Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και online φεστιβάλ.
Umberto D.: Ο,τι μου Αρνήθηκαν οι Ανθρωποι (Umberto D.) του Βιτόριο Ντε Σίκα
Ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που ζει με μοναδική συντροφιά το πιστό σκυλί του συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, κινδυνεύοντας άμεσα να βρεθεί στο δρόμο.
Η αριστουργηματική κατακλείδα του ιταλικού νεορεαλισμού, ένα αριστούργημα που με τις ελάχιστες πρώτες ύλες χτίζει μια διαχρονική, οικουμενική αντήχηση για την οριστική νίκη του ανθρώπου πάνω στον ρεαλισμό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής
Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν (Les Τrois Μousquetaires: D'Artagnan) του Μαρτάν Μπουρμπουλόν
Tο πρώτο κεφάλαιο από το δίπτυχο της φιλόδοξης, γαλλικής υπερπαραγωγής μεταφέρει τους επικούς Τρεις Σωματοφύλακες του Δουμά στη μεγάλη οθόνη με τους πασίγνωστους χαρακτήρες να ενσαρκώνονται από ένα λαμπερό καστ.
Πόσες φορές η απάντηση στο αν όντως χρειαζόμασταν ακόμη μια διασκευή του ομότιτλου υπέρ-διασκευασμένου βιβλίου του Αλέξανδρου Δουμά ήταν ένα μεγάλο, ενθουσιώδες και σχεδόν instant classic «ναι»; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στην ΕΡΤ 1
Λο του Θανάση Βασιλείου
Μετά την απώλεια της μητέρας του, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο διαμέρισμά της για να τακτοποιήσει τα πράγματά της. Ένα ξεσκαρτάρισμα, όμως, το οποίο τον φέρνει αντιμέτωπο με άγνωστα μυστικά της οικογένειάς του.
Ενα από τα ωραιότερο αυτο-ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Μια ιστορία που συγκινεί βαθιά σαν να ανήκει στον καθένα ξεχωριστά. Μια ταινία για τη σιωπή μιας οικογένειας, ενός σπιτιού, μιας ολόκληρης χώρας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 23.00 στην ΕΡΤ 3
Yesterday του Ντάνι Μπόιλ
O Τζακ Μάλικ είναι ένας νεαρός τραγουδοποιός, παγιδευμένος στα στενά σύνορα και τις μηδενικές ευκαιρίες που έχει να του προσφέρει η μικρή βρετανική του κωμόπολη. Δέκα χρόνια έχουν περάσει που γρατζουνάει την κιθάρα του στα τοπικά φεστιβάλ και τις παμπ της γειτονιάς. Τίποτα. Οσο εκείνος τραγουδά, οι θαμώνες του γυρνούν την πλάτη πίνοντας τις μπύρες τους, ενώ ο Τζακ βλέπει τα όνειρά του για ένδοξη μουσική καριέρα να στεγνώνουν. Μόνο οι φίλοι του έρχονται πιστά να τον ακούσουν, κι ανάμεσά τους και η Ελι - το κορίτσι της διπλανής πόρτας και παλιά του συμμαθήτρια, που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Πιστεύει τόσο στο ταλέντο του, που έχει αναλάβει χρέη μάνατζερ: τον οργανώνει, τον μεταφέρει από live σε live με το αυτοκίνητό της, του δίνει κουράγιο. Μετά από μία ακόμα εμφάνιση-φιάσκο, ο Τζακ αποφασίζει να τα παρατήσει. Μόνο που, φεύγοντας από το μπαρ με το ποδήλατό του, τού συμβαίνει ένα περίεργο ατύχημα. Ενα μυστηριώδες black out σβήνει για λίγα δευτερόλεπτα τα φώτα σε όλο τον κόσμο, ένα λεωφορείο δεν τον βλέπει και εκείνος καταλήγει στην εντατική. Οταν συνέρχεται, ο κόσμος μας δεν είναι όπως τον ξέραμε. Μετά από 1-2 φορές που κάνει αναφορές σε στίχους των Beatles, κανείς δεν αντιδρά. Οταν τραγουδά το «Yesterday» στους φίλους του, εκείνοι μαγεύονται «με το καινούργιο τραγούδι που έγραψε». Ενα γκουγκλάρισμα του λύνει την απορία και ταυτόχρονα τον τρελαίνει: κανείς δεν ξέρεις τους Τζον, Πολ, Τζορτζ και Ρίνγκο. Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν όπου ξαφνικά ζει, τα θρυλικά Σκαθάρια δεν υπήρξαν ποτέ! Μήπως αυτό είναι η μεγάλη του ευκαιρία; Τραγουδώντας τα τραγούδια των Beatles και πλασάροντάς τα ως δικά του, ο Τζακ κόβει δρόμο στην κορυφή των billboards όλου του κόσμου και γίνεται διάσημος σε μια μέρα. Μόνο που μέσα από αυτή την ξαφνική ξέφρενη πορεία δόξας, ευκαιριών και τύψεων πρέπει να ανακαλύψει αν αυτό ήταν το όνειρό του. Ή all we need is love. Love is all we need.
Αναμφισβήτητα χαριτωμένη και πλασμένη για θερινό σινεμά, η ιδέα ενός κόσμου χωρίς τους Beatles μένει... στην ιδέα. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 02.00στον ΑΝΤ1
Τζούντι (Judy) του Ρούπερτ Γκουλντ
Θέλεις να κάνεις μια ταινια για την Τζούντι Γκάρλαντ. Από που ξεκινάς; Και που τελειώνεις; Πώς αποτυπώνεις το γεγονός ότι από τα 47 χρόνια της ζωής της, σχεδόν τα 45 ήταν ενεργή ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, ένα φαινόμενο πάνω και πέρα από την έννοια του παιδιού - θαύματος, ταλέντο από εκείνα που το καλούπι σπάει με τη γέννησή τους και δεν εμφανίζονται ξανά παρά πολλά χρόνια μετά, μια σπουδαία ηθοποιός, μια ακόμη πιο σπουδαία τραγουδίστρια, πρωταγωνίστρια κινηματογραφικών στιγμών που υπερβαίνουν την όποια εμβληματικότητα, είτε κάποιος μιλάει για τον «Μάγο του Οζ», είτε για το «Meet me in St. Louis», είτε το δικό της πικρό και σκοτεινό «Ενα Αστέρι Γεννιέται». Και κυρίως πώς αποτυπώνεις την πολυπλοκότητα της τραγικής της υπόστασης ως ένα παιδί που δεν έζησε ποτέ ως παιδί αλλά δεν κατάφερε να μεγαλώσει και ποτέ, μια γυναίκα που τραυματίστηκε βαθιά από την αγωνία του να είναι πάντα σε τέλεια φόρμα, μητέρα φτιαγμένη για να αποτύχει, σύζυγος x 5 φτιαγμένη για να προδώσει και να προδοθεί, δίκαια ένα σύμβολο «αγιότητας» για όσα υπέφερε και πλήρωσε με τη ζωή της, ένα σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης τόσο νωρίς στη μεγάλη ιστορία της ανισότητας των δύο φύλων στη βιομηχανία του θεάματος, ένα σύμβολο - από τα πιο δυνατά - του gay liberation και της ορατότητας των μειονοτήτων, ένας θρύλος μεγαλύτερος από τη ζωή αλλά και από τον θάνατο - και κυρίως μεγαλύτερος από όλα όσα δεν πίστευε ποτέ κανείς ότι βρίσκονται ανάμεσα τους.
Η Ρενέ Ζελβέγκερ αποθεώνει ψυχή τε και σώματι την Τζούντι Γκάρλαντ. Δίκαιο Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 20.50 στο OPEN
Το Κορίτσι του Τρένου (The Girl on the Train) του Τέιτ Τέιλορ
Το μυθιστόρημα της Πόλα Χόκινς κυκλοφόρησε μόλις πέρσι, το 2015 κι έγινε μεμιάς πολύκροτο best seller. Ηδη ξεδιπλώνεται στο σινεμά, με μια βιασύνη που αφήνει τα στίγματά της στο φιλμ. Αυτή είναι η – εκτεταμένη και περίπλοκη – ιστορία της Ρέιτσελ, συνυφασμένη με αυτές δυο ακόμα γυναικών. Η Ρέιτσελ έχει χωρίσει από τον Τομ, με τον οποίο δεν μπόρεσε και ποτέ να κάνει παιδί και το έχει ρίξει στην μποτίλια. Πηγαινοέρχεται με το τρένο κάθε μέρα, μόνο και μόνο για να παρατηρεί το σπίτι που κάποτε μοιραζόταν με τον άντρα της και που τώρα εκείνος μοιράζεται με τη νέα του γυναίκα, την Ανα και το νεογέννητο μωρό τους. Η Ρέιτσελ παρατηρεί και τους γείτονες, ένα άλλο φωτογενές ζευγάρι που μοιάζει να ζει τη ζωή που η ίδια λαχταρά, δηλαδή κάνει συχνά σεξ μπροστά στο παράθυρο. Ομως σε μια της διαδρομή, η Ρέιτσελ, μέσα στη θολούρα του ποτού, θα διαπιστώσει ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου, μα καθόλου καλά στη βεράντα των γειτόνων – και θα δράσει.
To διάσημο περσινό best-seller της Πόλα Χόκινς μεταφέρεται ήδη στο σινεμά, σε μια ταινία που κάνει ό,τι μπορεί για να βαρύνει ένα απλό θρίλερ μυστηρίου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 00.30 στο OPEN
Queer του Λούκα Γκουαντανίνο
Πόλη του Μεξικού, 1950. Ο Γουίλιαμ Λι είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας που έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια στο Μεξικό για να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Ή μάλλον, στην πραγματικότητα, για να απολαμβάνει απενοχοποιημένα τους εθισμούς του στις παρακμιακές γειτονιές της πόλης - άφθονο αλκοόλ, όπιο, ηρωίνη, λάγνα αγόρια. Μόνο που όσο μεγαλώνει, παρακμάζει, φθείρεται, τόσο κι αυτός ο τελευταίος εθισμός, ο πόθος του για σεξ, μένει ανικανοποίητος. Κάθε βράδυ, ο Λι μπαίνει στα γκέι μπαρ φορώντας στο ένα πέτο του λινού λευκού του κουστουμιού την άσβεστη επιθυμία του, και στο άλλο την βαριά θλίψη της πεπερασμένης του νιότης. Οσο κι αν το ακονισμένο μυαλό του μπορεί να προσφέρει γνώση, ευφυΐα, χιούμορ, όσο κι αν η ψυχή του έχει να δώσει τόνους τρυφερότητας, κανείς δεν τον θέλει πια. Κάθε ξημέρωμα, βγαίνει από τα μπαρ τρικλίζοντας από το μεθύσι, αγκαλιά με την απόρριψη, την απελπισία, την παλλόμενη μοναξιά του. Στις ελάχιστες φορές που θα σταθεί τυχερός, βγαίνει και με ένα πληρωμένο συνοδό, συνήθως κάποιον πιτσιρικά μεξικανό τυχοδιώκτη. Μέχρι που εμφανίζεται στα στέκια του ένας νεαρός ναύτης. Ο Γιουτζίν Αλερτον έχει κάτι από την αθώα, χρυσαφένια απαλότητα του Τζέιμς Ντιν, κάτι από την σπίθα των ματιών και την αψεγάδιαστη χωρίστρα του Πολ Νιούμαν, κάτι από την σκοτεινή επικινδυνότητα του Στιβ ΜακΚουίν. Ο Λι ερωτεύεται κεραυνοβόλα, όμως ο Γιουτζίν, συγκροτημένος, παγερός, χειριστικός, τον περιπαίζει. Συνοδεύει γυναίκες, φλερτάρει με άλλους άντρες, τον διεγείρει και τον προσπερνά, μια τον προσκαλεί στο τραπέζι του, δυο τον διώχνει, τρεις τον αγνοεί. Στέκεται τόσο κοντά κι όσο μακριά είναι όσα δεν μπορείς να αποκτήσεις ποτέ. Οσα σε κάνουν να νιώθεις ανεπίστρεπτα γέρος και loser. Και μόνος. Ενα-δυο one night stands κι η ερωτική επιθυμία του Λι δίνει τη θέση της σε μία σπαρακτική λαχτάρα: όχι να πηδηχτεί πια. Αλλά να αγαπηθεί. Να αγαπηθεί. Γνωρίζοντας ότι ο Γιουτζίν θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο και πειραματίζεται με ναρκωτικά, τον προσκαλεί σ' ένα ταξίδι στα βάθη του Αμαζονίου, εκεί όπου μία επιστήμονας έχει ανακαλύψει ένα φυτό που όταν το καπνίσεις με έναν ακόμα άνθρωπο, μοιράζεστε «τηλεπαθητική γνώση» ο ένας για τον άλλον. Οι δυο άντρες θα ξεκινήσουν αυτή την πορεία στην αυτογνωσία με διαφορετική ατζέντα ο καθένας. Ο Λι θέλει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της επικοινωνίας μεταξύ τους, όμως μπερδεύει την «τηλεπάθεια» με την ουσιαστική επαφή, την αγάπη. Ο Γιουτζίν θέλει απλώς μία ακόμα πληρωμένη περιπέτεια, όμως ανοίγει την πόρτα της πραγματικότητάς του: δεν εκμεταλλεύεται τους queer, είναι queer κι ο ίδιος.
Ο Λούκα Γκουανταντίνο βουτά τολμηρά στο λόγο αλλά και τα ανείπωτα του κειμένου του Γουίλιαμ Μπάροουζ για να φωτίσει την παλλόμενη μοναξιά του ήρωά του - αλλά κι όλων μας. «Τηλεπαθητικά», όπως μόνο το ναρκωτικό που λέγεται σινεμά ξέρει να κάνει. Στο πλευρό του, ο Ντάνιελ Κρεγκ αδάμαστος, ατρόμητος, τσκαλακωμένος, ακομπλεξάριστος, αστείος και σπαρακτικός, σ' ένα ρόλο ζωής. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Nova Cinema 1
Χάρηκα που Σας Γνώρισα (La Pièce Rapportée) του Αντονίν Περετζάτκο
Ο Πολ Σατό-Τετάρ, είναι ένας 45άρης γιος της καταδυναστευτικής μαμάς του (πιο γνωστή ως «Βασίλισσα Μαμά»), γνήσιο τέκνο του 16ου διαμερίσματος του Παρισιού, όπου ζει μέσα στη φούσκα του προεξασφαλισμένου του πλούτου. Οταν θα χρειαστεί να πάρει για πρώτη φορά το μετρό, θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα μια από τις υπαλλήλους στο γκισέ των εισιτηρίων, γεγονός που φυσικά δεν θα εγκρίνει η μητέρα του. Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα είναι επιπέδου… παγκόσμιου, με την πεθερά να είναι πεπεισμένη πως η νύφη της βρίσκεται μαζί με το γιο της μόνο από συμφέρον. Ενας ντετέκτιβ αναλαμβάνει δράση για να ξεσκεπάσει τις πονηροδουλειές της νεαρής κοπέλας, ωστόσο τα φαινόμενα - όπως ως συνήθως - είναι αυτά που απατούν.
Μια εμπνευσμένη αναφορά στα γαλλικά μπουλβάρ (και τον πόλεμο των τάξεων) που χάνει σταδιακά το ξέφρενο και παράδοξο ενδιαφέρον της για να παραδοθεί σε μια γνώριμη ανώδυνη φάρσα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
Blue Moon του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Αφηγείται την ιστορία του Λόρενζ Χαρτ και τον αγώνα του με τον αλκοολισμό και την ψυχική του υγεία, καθώς προσπαθεί να σώσει την υπόληψή του κατά την έναρξη της ταινίας "Οκλαχόμα!".
Μια από τις καλύτερες ταινίες του 2025, η οποία δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο της στις ελληνικές αίθουσες, με έναν υπέροχο Ιθαν Χοκ υποψήφιο για Οσκαρ Α' Ανδρικού.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix
Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ (The Voice of Hind Rajab) της Κάουτερ Μπεν Χάνια
Στις 29 Ιανουαρίου του 2024 ένα 6χρονο κοριτσάκι, η Χιντ Ράτζαμπ, τηλεφωνεί στο διασωστικό κέντρο του Παλαιστινιακού Ερυθρού Στρατού. Λίγες ώρες πριν, οι Ισραηλινοί είχαν διατάξει την εκκένωση της γειτονιάς της. Οσο όμως το κομβόι των προσφύγων διέφευγε, ο στρατός άνοιξε πυρά. Το αυτοκίνητο του θείου της Χιντ δέχθηκε 335 σφαίρες. Εκείνη σώθηκε, σκεπασμένη από τα 6 πτώματα της οικογένειάς της. Κι εκλιπαρούσε για βοήθεια. Ομως υπάρχει διαδικασία, γραφειοκρατία, εγκρίσεις που πρέπει να υπογραφούν από ανώτερους, ΟΗΕ, Αμερικανούς. Και τέλος, από τους ίδιους τους Ισραηλινούς - ώστε να εγγυηθούν ότι θα επιτρέψουν στο ασθενοφόρο να πλησιάσει με ασφάλεια. Θα την προλάβουν ζωντανή;
Μπροστά στο μούδιασμα της συλλογικής μας συνείδησης και τον βολικό λήθαργο του Δυτικού Κόσμου την ώρα που συντελείται μια στυγερή γενοκτονία, αυτή η ταινία είναι σημαντική. Είναι απαραίτητη. Κινηματογραφικά όμως, όχι, δεν είναι μια καλή ταινία. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
Ο Δρόμος του Εγκλήματος (Crime 101) του Μπαρτ Λέιτον
Σε μια διασκευή της νουβέλας του Ντον Γουίνσλοου, Crime 101 (όπου το 101 αναφέρεται όχι σε μια... «εισαγωγή» στο έγκλημα, αλλά στην καλιφορνέζικη λεωφόρο όπου διαπράττονται τα εγκλήματα), ο Κρις Χέμσγουορθ ενσαρκώνει έναν αινιγματικό κλέφτη με εσωτερικές ρωγμές, ενώ η Χάλι Μπέρι, ως απογοητευμένη επαγγελματίας που μπλέκεται στο «κόλπο της ζωής της», προσθέτει συναισθηματικό βάθος, αναζητώντας... τα χρόνια που πήγαν χαμένα. Ο Μαρκ Ράφαλο κινείται με άνεση στο γνώριμο πεδίο του κουρασμένου, scruffy αλλά επίμονου διώκτη, και ο Μπάρι Κιόγκαν (συνεργάτης του Λέιτον ήδη από το «American Animals»), κλέβει σκηνές με μια παρουσία εκρηκτική, απειλητική. Το καστ λειτουργεί ως σύνολο, δίνοντας στην ταινία εκείνη την παλιομοδίτικη στόφα των ταινιών που αγάπησαν την κινηματογραφική οθόνη και το κοινό τους εξίσου, και που αξιοποίησαν με τρόπο ξεχωριστό το τοπίο του Λος Αντζελες, έδρα της απαξίωσης του αμερικανικού ονείρου.
Ενα heist movie με πετυχημένο συνδυασμό πρωταγωνιστών και την πατίνα των αστυνομικών ταινιών ενός Μάικλ Μαν. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο Amazon Prime
