Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ενα καλειδοσκόπιο από μικρού μήκους δημιουργίες

of 10

Με μια εντυπωσιακή επιλογή από ταινίες μικρού μήκους κάθε είδους, το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι αυτό που μετράει δεν είναι το μέγεθος αλλά η πολυφωνία και η έμπνευση.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ενα καλειδοσκόπιο από μικρού μήκους δημιουργίες

Η πειραματική διάθεση που χαρακτηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου αποτελούσε πάντοτε εγγύηση ότι το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό και δίνει ίση βαρύτητα σε κάθε πιθανό κινηματογραφικό είδος, ανεξάρτητα από θεματολογία, φόρμα και διάρκεια. Οι ταινίες μικρού μήκους δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διοργάνωση προκειμένου να εξερευνήσει μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα κινηματογραφικών τεχνικών, ειδών και δημιουργών και να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές έκφρασης.

Η φετινή επιλογή του Φεστιβάλ από μικρού μήκους ταινίες αποτελεί υπόδειγμα πολυφωνίας και ξετυλίγεται μέσα από τρεις ενότητες.

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Στον αστερισμό του live

Pancoran 607

City Dissonance / Δυσαρμονίες της Πόλης

Οι ταινίες αυτού του προγράμματος ιχνηλατούν τη συναρπαστική εξέλιξη στις τεχνικές με τις οποίες το σινεμά οπτικοποίησε τον κατακερματισμένο χώρο και χρόνο, και τους φρενήρεις ρυθμούς του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, από τις απαρχές της 7ης Τέχνης μέχρι σήμερα, διαμορφώνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε σήμερα την πόλη. Ενας φόρος τιμής στην πόλη ως πιστό σύντροφο του κινηματογράφο και κατεξοχήν πεδίο έμπνευσης και πειραματισμού της αβάν γκαρντ.

Centrum 607

Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα μέχρι την ιέρεια του αμερικανικού underground, Σίρλεϊ Κλαρκ, οι τίτλοι που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα είναι οι εξής:

  • Labor on the Douro River (1931, Πορτογαλία) του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα
  • Bridges Go Round (1958, ΗΠΑ) της Σίρλεϊ Κλαρκ
  • Market Street (2005, ΗΠΑ) του Τομονάρι Νισικάουα
  • Hong Kong (HKG) (1999, Ολλανδία) του Γκέραρντ Χόλτχουις
  • Pancoran (2017, Αυστραλία) του Ρίτσαρντ Τουόχι
  • Star Ferry (2018, ΗΠΑ/Χονγκ Κονγκ) του Σάιμον Λιου
  • Centrum (1976, Πολωνία) του Μπεντκόφσκι Καζιμίερζ

Visit Greece 607

A View from Somewhere / Θέα από Κάπου

Οι ταινίες του εν λόγω προγράμματος καταρρίπτουν τα παραδοσιακά σύνορα και τη συμβατική αίσθηση του τόπου για να εξετάσουν τον τρόπο που οι προσωπικές μας εμπειρίες μπορούν να ορίσουν νέους κόσμους και να διαμορφώσουν νέες αφηγήσεις για την πόλη και τη γη.

Οι τίτλοι που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα είναι οι εξής:

  • Επισκεφθείτε την Ελλάδα (1960, Ελλάδα) του Φώτου Λαμπρινού
  • This Is a History of New York (1987, ΗΠΑ) του Τζεμ Κόεν
  • Χειρόγραφο (2017, Ελλάδα) της Εύας Στεφανή

Dust Cycles 607

Scoping It Out / Επισκοπώντας το τοπίο / Αποσκοπώντας στο τοπίο

Οι ταινίες αυτού του προγράμματος αντιμετωπίζουν το τοπίο ως τόπο καταγραφής διαφορετικών οπτικών και προσεγγίσεων, καθώς ενσωματώνει τα διακριτικά χαρακτηριστικά τόσο του φυσικού όσο και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Οι τίτλοι που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα είναι οι εξής:

  • Markings 1-3 (2011, Καναδάς) της Εύα Κόλτσε
  • Comca’ac (2011, Μεξικό) του Πέδρο Χιμένεζ Γκουρία
  • Dust Cycles (2017, Καναδάς) της Εύα Κόλτσε
  • Walking from Munich to Berlin (1927, Γερμανία) του Οσκαρ Φίσινγκερ
  • Dislocation Blues (2017, ΗΠΑ) του Σκάι Χοπίνκα
  • Landscape (1983, Ολλανδία) της Ναν Χούβερ

Walking from Munich to Berlin 607

Διαβάστε ακόμη


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

Διαβάστε και δείτε όσα ζήσαμε πέρσι, στο SIFF 2017:

siff 2018 poster 607