Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο «Γραφείο Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ το το Lux Audience Award 2024

of 10

Στην ταινία του Ιλκέρ Κατάκ δόθηκε το φετινό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο «Γραφείο Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ το το Lux Audience Award 2024

Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, δόθηκε το φετινό Lux Audience Award του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το βραβείο κέρδισε το «Στο Γραφείο Καθηγητών» Ιλκέρ Κατάκ, η ταινία που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, με την περίτεχνη αφήγησή της πάνω σε δύσκολα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις.

Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix για την ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος ειδικότερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της αίσθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι αξίες στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας είναι οι ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στις σημερινές ταινίες. Σήμερα, θυμόμαστε μαζί πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία, ειδικά τώρα που οι ευρωπαϊκές εκλογές απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.

ilker

Ο Ιλκέρ Κατάκ, ο σεναριογράφος Γιοχάνες Ντάνκερ και ο Παραγωγός Ινγκο Φλίες δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Ευχαριστούμε θερμά το κοινό μας και τα αξιότιμα ​​μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μας τιμά βαθιά η ευρεία υποδοχή της ταινίας μας στους θεατές στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών ως αφανών ήρωων της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό, τους αφιερώνουμε αυτό το βραβείο».

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώθηκε πριν τρία χρόνια με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι τρεις πρώτοι νικητές της νέας αυτής πρωτοβουλίας ήταν το 2021 το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου, το 2022 το «Κβο Βάντις, Αϊντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς και το 2023 το «Close» του Λούκας Ντοντ.

Φέτος το βραβείο Lux Audience Award διεκδίκησαν πέντε ταινίες:

Ο Μάικ Ντάουνι, τιμητικός Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου δήλωσε: «Ολες οι υποψήφιες ταινίες είναι νικήτριες κατά την άποψή μας. Ολες επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία αλλά δείχνει επίσης ολόκληρο τον κόσμο μας σε πολλαπλές προοπτικές και έχει τη δύναμη να διευρύνει το όραμα και τη σκέψη μας. Απλώς πρέπει να δούμε τις πέντε υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο ως σπουδαία έργα τέχνης που είναι και διασκεδαστικά αλλά και κοινωνικά ενεργά σχετικά με τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.