Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με τους σεναριογράφους να βγαίνουν στους δρόμους την Τρίτη το απόγευμα για να διαδηλώσουν ενάντια στα στούντιο.
Οι συζητήσεις για νέο συμβόλαιο κατέρρευσαν λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα), καθώς το WGA και η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) δεν κατάφεραν να τα βρουν λύση σε μια σειρά από βασικά ζητήματα. Το Σωματείο υποστηρίζει ότι οι σεναριογράφοι αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή κρίση που προκαλείται από τη στροφή στο streaming, με αποτέλεσμα λιγότερα τηλεοπτικά επεισόδια και χαμηλότερα έσοδα.
«Κανείς δεν το θέλει αυτό, αλλά είναι απαραίτητο», είπε η Κόρτνεϊ Περντού, σεναριογράφος των «Up Here» και «Gossip Girl». «Αυτή η επιχείρηση ξεκινά από τη σελίδα. Χωρίς σελίδες, δεν υπάρχουν κέρδη.»
Διαβάστε ακόμα: Το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής υποστηρίζει την χρήση του ChatGPT
Το AMPTP δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι τα κύρια σημεία σύγκρουσης είναι μια πρόταση του WGA για ελάχιστο προσωπικό στην τηλεόραση και ελάχιστο αριθμό εβδομάδων απασχόλησης σε τηλεοπτική εκπομπή. Τα στούντιο δεν είναι πρόθυμα να πουν το ναι σε τίποτα από αυτά. Επίσης οι σεναριογράφοι αναζητούν μια επανεγγραφή της φόρμουλας στις streaming υπηρεσίες η οποία θα λαμβάνει υπόψη τους διεθνείς συνδρομητές και ουσιαστικά να πληρώνει περισσότερα για σειρές οι οποίες αποδεικνύονται επιτυχίες.
Αλλά φυσικά τα στούντιο - όπως είναι γνωστό από την πρακτική του Netflix - δεν θέλουν να αποκαλύπτουν τα δεδομένα τηλεθέασης.
To WGA επιδιώκει επίσης σημαντικές αυξήσεις στα ελάχιστα εβδομαδιαία ποσοστά για τους σεναριογράφους-παραγωγούς, με μια νέα βαθμίδα που θα ήταν 25% υψηλότερη από τα ελάχιστα για τους story editors και τους executive story editors. Συνολικά το WGA υπολόγισε το κόστος των προτάσεών που έκανε σε 429 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ τα στούντιο είναι πρόθυμα να δίνουν μόνο 86 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με τους κανόνες απεργίας, τα μέλη της WGA που εργάζονται διεθνώς πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν σε κάθε έργο που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του συνδικάτου, εάν υπάρχει ενεργή συγγραφική εργασία. Ως εκ τούτου, ορισμένα έργα των ΗΠΑ που γυρίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την απεργία - είναι απλώς θέμα πόσο εκτεταμένα θα επηρεάσει μια τέτοια διαταραχή τη συνολική παραγωγή.
Τα πρώτα σόου τα οποία επηρεάστηκαν από την απεργία είναι τα «Jimmy Kimmel Live», «The Late Show», «Tonight», «Saturday Night Live» και «Late Night» τα οποία όλα παίζονται σε επαναλήψεις και σίγουρα θα επηρεαστεί και η παραγωγή και άλλων σειρών, οι οποίες είτε θα πάρουν αναβολή είτε, όπως συνέβη και 15 χρόνια πριν, θα βγουν στον αέρα με ελάχιστα επεισόδια. Πάντως το HBO ανακοίνωσε πως η απεργία δεν θα επηρεάσει τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν του «House of the Dragon», τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει, μιας και τα σενάρια όλων των επεισοδίων είχαν ήδη γραφτεί πριν την απεργία.