Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια λίστα με πράγματα που υποτίθεται ότι θα προωθήσουν την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα. Το ένα είναι η συλλογή (επιτέλους) του 1.5% που υποχρεούνται από το νόμο να αποδίδουν στο ελληνικό σινεμά τα τηλεοπτικά κανάλια. Το άλλο είναι η προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.
Αν μετρήσει κανείς πόσες φορές (και από πόσους Υπουργούς) μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί υποσχέσεις για την τήρηση του νόμου για το 1.5% και για την προσέλκυση των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα θα χάσει εκτός από το νου του και κάθε εμπιστοσύνη στα λόγια του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μίλησε για «απαρέγκλιτη» τήρηση του νόμου (ναι, είναι ο νόμος Γερουλάνου που φυσικά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ) για το 1.5%, την ώρα που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τα ιδιωτικά κανάλια στη νέα μετά-αδειών εποχή.
Ποιο (χρεωμένο όπως είναι όλα) κανάλι θα δώσει άραγε τα χρήματα που όφειλε από το 2011 έως και σήμερα όπως αναφέρει ο κυβερνητικός σχεδιασμός; Και το γεγονός ότι η ΕΡΤ προχώρησε κανονικά - μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας - σε απόδοση του δικού της 1.5% στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή δεν σημαίνει καθόλου πως το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα κανάλια.
Η ίδρυση (επιτέλους) του Hellenic Film Commission (κάτι σαν το Γεφύρι της Αρτας ένα πράγμα) είναι πιο πιθανή, αν και αυτό και αν έχει γίνει «πιπίλα» στα στόματα Υπουργών όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων που πάσχισαν θεωρητικά για την προσέλκυση ξένων παραγωγών, καταφέρνοντας ωστόσο μόνο να διώχνουν και όχι να καλούν. Αναμένουμε έτσι κι αλλιώς μια κανονική επανέναρξη εργασιών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου υπό την ηγεσία πλέον της Γενικής Διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη, οπότε ας δεχθούμε πως θα ακούσουμε για ακόμη μια φορά υποσχέσεις που για ακόμη μια φορά θα ελπίσουμε να βγουν αληθινές.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όλα όσα ειπώθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) για τη στήριξη της κινηματογραφικής Τέχνης
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 6 Ιουνίου, υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ συζήτησε και ενέκρινε δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2ο εξάμηνο του 2016, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους «παντού, για όλους, για σήμερα και αύριο».
Οι δράσεις αυτές υπηρετούν τον κυβερνητικό στόχο για διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών, προστασία των αδύναμων, τόνωση της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
O Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων παραγωγών και επενδύσεων.
Σημαντική ώθηση στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα προσφέρει η εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 3905/2010.
Σύμφωνα με το νόμο, από το 2011 και εξής οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υποχρεούνται να επενδύουν το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων ή των ετήσιων ακαθάριστων διαφημιστικών εσόδων τους σε κινηματογραφικές παραγωγές, ανεξαρτήτως της ύπαρξης κερδών ή μη.
Έπειτα από οδηγία που δόθηκε προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπόχρεες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα και δικαιολογητικά για τα έτη 2011 έως και 2015, δηλαδή για την περίοδο που αν και τυπικά ο νόμος βρισκόταν σε ισχύ, η εφαρμογή του ουσιαστικά δεν παρακολουθούνταν. Αν οι εταιρείες δεν ανταποκριθούν ή δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τήρησαν την υποχρέωσή τους, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Εξυπακούεται ότι στο εξής η τήρηση του νόμου θα παρακολουθείται απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Επιπλέον, για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα, συγκροτείται Hellenic Film Commission, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ως αξιόπιστού εθνικού θεσμού στήριξης και προώθησης του κινηματογράφου.Η μελέτη σκοπιμότητας για το HFC, που εκπονείται από εξειδικευμένη και καταξιωμένη εταιρία του εξωτερικού, θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου 2016, με σκοπό την άμεση έναρξη της λειτουργίας του. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, το HFC φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών και επενδύσεων, με μεγάλα προσδοκώμενα οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, η ύπαρξη ενός δημόσιου φορέα αποτελεί εγγύηση για τη διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιδιωτικούς φορείς και τις εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες κάθε είδους προς τις ξένες παραγωγές.
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, που ήδη προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, έχει συμπεριλάβει διάταξη που απλοποιεί τις διαδικασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική επεξεργασία για την κατάλληλη αναπροσαρμογή των σχετικών τελών, που προβλέπονται από τον αρχαιολογικό νόμο.
Διαβάστε και δείτε ακόμη:
Tags: Αριστείδης Μπαλτάς