Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Οσκαρ 2023: Οι υποψήφιοι αντιδρούν!

of 10

Πως ένιωσαν οι σταρς ακούγοντας το όνομά τους να ανακοινώνεται στις φετινές υποψηφιότητες των Οσκαρ.

Βραβεία Οσκαρ 2023: Οι υποψήφιοι αντιδρούν!

Χτες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Οσκαρ.

Το Variety μίλησε με αρκετούς υποψήφιους, όπως τη Μισέλ Γέο, τον Τοντ Φιλντ, την Αντζελα Μπάσετ και τον Κε Χουί Κουάν, και τους ρώτησε πώς αντέδρασαν ακούγοντας το όνομά τους να ανακοινώνεται στην λίστα με τις υποψηφιότητες.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Οσκαρ 2023: Που μπορείτε να δείτε (ή όχι πια) τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Οσκαρ!

Michelle Yeoh

Η Μισέλ Γέο, η οποία είναι υποψήφια στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Τα Πάντα Ολα», δήλωσε πως χάρηκε για τους συμπρωταγωνιστές που είναι επίσης υποψήφιοι και πως όταν το έμαθε έκανε «γυρίσματα στο Λονδίνο. Είμαι ξύπνια όλη μέρα και δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Οταν κοιμάσαι, δεν το σκέφτεσαι. Ξύπνησα σήμερα το πρωί λέγοντας θεέ μου, τι θα κάνω; Ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα ήθελες κάτι τέτοιο τόσο πολύ μέχρι να έρθει μπροστά σου και δεν ξέρεις αν μπορείς να το καταλάβεις πραγματικά.»

Επίσης αναφέρθηκε και στην εκπροσώπηση των Ασιατών ηθοποιών στα φετινά Οσκαρ λέγοντας πως «είμασταν πάντα εκεί, αλλά δεν είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει εντελώς τα πράγματα. Ελπίζω ότι εμείς, ως ηθοποιοί, δεν παίρνουμε ρόλους επειδή είμαστε Αφροαμερικανοί ή Ασιάτες ή ό,τι άλλο. Παίρνουμε ρόλους επειδή είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε και θα πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να το δείξουμε. Αν αυτό είναι αυτό που αγαπάτε, αν αυτό είναι το πάθος σας και θέλετε να είστε καλός αφηγητής και να είστε σε θέση να μπορείτε να πείτε τις δικές σας ιστορίες, απλά μην τα παρατάτε. Κοιτάξτε εμένα, 40 χρόνια μετά.»

elvis

Ο Οστιν Μπάτλερ, ο οποίος είδε την καριέρα του να εκτινάζεται μετά και την υποψηφιότητα του για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στο «Elvis», δήλωσε πως δεν παρακολούθησε την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων γιατί έβαλε λάθος ώρα στο ξυπνητήρι του, αλλά εξήγησε το πως προετοιμάστηκε για τον ρόλο αυτόν. «Η εκπαίδευση ήταν διαφορετική επειδή δεν είχα πολύ χρόνο. Ηθελα να προσπαθήσω να σπρώξω τον εαυτό μου σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Ηταν ένας διαφορετικός τύπος σωματικής άσκησης, αλλά και φωνητικής εκπαίδευσης. Αλλά η διαφορά είναι ότι είχα μερικούς μήνες σε αντίθεση με ενάμισι χρόνο πριν από τα γυρίσματα που είχαμε στο "Dune", οπότε δεν είχα τόσο πολύ χρόνο να προετοιμαστώ ως "Elvis".»

Πέρα από την ταινία του βέβαια χάρηκε πάρα πολύ για τις υποψηφιότητες που απέσπασε η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα «Τα Πνεύματα του Ινισέριν»: «Χάρηκα πάρα πολύ για τον Μάρτιν ΜακΝτόνα και τον Μπάρι [Κέογκαν]. Επίσης και με όλους όσους εργάστηκαν στο “Τα Πάντα Ολα”.»

angela bassett

Πάντως σε αντίθεση με τον Μπάτλερ, η Αντζελα Μπάσετ, υποψήφια για τον Β’ Γυναικείο Ρόλο για το «Black Panther: Wakanda Forever», ξύπνησε από μόνη της πολύ νωρίς ώρες πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και δεν μπορούσε να ξανακοιμηθεί. Ποια ήταν η αντίδρασή της; «Ημουν νευρική γιατί ήταν η πρώτη υποψηφιότητα [που ανακοινώθηκε]. Απλά δώστε μου μια στιγμή να ξυπνήσω! Ημουν ήδη ξύπνια για δύο ώρες, απλώς τριγυρνούσα. Αλλά σοκαρίστηκα που ήταν η πρώτη υποψηφιότητα, οπότε αυτό με έκανε αρκετά νευρική.»

Η υποψηφιότητα της αυτή, η δεύτερη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια την κάνει μια από τις τέσσερις Μαύρες γυναίκες, τις Γούπι Γκόλντμπεργκ, Βαϊόλα Ντέιβις και Οκτάβια Σπένσερ, οι οποίες έχουν παραπάνω από μια υποψηφιότητα για Οσκαρ. Πώς νιώθει γι’αυτό; «Δεν ξέρω, δεν νιώθω ότι είμαι σε αυτή την ομάδα. Αλλά να υποθέσω ότι είμαι; Εχει περάσει πολύς καιρός. Ερωτεύτηκα την [υποκριτική] στα 15 μου, μπόρεσα να κάνω ποιοτική δουλειά. Μπόρεσα να έχω την ευκαιρία και να πηγαίνω στη δουλειά μου και να κάνω κάτι που αξίζει αυτού του είδους την αναγνώριση. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό.» Τέλος ανέφερε πως ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους ηθοποιούς που θα ήθελε να συναντήσει είναι η Μισέλ Γέο (με την οποία έχουν δουλέψει μαζί στο «Gunpowder Milkshake») και τον Μπράιν Ταϊρί Χένρι, τον οποίο πραγματικά λατρεύει.

Ke Huy Quan

Ο αγαπημένος πλέον σε όλους Κε Χούι Κουάν, υποψήφιος για Οσκαρ Β’ Ανδρικού για το «Τα Πάντα Ολα», δήλωσε πως ξύπνησε κι αυτός νωρίς για να ακούσει τις υποψηφιότητες και όταν ρωτήθηκε για το πώς επεξεργάζεται την πρώτη του υποψηφιότητα είπε «είμαι τόσο χαρούμενος! Αυτή είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. Παρακολυθούσα τα Οσκαρ για τόσα χρόνια. Πάντα φανταζόμουν ότι βρίσκομαι στο κόκκινο χαλί, που ήταν σε αυτό το δωμάτιο. Οταν έπρεπε να απομακρυνθώ από τη δράση για περισσότερα από 20 χρόνια, το όνειρο αυτό διαλύθηκε. Δεν πίστευα ότι θα επέστρεφε ποτέ πίσω. Αλλά ευχαριστώ τον Θεό. Είναι το καλύτερο συναίσθημα».

Πώς νιώθει που είναι υποψήφιος μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον άνθρωπο που τον βοήθησε στα πρώτα βήματα της καριέρας του, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού»; «Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο με όλη μου την καρδιά. Κάνει όλη αυτή τη σεζόν των βραβείων ακόμα πιο ξεχωριστή, έχοντας τον εκεί και την ταινία του υποψήφια σε διάφορες κατηγορίες. Σε μια περίοδο που έκανε την πιο προσωπική του ταινία, αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό.» Και ποιον θα φέρει μαζί του στη τελετή απονομής; Μα φυσικά την σύζυγό του η οποία, όπως λέει ο ίδιος, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει σε εκείνον στα 22 χρόνια που είναι παντρεμένοι.

Stephanie Hsu

Η Στέφανι Χσου, η οποία είναι υποψήφια για το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία «Τα Πάντα Ολα», είπε πως έμαθε για την υποψηφιότητά της σε πτήση επιστροφή από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου και βρισκόταν στα γυρίσματα του «The Fall Guy». «Ως τελετουργικό πριν από σήμερα, έλεγα: "Θέλω να ξαναδώ την ταινία μας" — και δεν την έχω παρακολουθήσει σε αεροπλάνο. Θέλω απλώς να θυμάμαι εκείνη την πολύτιμη στιγμή πριν τα πράγματα γίνουν τόσο λαμπερά. εκείνο το έργο αγάπης που κάναμε μαζί πριν μάθει κανείς τίποτα για εμάς ως οικογένεια. Καθώς την παρακολουθούσα λοιπόν, με προετοίμασε για το μήνυμα που πήρα στις 5:30 το πρωί καθώς πετούσαμε.»

Πάντως θέλει να φορέσει κάπου δυο googly eyes σαν αυτά της ταινίας (όχι όμως πάνω στο φόρεμά της, μιας και οι στυλίστες της θα το απαγορεύσουν), αλλά ίσως στα σκουλαρίκια της ή στα νύχια της. Και φυσικά θέλει να γνωρίσει κι αυτή από κοντά τον Μπράιν Ταϊρί Χένρι, τον οποία θαυμάζει.

Jenny Slate

Η Τζένι Σλέιτ κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Animation για την σκηνοθεσία του «Marcel the Shell With Shoes On». Πώς νιώθει γι’ αυτό; «Νιώθω κάτι παραπάνω από μια απλή παγωμάρα. Νόμιζα πως θα περνούσαν περισσότερες σκέψεις από το μυαλό μου, αλλά κάθομαι εδώ άφωνη, που είναι κάτι το σπάνιο για μένα.» Πίστευε ποτέ πως θα έβλεπε τον «Marcel» στα Οσκαρ; «Δεν το σκεφτόμουν καν αυτό. Η διαδικασία δημιουργίας όλου αυτού του πράγματος ήταν συναισθηματική. Και πιθανότατα δεν θα ήταν η καλύτερη ατζέντα ούτως ή άλλως να κάνω μια δημιουργική εργασία ελπίζοντας σε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Αλλά πιστεύω πολύ σε αυτή την ταινία. Νιώθω περήφανη που βρίσκομαι εδώ.»

Η ίδια επίσης πρωταγωνιστεί και στην ταινία «Τα Πάντα Ολα». Πώς νιώθει για το συμπρωταγωνιστές της που είναι υποψήφιοι; «Ξέσπασα σε κλάματα. Ολοι σε αυτήν την ταινία είναι τόσο ευγενικοί και το να βλέπεις τους ηθοποιούς να αναγνωρίζονται, σε κάνει πραγματικά να νιώθεις ότι υπάρχουν στιγμές αληθινής καλοσύνης στον κόσμο - όπου γιορτάζεται η μοναδική τέχνη. Αγαπώ τους πάντες σε αυτήν την ταινία, αλλά πραγματικά κλαίω ακόμα και που σκέφτομαι την υποψηφιότητα της Στέφανι Χσου. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη για αυτήν. Είναι απίστευτη.» Και τι θα έλεγε ο Μαρσέλ για την υποψηφιότητά του; «Νομίζω ότι θα έλεγε ότι είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που απαιτείται να φορέσει ένα παπιγιόν, αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουρος το πώς θα φορέσει αυτό το πράγμα λόγω του σώματός του.»

pinocchio del toro

Αλλη μια ταινία animation ταινία που προτάθηκε φέτος ήταν και το «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο» σε σκηνοθεσία των Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και Μαρκ Γκούσταφσον. Που βρίσκονταν οι δυο τους όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες; «Βρισκόμασταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο και παρακολουθούσαμε με αγωνία. Φανταστείτε την αντίδραση μας για μια ταινία που, για περίπου 15 χρόνια, δεν ξέραμε αν θα γινόταν. Και μετά έγινε, και συζητήθηκε. Ηταν φανταστικό», δήλωσε ο ντελ Τόρο με τον Γκούσταφσον να προσθέτει πως «εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν σε αυτήν την ταινία. Το συνεργείο ήταν η οικογένειά μας για χρόνια. Ξέραμε ότι δουλεύαμε πάνω σε κάτι ιδιαίτερο. Οι άνθρωποι δούλεψαν σε αυτό με τρόπο που δεν έχω ξαναδεί. Λοιπόν αυτού του είδους η αναγνώριση… ουάου, είμαι πολύ χαρούμενος για το συνεργείο μου.»

Και πώς νιώθουν πως η Ακαδημία αναγνώρισε την δουλειά τους; Ο ντελ Τόρο είπε πως «κάναμε γυρίσματα για 1.000 ημέρες με πάνω από 60 μονάδες φιλμ σε μια κρεβατοκάμαρα. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι έχετε ανθρώπους που σας δίνουν το 100% του χρόνου του: animators, τεχνικούς, καλλιτέχνες που χάραξαν με α εργαλεία και ζωγράφισαν και δημιούργησαν τις μαριονέτες και τις ζωντάνευαν — μερικοί από αυτούς ξόδεψαν περισσότερα από δύο χρόνια σε μία σκηνή ή τοποθεσία. Και υπάρχει μόνο μια κατηγορία στην οποία πρέπει να χωρέσουν και να ανταμειφθεί τη δουλειά όλων αυτών των εκατοντάδων ανθρώπων.»

todd field

Για τον Τοντ Φιλντ είναι η πρώτη υποψηφιότητα για την σκηνοθεσία στην ταινία «Tár». Τι σημαίνει για εκείνον; «Είναι απίστευτα σημαντικό να σε αναγνωρίζουν μέσα σε αυτή την ομάδα κινηματογραφιστών. Σε συνεπαίρνει λίγο…» Εχει προλάβει να μιλήσει στην Κέιτ Μπλάνσετ; «Εχω μιλήσει με όλους τους υπεύθυνους για τη δημιουργία του “Tár”. Είμαστε πραγματικά, πολύ χαρούμενοι.»

Περιμένατε ποτέ ότι ο χαρακτήρας της Λίντια Ταρ θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση; «Είσαι τρελός; Φυσικά και όχι. Αλλά είναι πολύ αληθινή για μένα. Αυτό είναι μια απόδειξη για την τρομερή ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ». Θα δούμε ποτέ ένα «tar-verse»; «Απλά θα πρέπει να περιμένετε να δείτε. Κάτι ετοιμάζουμε.»

Jerry Bruckheimer

Τέλος ο Τζέρι Μπρούκχαϊμερ, παραγωγός στην ταινία «Top Gun: Maverick» κέρδισε κι αυτός φέτος την πρώτη του υποψηφιότητα. Πως νιώθει γι’ αυτό; «Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τελικά, κάναμε κάτι που αναγνωρίστηκε.» Ομως ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζόζεφ Κοζίνσκι και ο πρωταγωνιστής της Τομ Κρουζ δεν κέρδισαν κάποια υποψηφιότητα. Ποια είναι η γνώμη του; «Νιώθω άσχημα. Είναι ατυχές. Σίγουρα το αξίζουν. Ο Τομ είναι η δύναμη πίσω από την ταινία. Είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος ηθοποιός που θα βρεις.»

Και, τέλος, πως νιώθει για την υποψηφιότητα της ταινίας για Διασκευασμένο Σενάριο; «Σίγουρα το αξίζει. Η ταινία έγινε επιτυχία λόγω των σεναριογράφων μας. Είμαι τόσο συγκινημένος να βλέπω ότι προτάθηκαν για τη δουλειά τους.»


Δείτε κι άλλες αντιδράσεις υποψηφίων από τα κοινωνικά δίκτυα:

Τζέιμι Λι Κέρτις, Υποψηφιότητα για Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Τα Πάντα Ολα»

Μισέλ Γέο, Υποψηφιότητα για Α' Γυναικείο Ρόλο για το «Τα Πάντα Ολα»

Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, Υποψηφιότητα για Καλύτερη Σκηνοθεσία για το «Τα Πάντα Ολα»

Σάρα Πόλεϊ, Υποψηφιότητες για Διασκευασμένο Σενάριο και Καλύτερη Ταινία για το «Women Talking

Ράιαν Τζόνσον, Υποψηφιότητα για Διασκευασμένο Σενάριο για το «Glass Onion: Στα Μαχαίρια»

Ανα ντε Αρμας, Υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Blonde»


Η φετινή, 95η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 12 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας) στο Dolby Theater του Λος Αντζελες, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ..