Industry

Νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης

of 10

Μετά την παραίτηση της Ελισάβετ Χρονοπούλου, ορίστηκε ως αντικαταστάτης της για μέχρι το τέλος της θητείας της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης.

Νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Η υποβολή παραίτησης της Ελισάβετ Χρονοπούλου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις 3 Δεκεμβρίου του 2018 έγινε δεκτή και στις 16 Ιανουαρίου έγινε και επίσημα η αντικατάστασή της από τον κριτικό κινηματογράφου, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πανοράματος Κινηματογράφου και πρώην μέλους του ΔΣ του ΕΚΚ (το 2006), Νίνο Φενέκ Μικελίδη.

Η αντικατάσταση δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η θητεία του Νίνου Φενέκ Μικελίδη θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας του Διοικητικου Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, που ορίζεται στις 19 Ιουνίου του 2020.


Η τρέχουσα (μετά από πολλές αλλαγές) Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι η εξής:

Πρόεδρος ΔΣ: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Γενικός Διευθυντής: Βασίλης Κοσμόπουλος
Αντιπρόεδρος: Κλειώ Παπαπαντολέων
Μέλη ΔΣ: Κυριάκος Αγγελάκος, Κωνσταντίνος Δήμος, Αργύρης Θέος, Σόλων Ξενόπουλος, Νίνος Μικελίδης


Μικελίδης Ο Νίνος Μικελίδης μαζί με τη Μυρσίνη Ζορμπά στο κλείσιμο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το Δεκέμβριο του 2019

Βιογραφικό Νίνου Φενέκ Μικελίδη

Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1936. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκηνοθεσία και Θεωρία του Κινηματογράφου στο London School of Film Technique. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη στα φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Λειψίας και Θεσσαλονίκης μικρού μήκους ταινία "Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν…" (“Helen», 1962-63), βασισμένη σε δύο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. 'Εχει γράψει βιβλία για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο («Τα κυριότερα στάδια στην εξέλιξη του κινηματογράφου: η βουβή τέχνη», «Ιστορία Ελληνικού Κιν/φου: Εκατό χρόνια ελληνικές ταινίες», «Οι 100 καλύτερες ταινίες μου»), πέντε ποιητικές συλλογές, το "Ημερολόγιο Φυλακής" (μυθιστόρημα) και μεταφράσει τα ποιήματα και το θεατρικό έργο του Χάρολντ Πίντερ «Θερμοκήπιο». Συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (1967-74) καθώς και με διάφορα ξένα κινηματογραφικά έντυπα. Από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Αντιπρόεδρος (1984-1988) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας" από το 1975. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου». Ιδρυτής και Διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» από το 1988.

Διαβάστε ακόμη: Τώρα (δημοσιευμένα) και φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων