Industry

Ο Τζον Γουότερς δωρίζει την εκπληκτική συλλογή του έργων τέχνης στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

of 10

Και το Μουσείο, σε ανταπόδοση, δωρίζει το όνομα του σκηνοθέτη στις... τουαλέτες του!

Ο Τζον Γουότερς δωρίζει την εκπληκτική συλλογή του έργων τέχνης στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

Ο Τζον Γουότερς είναι ένας αληθινός κοσμοπολίτης, αλλά ένας είναι ο τόπος τον οποίο αληθινά αγαπά και πάντα στηρίζει: η γενέτειρά του, η Βαλτιμόρη. Ετσι, ο υπέροχος δημιουργός και trash style icon, αποφάσισε να κληροδοτήσει την εκτεταμένη συλλογή του με έργα τέχνης, στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 375 έργα, των Αντι Γουόρχολ, Νταϊάν Αρμπους, Ρόι Λίχτενσταϊν, Σίντι Σέρμαν και, φυσικά, του Σάι Τουόμπλι, του αγαπημένου του καλλιτέχνη, για τον οποίο έχει γυρίσει αυτό εδώ το απολαυστικό video, ανάθεση του Sotheby's:


Επιπλέον, στη συλλογή του συγκαταλέγονται και έργα του ίδιου του Γουότερς, στον οποίο το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης αφιέρωσε μια ανδρομική έκθεση το 2018, αλλά και τα οποία έχουν εκτεθεί στην Biennale της Βενετίας.

Δείτε ακόμη: «Μπαίνεις τζάμπα! Πληρώνεις για να βγεις!» Ο Τζον Γουότερς σχεδιάζει την αφίσα του Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης κι έχει μια «καλή» κουβέντα για όλους

Σε απόλυτη αρμονία με την προβοκατόρικη κοσμοθεωρία του Γουότερς, το Μουσείο, για να δείξει την ευγνωμωσύνη του, μετονομάζει τις δύο τουαλέτες του Ανατολικού Λόμπυ σε «Τουαλέτες Τζον Γουότερς» - ενώ και η θολωτή αίθουσα που φιλοξενεί ευρωπαϊκά έργα τέχνης, θα ονομαστεί «Η Ροτόντα του Τζον Γουότερς». Ο δημιουργός δηλώνει ενθουσιασμένος με την τιμή και την παρομοιάζει με την έμπνευση που γέννησε το «Fountain», το διάσημο γλυπτό μιας λεκάνης τουαλέτας από τον Μαρσέλ Ντυσάν το 1917. «Η ιδέα να πάρουν το όνομά μου οι τουαλέτες ήταν εξαρχής δική μου,» εξηγεί ο Γουότερς. «Οι άνθρωποι του Μουσείου νόμιζαν πως κάνω πλάκα και τους είπα, "Οχι, είμαι σοβαρότατος". Συμβαδίζει με το πνεύμα των έργων που συλλέγω, που έχουν μια αίσθηση του χιούμορ, είναι προκλητικά και μινιμαλιστικά και κάνουν τον κόσμο να τρελαίνεται.»

τζον γουότερς 607Στη Νέα Υόρκη με τον Αντι Γουόρχολ

Ο μικρός Τζον Γουότερς επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μουσείο τη δεκαετία του '50 κι εκεί ανακάλυψε ότι η τέχνη έχει την ικανότητα να πυροδοτεί δυνατά συναισθήματα. Αγόρασε, μάλιστα, μια αφίσα ενός έργου του Μιρό, για δύο δολάρια και την κόλλησε στον τοίχο του δωματίου του. «Τ' άλλα παιδιά μου έλεγαν, "αυτό τι το κρέμασες εδώ;",» θυμάται ο Γουότερς, παριστάνοντας ότι κάνει εμετό, «και τότε συνειδητοποίησα ότι η τέχνη μπορεί να προκαλέσει, να σοκάρει και να δημιουργήσει προβλήματα. Εκείνη τη στιγμή έγινα δια βίου συλλέκτης. Γι' αυτό και ήθελα η τέχνη που συλλέγω τα τελευταία 50 χρόνια να πάει στο μέρος που από την αρχή με έμαθε πόσο δυνατή και συναρπαστική είναι η τέχνη και πόσο σαματά μπορεί να κάνει.»

τζον γουότερς 607Με το δικό του έργο, «Movie Star Jesus», στην αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο της Βαλτιμόρης

Ο Γουότερς είχε προσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους καλλιτέχνες στη συλλογή του - μάλιστα, για τον καθένα έφτιαχνε κι έναν αναλυτικό φάκελο που, επίσης, δωρίζεται στο Μουσείο. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα έργα δεν μπορούν να πουληθούν, ότι το 2025 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της συλλογής κι ότι πέντε έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός του ίδιου του Γουότερς, θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένα σε προβεβλημένη θέση στο μουσείο - και, φυσικά, ο Γουότερς ήδη διασκεδάζει με τη σκέψη του ποια έργα θα επιλεγούν και πού θα τοποθετηθούν. Φυσικά, οι Τουαλέτες Τζον Γουότερς μοιάζουν με μια λογική επιλογή: «Εχω ένα έργο,» λέει, «του Τόνι Τάσετ που λέγεται "I peed in my pants", υπάρχει το "Wedged Lump" του Μάικ Κέλεϊ που μοιάζει ακριβώς με μια γιγάντια σκατούλα, έχω ακόμα το μεταξωτό χαρτί τουαλέτας του Τζορτζ Στολ. Εχω πολλά έργα τέχνης που θα λειτουργούσαν σε μια τουαλέτα.» Αν κάποτε βρεθούμε στη Βαλτιμόρη, θα επισκεφθούμε σίγουρα το Μουσείο Τέχνης κι ελπίζουμε να κατουριόμαστε και λιγάκι.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Τζον Γουότερς στο Flix: To πιο «ελληνικό» πράγμα που έχει κάνει ο Τζον Γουότερς στη ζωή του δεν είναι αυτό που φαντάζεστε