Industry

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δίνει διευκρινίσεις γύρω από το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού

of 10

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντά στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δίνει διευκρινίσεις γύρω από το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού

Την Τρίτη 21 Ιουλίου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εξέδωσε μια ανακοίνωση γύρω από το Ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που χειρίζεται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αφορά την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας, με πρόσκληση που αφορά ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, καταλογίζοντας «ανευθυνότητα, ανικανότητα και υποκρισία» στους εμπλεκόμενους φορείς.

Σήμερα, 22 Ιουλίου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντά, ενώ οι αποφάσεις για τις ταινίες animation έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις 17 Ιουλίου.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την απάντησή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


Ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία καταλογίζει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πολλά και διάφορα σχετικά με την διαχείριση του Ειδικού Προγράμματος για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να διαβάσει πράξεις, έργα και γεγονότα που να καταμαρτυρούν μια προφανή ολιγωρία, μια ασύγγνωστη αδιαφορία, μια αδιαμφισβήτητη ανευθυνότητα σχετικά με το έκτακτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας.

Αντ’ αυτών, διαβάζει κανείς ότι το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης έχει καθυστερήσει κατά 16 ημέρες από τον αρχικό προγραμματισμό!

Ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσα στον πρώτο μήνα του lockdown.

Ένα πρόγραμμα που δέχθηκε πάνω από 1.300 αιτήσεις, το 65% των οποίων κατά την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αριθμός στον οποίο οφείλεται και αυτή η ολιγοήμερη καθυστέρηση, καθώς το Ε.Κ.Κ αναγκάστηκε να αφιερώσει λίγες παραπάνω ημέρες, αποκλίνοντας από τον αρχικό προγραμματισμό, για να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση του τεράστιου όγκου αιτήσεων.

Όσοι εγκαλούν το ΥΠΠΟΑ και το Ε.Κ.Κ λοιπόν, καλό θα ήταν να έχουν αναγνώσει τους σχετικούς όρους της πρόσκλησης και να μην αναφέρονται σε ανακρίβειες, καθώς είναι απολύτως εσφαλμένη η αναφορά ότι: “για την επιλογή των σεναρίων της πρώτης φάσης και των προς παραγωγή σεναρίων της δεύτερης φάσης το Υπουργείο Πολιτισμού (θα) συνέστηνε ειδικές επιτροπές αξιολόγησης από άτομα εγνωσμένου κύρους.” Αν αναγνώσει κανείς σωστά την προκήρυξη του διαγωνισμού θα διαπιστώσει ότι για την πρώτη φάση η Επιτροπή Αξιολόγησης συγκροτείται από το Ε.Κ.Κ, ενώ για την δεύτερη φάση από το ΥΠΠΟΑ. Το δε ΥΠΠΟΑ έχει ανακοινώσει τις επιτροπές του ήδη από τον Απρίλιο.

Θυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής ήταν στις 15 Ιουνίου. Εγκαίρως, στις 5 Ιουλίου, η Επιτροπή Αξιολόγησης του Ε.Κ.Κ κατέθεσε τις προτάσεις της στο ΔΣ του φορέα προς έγκριση, στο οποίο περιλαμβάνονται και τρεις διακεκριμένοι σκηνοθέτες με προεξάρχοντα τον κ. Κώστα Φέρρη. Μετά από ορθή σύσταση του Υπουργείου, αποφασίστηκε ο εξ υπαρχής τεχνικός επανέλεγχος των υποβληθέντων προτάσεων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν συμπεριληφθεί όλες. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται και η χρονική καθυστέρηση.

Για το μικρό μήκος και το ντοκιμαντέρ, το Ε.Κ.Κ διαβίβασε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης στο ΥΠΠΟΑ προχθές. Αυτή η ολιγοήμερη καθυστέρηση ήταν απολύτως εύλογη, δικαιολογημένη και επιβεβλημένη για την διασφάλιση ορθής τήρησης διαδικασιών που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και μάλιστα με τόσο μεγάλη συμμετοχή. Το ΥΠΠΟΑ ήδη ανακοίνωσε τις νέες προθεσμίες του προγράμματος και ενημέρωσε για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού.

Για το animation, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ήδη.

Κατά τα άλλα, για μία επιστολή που ευθαρσώς επικαλείται φήμες, αρκείται κανείς στο να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν χωρίς να έχουν ανακοινωθεί καν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, να είναι πεπεισμένοι κάποιοι περί του διαβλητού της διαδικασίας. Εκτός εάν κρίνουν ότι μία εκ προοιμίου σπίλωση του προγράμματος θα εξυπηρετήσει εκ των υστέρων επιχειρήματά τους σε περίπτωση μη πρόκρισης ημετέρων τους.


Διαβάστε ακόμη: Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει κάτι να πει για τον αριθμό των ελληνικών ταινιών του 43ου Φεστιβάλ Δράμας


Διαβάστε και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που μπορείτε να βρείτε κι εδώ:

435.000 ευρώ για 25 προτάσεις animation

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι διαδικασίες του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, όπως αυτό ανακοινώθηκε στις 22.04.2020 και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Για το εν λόγω Πρόγραμμα, το Υπουργείο έχει διαθέσει το ποσό των 2.800.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για τα τρία επιμέρους προγράμματα (Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation), τα οποία συγκροτούν το Ειδικό Πρόγραμμα, το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει τα εξής:

Α. Ολοκλήρωση αξιολόγησης σεναρίων για τη χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών έργων Animation

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή η οποία είχε οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 22.04.2020, η αξιολόγηση και επιλογή των προτάσεων για τη χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών έργων Animation, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Τα μέλη που συγκροτούν την Επιτροπή Αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα:

1) Αναστασία Δημητρά, Διευθύντρια Animation ΑΚΤΟ, Διαχειρίστρια της ASIFA Hellas (Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων)

2) Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

3) Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, επιλέχθηκαν 25 προτάσεις, καθώς και 5 αναπληρωματικές, από τις συνολικά 82 που κατατέθηκαν, εμπρόθεσμα, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Κάθε μια από τις 25 προτάσεις θα λάβει ποσό χρηματοδότησης από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για τις 25 προτάσεις ανέρχεται στις 435.000 ευρώ.

Μετά την επιλογή των προτάσεων, οι δικαιούχοι θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το Ε.Κ.Κ. για τους όρους ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης του έργου τους.

Β. Παράταση προθεσμιών της δεύτερης φάσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ

Την Δευτέρα 20.07.20 ολοκληρώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η διαδικασία αξιολόγησης των σεναρίων που κατατέθηκαν κατά την πρώτη φάση των επιμέρους προγραμμάτων χρηματοδότησης για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Η πρώτη φάση αφορά στη χρηματοδότηση συγγραφής σεναρίου για τις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες έργων.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν συνολικά 100 σενάρια (50 από κάθε κατηγορία) που, αφενός θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο, αφετέρου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή για την αξιολόγηση και επιλογή συνολικά 50 σεναρίων (25 από κάθε κατηγορία), των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η παραγωγή, με το ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε σενάριο Μικρού Μήκους και των 30.000 ευρώ για κάθε σενάριο Ντοκιμαντέρ.

Η μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της φάσης χρηματοδότησης συγγραφής σεναρίου Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ οφείλεται στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των σχεδίων που κατατέθηκαν στις δύο αυτές κατηγορίες, τα οποία ξεπέρασαν τα 1150, με την πλειοψηφία τους να υποβάλλεται τις δύο τελευταίες μέρες της ορισμένης προθεσμίας.

Μετά την επιμήκυνση του διαστήματος αξιολόγησης και επιλογής των σεναρίων κατά την πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος, είναι επιβεβλημένη η μετάθεση των προθεσμιών που αφορούν στη δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής σεναρίων για χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών έργων Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ θα κατατίθενται στο Ε.Κ.Κ. από τις 24.07.2020 έως τις 07.08.2020. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω προθεσμία δεν θα γίνουν δεκτές. Τονίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι προτάσεις σεναρίων που προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων θα ξεκινήσει αμέσως με το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών, από τις Επιτροπές που έχει συστήσει για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΟΑ.


Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι 25 προτάσεις animation που η παραγωγή τους θα χρηματοδοτηθεί από το Υπ.Πο.Α.