στη λαύρα του ελληνικού καλοκαιριού και ξεκινούν το παιχνίδι. Μονολογούν (και κοιτάζοντας την κάμερα), συζητούν, κάνουν σεξ, ανταγωνίζονται, φιλιούνται και βρίζονται, μέσα στη φούσκα αυτού του απομονωμένου σπιτιού που τους επιτρέπει, προσωρινά έστω, μια αυτάρκεια και μια ανεξαρτησία. Εκεί θα φτιάξουν τους δικούς τους νόμους (ή θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τι θέλουν να νομοθετήσουν), θ' αποκηρύξουν την κοινωνία που τα γέννησε (ή θα προσπαθήσουν να στήσουν μια νέα, με μοναδικό κανόνα το χωρίς κανόνες), θα ζήσουν ελεύθεροι - και πάγια εξαρτημένοι.

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Νίκου Πάστρα. Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα Film Forward του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δύο υποψηφίοτητες Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου - Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Μουσικής. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

leave the world behind

Aσε τον Κόσμο Πίσω (Leave the World Behind) του Σαμ Εσμαΐλ

Οι διακοπές μιας οικογένειας σ' ένα πολυτελές σπίτι παίρνουν άλλη τροπή, όταν μια κυβερνοεπίθεση αχρηστεύει τις συσκευές τους και δύο ξένοι εμφανίζονται στην πόρτα τους

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix